Linkuri accesibilitate

Echipa americană trimisă la JO de Iarnă de la Soci va reprezenta diversitatea din Statele Unite


Demonstrație de protest în fața ambasadei ruse de la Berlin la care s-a cerut abolirea legilor antigay din Rusia, înaintea Jocurilor Olimpice dela Soci, 12 decembrie
Demonstrație de protest în fața ambasadei ruse de la Berlin la care s-a cerut abolirea legilor antigay din Rusia, înaintea Jocurilor Olimpice dela Soci, 12 decembrie

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe: președintele a spus limpede că i se pare ofensatoare legislația din Rusia împotriva LGBT.



Președintele Nicolae Timofti a decis că nu va merge la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci din Federația Rusă. Președinția nu a explicat motivele, spunând că Nicolae Timofti nu dorește să discute subiectul. Nici alți lideri internaționali care și-au anunțat neparticiparea n-au spus motivele fățiș. Dar în unele cazuri ca cel al președintelui american Barack Obama faptele sunt mai grăitoare.

Barack Obama nu va merge la ceremoniile de închidere și deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci din februarie, spunând că nu-i permite agenda. Dar va trimite o delegație care o va include pe cea mai faimoasă lesbiană din sportul american: fosta campioană la tenis, Billie Jean King, prima atletă importantă care a recunoscut deschis că este de această orientarea sexuală.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a spus miercuri că delegația prezidențială americană va reprezenta diversitatea din Statele Unite. La o întâlnire cu jurnaliștii, el a fost întrebat dacă Washingtonul a alcătuit delegația așa încât să trimită vreun mesaj ascuns Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a răspuns că, dimpotrivă, Statele Unite, spun Rusiei deschis ceea ce cred:

„Am spus-o foarte limpede, președintele a spus limpede că i se pare ofensatoare, de exemplu, legislația din Rusia împotriva LGBT (Gay-ii, Lesbienele, Bisexualii și Persoanele Transgender). Avem luări de atitudine foarte răspicate și hotărâte atât în această chestiune, cât și în privința strâmtorării societății civile din Rusia, hărțuirii celor care protestează împotriva corupției. Acestea sunt chestiuni în care suntem foarte direcți cu Rusia”.

În afară de Billie Jean King, delegația prezidențială americană la Soci va include încă o atletă recunoscută gay, hocheista medaliata cu argint, Caitlin Cahow.

Campania pentru Drepturile Omului care i-a sugerat președintelui american să includă gay în delegația oficială a spus că se bucură de rezultat.

Billie Jean King
Billie Jean King
Potrivit agenției Associated Press, Billie Jean King a spus că este onorată profund și mândră de șansa de a fi alături de comunitatea LGBT în sprijinul tuturor sportivilor care vor concura la Soci. ”Sper că aceste Jocuri Olimpice vor fi un moment de cotitură către acceptarea universală a tuturor oamenilor”, a spus King. În vârstă de 73 de ani, ea a câștigat de 39 de ori titlul de Grand Slam, a fost decorată cu Medalia Prezidențială pentru Libertate și este de decenii o avocată proeminentă a egalității femeilor în sport și societate.

Președintele rus, Vladimir Putin a făcut eforturi mari ca Jocurile Olimpice să fie un succes pentru Rusia. Dar este criticat pentru situația drepturilor omului, în special din cauza legilor anti-gay, care interzic ”propaganda” homosexualității printre minori, dar care fac posibilă pedepsirea oricărei discuții pe această temă în spațiul public.

Va fi prima dată după anul 2000, când din delegația americană la Jocurile Olimpice nu va face parte nici președintele, nici vicepreședintele, nici prima doamnă. Grupul va fi condus de fosta ministră pentru securitatea internă, Janet Napolitano.

Înainte de Barack Obama au mai anunțat că nu vor merge la Soci președintele Franței, Francois Hollande și cel al Germaniei, Joachim Gauck, iar miercuri li s-a alăturat și președintele moldovean, Nicolae Timofti.

Comunitatea LGBT a chemat inițial la boicotarea Jocurilor Olimpice din cauza legislației ruse anti-gay. Dar ideea n-a obținut sprijin, mai ales că printr-un concurs de împrejurări Jocurile de la Soci devin o ocazie potrivită pentru promovarea drepturilor omului în cazul minorităților sexuale. Comitetul Internațional Olimpic s-a văzut nevoit să preseze Rusia să nu discrimineze la Soci sportivii gay sau publicul. Președintele Comitetului, Thomas Bach a spus că a primit personal asemenea asigurări din partea președintelui rus.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG