Linkuri accesibilitate

Tezele semestriale ca o simulare a examenelor de absolvire


După ce rigori sunt alcătuite testele şi ce ar trebui să deprindă elevii?

În această perioadă a lunii, liceenii din R. Moldova au de susţinut teste de evaluare a cunoştinţelor pentru primul semestru de studii. Ministerul educaţiei stabileşte doar lista disciplinelor la teze, iar responsabilitatea de a întocmi testul propriu-zis le revine profesorilor. Unii dintre ei spun că această evaluare este una de pregătire a elevilor pentru examenele de bacalaureat. După ce rigori sunt alcătuite lucrările şi ce ar trebui să deprindă elevii, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

După cel mai strict bacalaureat din ultimii ani, aşa cum îl califica profesorii, tezele semestriale din acest an vor fi o simulare a examenelor de absolvire. Cel puţin, aşa se va întâmpla la liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Căuşeni. Directorul instituţiei, Mihai Mihai spune că deşi asistenţii ar putea să fie mai îngăduitori, testul va fi alcătuit întocmai după modelul celui de bacalaureat. Iar elevii, la părerea sa, ar trebui să interpreteze rezultatele ca pe un indice relevant al cunoştinţelor dobândite:

„Cei trei ani care li se dau lor, de clasa a 10-a, a 11-a şi a 12-a, le este de ajuns ca să poată susţine bacalaureatul pe o notă pozitivă, dar dacă ar depune şi ceva silinţă, atunci notele vor fi foarte bune. De obicei, testele pe care noi le realizăm şi le propunem elevilor, sunt în strânsă concordanţă cu cerinţele de la bacalaureat. Mă rog, nu avem dispozitive de urmărire video, însă avem supraveghetori.”

Profesorul spune că de la începutul anului de studiu, mulţi dintre elevii încearcă să-şi îmbunătăţească reuşita. Tinerii s-au mobilizat nu doar pentru că anul trecut aproape jumătate din absolvenţi au picat examenul, dar şi pentru că la următoarea sesiune de bacalaureat vor fi reguli şi mai stricte. Unii dintre ei chiar au ieşit la protest, nemulţumiţi că vor fi verificaţi cu detectorul de metale, înainte şi în timpul examenelor.

Iurie Cristea, directorul liceului Academiei de Ştiinţe, unde orice testare a elevilor este supravegheată cu camerele video, crede că pentru a evita marea nedumerire a notelor mici de la bacalaureat, profesorii ar trebui să revadă metoda de apreciere iar elevii să nu înveţe doar pentru notă:

„Profesorii, probabil că ar trebui să compare notele pe care le-au luat discipolii lor la bacalaureat şi notele pe care le pun profesorii de fapt. Să vadă cât de mare este discrepanţa dintre notele pe care le iau elevii la bac şi cele pe care le au la testele interne. Să ştiţi că bacalaureatul din acest an chiar a fost destul de benefic, pentru că, într-un fel, a arătat nişte adevăruri. Care, eu cred, sunt utile pentru profesori dar şi pentru elevi. Bucuria e mare când primeşti nişte note umflate de 9 şi 10, şi pe urmă înţelegi că aceste note sunt chiar umflate, elevii trebuie să conştientizeze şi să nu alerge după note mari.”

Liceul ,,Petru Ştefănucă” din Ialoveni este unul din cele 100 de centre de bacalaureat. Directoarea Vera Balan, spune că pentru a-i obişnui pe elevi cu atmosfera examenelor finale, testările se fac sub supravegherea camerelor video:

„Vreau să vă zic că, camerele sunt mai mult pentru elevi. Copiii să-şi dea seama, că o cameră care stă acolo atârnată, ea este prezentă, aceasta este mai mult pentru pregătirea lor psihologică. Prezenţa asistenţilor este vie, permanentă, alături de elevi, care ştiu că nu li se permite cu telefoane mobile, nu li se permite cu alte materiale ajutătoare, nu li se permite să discute cu colegul de bancă, adică teza este într-adevăr un pas spre examenul care, ei tind să-l ia.”

După tezele semestriale, care sunt diferite în fiecare instituţie, în luna aprilie, toţi elevii care vor absolvi în acest an liceul, vor susţine examenul pretestare, menit să arate, oficial, nivelul de pregătire al tinerilor pentru examenele de bacalaureat. Tot mai multe voci, îndeosebi în rândul tinerilor, acreditează ideea că prezentul şi viitorul aparţin învăţământului de calitate şi în nici un caz copy-paste-ului sau cumpărării notelor şi diplomelor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG