Linkuri accesibilitate

25 decembrie: zi oficială de sărbătoare ca în toată Europa


Cetăţenii moldoveni ar putea avea de acum încolo două Crăciunuri, cu singura diferenţă că pe stil nou vor serba o zi, iar pe cel vechi, două.



Parlamentul a aprobat astăzi în primă lectură cu voturile deputaților guvernării o lege care prevede că ziua de 25 decembrie, când se sărbătorește Crăciunul pe stil nou, va fi zi de odihnă. Inițiatorul schimbării, deputatul liberal Valeriu Munteanu, a spus că ea este necesară pentru că tot mai mulți moldoveni sărbătoresc Crăciunul în decembrie, în rând cu Europa centrală și de apus... Detalii despre votul din Parlament și despre semnificația lui simbolică, de la Liliana Barbăroșie.

Cu această sărbătoare în calendare, Republica Moldova va arăta mai europeneşte, cred liberalii din grupul lui Mihai Ghimpu, cei care au iniţiat proiectul, dar şi grupurile parlamentare din coaliţia guvernamentală care au decis în sfârşit să-l sprijine. În sfârşit, pentru că liberalii insistă de cel puţin un an pe subiect, încă de când participau la guvernare, dar abia acum, când sunt de fapt în opoziţie faţă de vechii parteneri de coaliţie, au reuşit să-l împingă pe agenda parlamentară. Unii zic că în rezultatul unui târg, în schimbul participării la dezbaterile pe buget boicotate de toate grupurile parlamentare nemajoritare. Liberalii nici nu infirmă că ar fi avut o astfel de înţelegere, dar nici nu o confirmă.

Liberalul Valeriu Munteanu spune: „Noi am propus întotdeauna, am insistat, dar foştii colegi de alianţă spuneau că nu e timpul. Iată că a venit timpul. Vom avea zi oficială de sărbătoare ca în toată Europa. Nu există nici o ţară în UE unde 25 decembrie nu ar fi Crăciunul şi suntem priviţi ca nişte sălbatici. În acelaşi timp, pentru a nu ataca convingerile religioase ale celor care sărbătoresc pe 7 ianuarie, ei vor sărbători şi în continuare. Nu am făcut un proiect împotriva cuiva, ci pentru cineva. Deoarece şi majoritatea se simte mult mai confortabil atunci când nu există minorităţi în disconfort.”

Altminteri, ziua de 25 decembrie este de odihnă pentru cetăţenii moldoveni de mai mulţi ani, doar că nefiind oficializată, trebuia să fie recuperată în una din zilele de odihnă. Autorităţile apelaseră la această soluţie pentru a nu irita acea parte a Bisericii care, subordonându-se canonic Patriarhiei ruse, sărbătoreşte pe stil vechi şi se consideră a fi majoritară.

Solicitat de noi astăzi pentru un comentariu, Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei, ne-a spus că Biserica Ortodoxă nu se simte vizată, pentru că enoriaşii ei oricum nu sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie: „Este o hotărâre care nu vizează Biserica Ortodoxă. Enoriaşii care sunt declaraţi conform ultimului recensământ a fi creştini ortodoxi în proporţie de 93 la sută sunt exponenţii Bisericii care ţine de calendarul iulian, cel pe stil vechi. În cazul dat această hotărâre este orientată pentru altă pătură, cei ce ţin de calendarul nou, pentru misiuni diplomatice probabil.”

Deşi s-au opus deciziei, nici chiar comuniştii nu au avut o reacţie prea dură. Aşa cum am aflat de la unii din ei, şi în acest grup parlamentar ar exista o părere echivocă referitoare la subiect.

L-am întrebat pe liberal-democratul Valeriu Ghileţchi de ce majoritarii nu au oficializat sărbătoarea mai devreme: „Îmi vine mai greu să răspund. Ţine de rezistenţa celor care cred că decizia ar aduce divizare. Din punctul meu de vedere, dimpotrivă, aceasta nu duce la divizare, ci la o armonie socială în care se respectă dreptul celor ce vor să sărbătorească pe stil nou şi celorlalţi.”

Aşadar, cetăţenii moldoveni ar putea avea de acum încolo două Crăciunuri, cu singura diferenţă că pe stil nou vor serba o zi, iar pe cel vechi – două zile. Hotărârea ar urma să treacă de ultimă lectură în una din zilele următoare, ultimul termen fiind 23 decembrie, când este programată ultima şedinţă din acest an a deputaţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG