Linkuri accesibilitate

„Serghei Lavrov - un mare maestru în trucuri”


Ministrul rus de externe Sergei Lavrov

Editorialistul Petru Bogatu despre discursul de astăzi în Consiliul Federaţiei de la Moscova al şefului diplomaţiei ruseşti.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a vorbit astăzi în faţa Camerei superioare a Parlamentului rus, sugerând că Uniunea Europeană ar continua presiunile asupra Ucrainei pentru a o forța să aleagă integrarea europeană, chiar și după înțelegerile ruso-ucrainene de marți. Alla Ceapai a stat de vorbă cu editorialistul Petru Bogatu.

Petru Bogatu:
„E un discurs care deloc nu miră, dacă este vorba de Serghei Lavrov un mare maestru în astfel de trucuri. Este o mostră de echilibristică diplomatică şi de fariseism politic. Şi asta pentru că Lavrov dă vina pe alţii pentru propriul comportament. Tocmai Rusia de-a lungul ultimilor luni a şantajat constant Ucraina, pe când UE a dat dovadă de corectitudine negociind de mai mulţi ani cu Ucraina. Lavrov însă încearcă să deturneze atenţia opiniei publice de la reala situaţie care există în cazul Ucrainei şi încearcă să dea vina pe alţii. Cred că este un mesaj nu pentru comunitatea internaţională pentru că în lume lucrurile sunt cunoscute. Cred că acest mesaj al Ministrului rus de externe este pentru uz intern, pentru populaţia Federaţiei Ruse şi pentru o parte a opiniei publice ucrainene. Este, mai pe scurt, un truc ordinar. Aceasta se vede şi din cealaltă problemă pa care a abordat-o Lavrov – relaţia cu UE, vizele ş.a.m.d.”

Europa Liberă: În acest discurs nu Ucraina este în centru atenţiei ci marele puteri – UE şi SUA. Ce mesaje a dorit să transmită d. Lavrov?

Petru Bogatu
Petru Bogatu
Petru Bogatu: „Un set de idei pe care eu l-aş numi „doctrina Putin” prin care Moscova încearcă cu orice preţ să demonstreze, în primul rând propriei populație, că Rusia este un mare jucător care poate aborda toate situaţiile de pe picior de egalitate cu marile puteri – UE, SUA şi China. Iată această frondă împotriva UE, aceste atacuri în fond au doar această motivaţie. Rusia încercă să-şi marcheze teritoriul şi să demonstreze că este un jucător de primă mână. Dar nu este Rusia un astfel de jucător şi singurul lucru pe care îl demonstrează Putin şi Lavrov atunci când îşi umflă pieptul este că nu sunt corecţi şi nu reprezintă o forţă pe care poţi să o respecţi şi în care să poţi avea încredere. Sunt tot mai multe semne că SUA, în primul rând, dar şi UE, care era mai indulgentă până acum cu Moscova, nu vor să tolereze un astfel de comportament al Moscovei. Tocmai de aceea urmărim acum această încăierare pentru Ucraina. În fond este o încăierare nu atât pentru ţara Ucraina, cât pentru viitorul Europei.”

Europa Liberă: Domnule Bogatu, în acest discurs nu se pomeneşte despre Republica Moldova. Dar în ce măsură mesajele transmise de d. Lavrov au efecte şi asupra Moldovei.

Petru Bogatu: „Evident că situaţia Ucrainei ne afectează pe noi. Republica Moldova este un stat mic şi a făcut un mare pas la Vilnius pentru a se stabili sub umbrela europeană şi chiar sub umbrela SUA. Mesajul Secretarului de Stat american John Kerry este extrem de concludent din acest punct de vedere. Faptul că hotarul estic al Republicii Moldova va fi prima linie de o confruntare geopolitică între occident şi Rusia, sigur că acest fapt este destul de riscant. Alt ceva era dacă Ucraina era asimilată, geopolitic vorbind, de UE. Iar acum când Ucraina va continua să balanseze, să oscileze între Est şi Vest, iar ea va continua să oscileze, pentru că nu cred că va semna în curând vreun acord de aderare la Uniunea vamală, acest lucru creează probleme şi pentru Moldova. Totodată observăm că pentru Republica Moldova nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce priveşte atitudinea Moscovei faţă de Chişinău. La nivel declarativ Lavrov cel puţin în acest context nu avea ce spune şi nu avea cum vorbi despre Republica Moldova. El a încercat să dea vina pe UE privind situaţia din Ucraina, de aceea dacă ar fi abordat şi chestiunea Republica Moldova s-ar fi contrazis. Dar asta nu înseamnă că Moscova a uitat de Republica Moldova şi că nu ne mai paşte nici un pericol.”
XS
SM
MD
LG