Linkuri accesibilitate

Liderii vest-europeni și-au reafirmat interesul pentru integrarea europeană a Ucrainei


Acordurile încheiate de președintele Ianukovici cu Kremlinul au fost calificate drept trădare de opoziția din Ucraina.


La o zi după ce Ucraina a acceptat un împrumut de salvare de miliarde de dolari de la Rusia, liderii vest-europeni și-au reafirmat interesul pentru integrarea europeană a Ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel, prezentând în parlamentul de la Berlin noul său guvern, a spus că ea și alți lideri europeni vor continua să acorde atenție vecinilor estici, inclusiv la Consiliul European de săptămâna aceasta. Merkel a spus că regretă nesemnarea deocamdată a acordului de asociere a Ucrainei la UE, dar a adăugat că ”oferta rămâne pe masă”. Merkel a apelat la conducerea de la Kiev să garanteze dreptul la proteste și să adere la principiile democratice fundamentale.

Tot astăzi, în parlamentul Marii Britanii a vorbit despre Ucraina premierul conservator David Cameron.

Premierul Cameron a adus un omagiu ucrainenilor care doresc un viitor european, care doresc „pacea, prosperitatea și stabilitatea” oferită de relația cu Europa și a spus că lumea întreagă urmărește comportamentul conducerii ucrainene față de protestatari.

Între timp, liderii Rusiei și Ucrainei au continuat să laude acordurile economice încheiate ieri, cu ocazia vizitei la Moscova a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, care includ un ajutor financiar rusesc de 15 miliarde de dolari, un preț redus la gazele naturale și acces sporit pe piața rusă pentru bunurile ucrainene.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a spus astăzi că acordurile sunt benefice pentru Rusia și că riscurile pentru ambele economii ar fi mai mari în absența unor asemenea înțelegeri. Siluanov a negat că oferindu-se să cumpere datoria Ucrainei Rusia își riscă propria credibilitate pe piețele financiare.

Iar premierul ucrainean Mikola Azarov este citat de agențiile de presă rusești cu declarația că dacă semna acordul de asociere la UE, în loc să ceară bani de la Moscova, Ucraina ar fi trebuit deja să scumpească gazul pentru consumatori, moneda ei și-ar fi pierdut din valoare și n-ar fi fost posibilă plata la timp a salariilor și pensiilor.

Agențiile de presă scriu că acordurile încheiate de președintele Ianukovici cu Kremlinul au fost calificate drept trădare de opoziția din Ucraina, care vede în ele noi motive să continue protestele de stradă.
XS
SM
MD
LG