Linkuri accesibilitate

Ucraina și „colacul de salvare” rus


Kive, 18 decembrie 2013
Kive, 18 decembrie 2013

Opinii ale analiștilor moldoveni despre relația ruso-ucraineană și ultimele acorduri financiare.



Ca și alte țări din Parteneriatul Estic, Moldova urmărește cu atenție ce se întâmplă în Ucraina vecină, care a provocat supriza anului diplomatic european amânând în ultimul moment semnarea Acordului de Asociere la UE și relansând relația cu Federația Rusă. Cel mai recent episod al baletului est-vest al președintelui de la Kiev Viktor Ianukovici a fost încheierea marți la Moscova a unor acorduri economice care prevăd un credit de peste 15 miliarde de dolari, gaze mai ieftine și facilități vamale pentru produsele ucrainene. Cum interpretează aceste acorduri formatorii de opinie de la Chișinău a căutat să afle Alla Ceapai.

Analiştii economici cu care am reuşit să discut sunt de părerea că acordurile economice negociate cu Kremlinul sunt doar, pentru moment, un colac de salvare pentru Ucraina, ţară care se află în prag de prăbuşire economică.

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu
Este şi opinia expertului Victor Ciobanu, care crede că pe termen scurt Ucraina a câştigat, preşedintele Ianukovici fiind pus în situaţia să aleagă între susţinerea europeană pe termen mediu sau lung şi un ajutor deşi doar promis, dar imediat, din partea Rusiei: „El a câştigat 15 miliarde fără condiţionări, care de altfel trebuia să vină de la FMI condiţionate prim majorarea tarifelor şi reducerea cheltuielilor bugetare, care într-un an electoral pentru orice politician înseamnă sinucidere. Pe de altă parte, sigur că Rusia a făcut-o cu anumite garanţii, dar a oferit acest colac de salvare, folosind mai întâi, până la Vilnius, presiunile, dar în momentul decisiv a venit cu colacul acesta de salvare.”

Pe termen lung însă Ucraina ar putea plăti un preţ scump pentru pretinsul colac de salvare promis de Kremlin, spune expertul Victor Ciobanu. După părerea sa acordurile economice semnate cu Moscova vor îngheţa relaţiile Ucrainei cu FMI şi cu alte organizaţii financiare internaţionale. În lipsa unor alternative, dependenţa de susţinerea financiară rusească va creşte ceea ce va permite Moscovei să exercite presiuni şi mai mari asupra Kievului: „Sunt convins că Rusia are anumite garanţii pe acest scenariu. Or, aceste 15 miliarde, unii experţi ruşi chiar ziceau că sunt bani pierduţi. Nu cred că este aşa. Băncile ruseşti deja erau creditoare cu peste 20 de miliarde la companiile ucrainene. Aceasta este într-un fel o restructurare la aceste datorii. Deci, Moscova le oferă bani în aşa fel prelungind perioada de rambursare a datoriei, dar şi având garanţii sub formă de active, de întreprinderi ucrainene.”

Victor Ciobanu crede că tocmai pentru a se asigura de posibilele presiuni din partea Moscovei, guvernanţii de la Kiev zic că nu renunţă la cursul european, în timp ce şi Bruxelles-ul dă asigurări că uşa rămâne deschisă pentru Ucraina. El crede că deocamdată miza Kremlinului nu este atragerea Kievului în Uniunea Vamală ci consolidarea parteneriatului politico-militar între Rusia şi Ucraina.

„Pentru moment Rusia nu vrea să forţeze nota, oferind cel puţin senzaţia că Ucraina are libertatea de a face alegerea. În acelaşi timp îşi consolidează poziţiile economice, militare şi politice în Ucraina. Ceea ce desigur schimbă raportul de forţe şi pe interior, şi în plan regional.”

Victor Ciobanu se arată convins că Ianukovici a obţinut creditul imens şi scăderea preţurilor la gaze, în schimbul mai multor promisiuni negociate departe de ochii lumii. Faptul că Rusia a cerut anumite garanţii o demonstrează şi prevederile contractului între „Gazprom” şi „Naftogaz Ucraina” cu tariful redus la gaz care va trebui semnat la fiecare trei luni, în caz contrar se va reveni la vechiul preţ. Victor Ciobanu spune că o asemenea prevedere este neordinară şi că ar fi vorba de fapt despre o ancorare şi ţinere în suspans a Ucrainei.

L-am întrebat pe fostul viceministrul de externe şi analistul Valeriu Ostalep dacă semnând aceste acorduri economice fără votul deputaţilor din Rada Supremă Ianukovici nu procedează exact cum a făcut-o Timoşenko, ulterior condamnată pentru un contract de gaze cu Rusia care ar fi adus prejudicii ţării?

Diplomatul moldovean vorbeşte despre secretomania pasului făcut de Ianukovici: „Noi nu cunoaştem sub ce condiţii au fost date aceste beneficii, credite. Aceste documente trebuie studiate. Dar cine le-a văzut? Ele nu sunt publice. Totul poate fi în măsură doar de speculaţii. Nu cunoaştem statutul juridic al acestor acorduri, au fost făcute doar declaraţii politice”, conchide Valeriu Ostalep.
Previous Next

XS
SM
MD
LG