Linkuri accesibilitate

Opoziţia din Ucraina cere să fie făcute publice acordurile Ianukovici-Putin


în Piaţa Independenţei de la Kiev continuă protestele şi liderii opoziţiei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de conţinutul acordurilor semnate la Kremlin între preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi cel al Rusiei, Vladimir Putin. Liderul partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko:

„Trebuie să ştim exact ce a fost semnat la Moscova. Din informaţiile noastre, preşedintele Ianukovici a semnat un acord de creditare de 15 miliarde de dolari, în schimbul unor bunuri ale Ucrainei, obiective strategice, întreprinderi de aviaţie, companii energetice şi s-ar putea să fi fost vorba şi de sistemul de tranzitare a gazelor.”

Anterior, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că Gazpromul va vinde gaze Ucrainei cu 268,5 dolari mia de metri cubi, faţă de 400 de dolari, cu cât vinde acum, şi că va investi 15 miliarde de dolari în titluri de stat. Putin şi preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, au semnat acordurile care elimină barierele comerciale între cele doua ţări. Liderul de la Moscova i-a propus omologul său să îşi întărească nu numai colaborarea economică, dar şi cea militară, un factor cheie în aceasta fiind, în opinia lui Putin, flota ruseasca de la Marea Neagră, staţionată la Sevastopol.
XS
SM
MD
LG