Linkuri accesibilitate

Kremlinul anunță că decretul de eliberare a lui Hodorkovski este cu efect imediat


La Moscova, Kremlinul a anunțat că decretul de eliberare a lui Mihail Hodorkovski are efect imediat. Anunțul surpriză al grațierii lui Mihail Hodorkovski a parvenit după conferința anuală de presă maraton, de joi, a președintelui Vladimir Putin, care invocase deja rațiuni de ordin umanitar, starea sănătății mamei fostului oligarh.
Marina Hodorkovskaia a spus astăzi canalului de televiziune Dozd, comentînd anunțul, „nu am nici o informație. Știu atît cît știe toată lumea. Sigur, sînt foarte fericită, dar nu înțeleg încă ce s-a petrecut.” Ea a adăugat că Vladimir Putin este corect atunci cînd invocă starea precară a sănătății ei.
Hodorkovski urma să fie eliberat oficial la sfîrșitul lui august 2014, din colonia penitenciară din Karelia, unde își ispășea cei zece ani de condamnare, după arestarea sa în 2003, sub acuzația de evaziune fiscală. În 2010, condamnarea sa fusese prelungită, într-un al doilea proces. O condamnare considerată de susținătorii săi drept motivată politic, urmare a sprijinului financiar pe care l-a acordat partidelor de opoziție.
Un avocat al asociatului lui Hodorkovski, Platon Lebedev, condamnat și el pentru evaziunii fiscală, în 2005, la închisoare pe timp de nouă ani, a anunțat astăzi că își va vizita clientul în detenție pentru a discuta cu el situația în lumina eliberării fostului magnat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG