Linkuri accesibilitate

Guvernul vrea o strategie europeană pentru combaterea fumatului


„Din experienţa internaţională, nu a fost nici o lege privind controlul tutunului care să treacă uşor în parlamente, să nu fie opoziţie din partea industriei tutunului care se teme să nu-şi piardă profiturile.”


Guvernul vrea să alinieze strategia de combatere a fumatului standardelor europene: dacă decizia aprobată astăzi de guvern trece prin parlament, pe pachetele de ţigări vor fi avertismente mult mai mari că fumatul ucide; vor creşte semnificativ amenzile pentru cei care fumează în locuri publice sau în alte locuri unde este interzis, cum ar fi staţiile de transport public; vor fi treptat interzise ţigările mentolate sau cu alte arome şi cele subţiri, slim. Toate - măsuri aflate deja în vigoare în Uniunea Europeană. Ceea nu înseamnă că sunt şi eficiente. Argumentul guvernului este, ca peste tot, unul financiar (pe lângă cel uman, desigur): cât se câştigă pe impozitul pe ţigări, se pierde prin bolile provocate de fumat.

Proiectul de lege care ia în calcul întâi de toate protejarea drepturilor nefumătorilor prevede amenzi dure atât pentru agenţii economici care importă şi comercializează produsele de tutungerie, cât şi pentru fumători. În primul rând, se prevăd amenzi de până la 10 mii de lei (aproximativ 770 dolari SUA) pentru plasarea ţigărilor în locurile cele mai vizibile în magazine şi supermarketuri. După epuizarea stocurilor existente, agenţii economici ar putea să fie sancţionaţi cu până la 9 mii de lei pentru plasarea pe piaţă a ţigărilor cu arome sau care conţin alţi aditivi şi dacă avertismentele împotriva fumatului nu vor ocupa 75 la sută din suprafaţa pachetelor de ţigări fiind incluse şi imagini care sugerează despre daunele fumatului.

Proiectul mai prevede că orice formă de publicitate a produselor de tutungerie la radio, tv, presă scrisă, în cinematografe, pe internet, în mijloace de transport, pe panouri stradale şi pe accesorii pentru fumat urmează să fie amendate cu până la 10 mii de lei. Iar agenţiilor economici din industria tutunului li se va interzice sponsorizarea evenimentelor culturale, filantropice sau de divertisment.

Proiectul de lege mai prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice, la locul de muncă, în transport public sau mai aproape de 10 metri de spitale, instituţii de învăţământ şi staţii de transport public. Totodată se interzice fumatul în parcuri şi terenuri de joacă pentru copii. Fumătorii care vor îndrăzni să-şi aprindă o ţigară în locurile interzise vor fi nevoiţi să scoată din buzunare 1400 de lei pentru amendă.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi, autorul acestui proiect de lege, şi-a argumentat iniţiativa invocând că fumatul prin pierderea capacităţii de muncă aduce pierderi bugetului de aproape 900 de milioane de lei anual, cam tot atâta cât câştigă statul din vânzarea ţigărilor. Dar cum la modul practic urmează să fie sancţionaţi cei care încalcă legea? Iată răspunsul ministrului Usatâi:

„În mod practic ar fi că cetăţenii Republicii Moldova trebuie şi vor fi proactivi. Cel care a sesizat, a văzut sau a constat să semnalizeze. Vor fi afişate şi telefoanele carabinierilor sau a celor care patrulează pentru a fi invitat, constatat faptul şi aplicate măsurile care se impun.”

Invocând faptul că 5 la sută din încasările la bugetul de stat provin din industria tutunului, Ministrul Finanţelor şi cel al Economiei au insistat asupra îmbunătăţirii acestui proiect de lege. Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a spus că agenţii economici ar avea nevoie de mai multă previzibilitate, iar pentru a exclude riscul de coruptibilitate, responsabil de stabilirea regulilor jocului se face Guvernul şi nu Ministerul Sănătăţii, aşa cum prevede redacţia actuală a proiectului de lege.

„Ca să dăm previzibilitate la toată lumea şi să nu lăsăm loc pentru speculaţii trebuie să-l ajutăm de domnul ministru. Să vă protejăm pe dvs, domnule ministru Usatâi, şi pe angajaţii serviciului de sănătate publică de la tentaţia de expunere la riscuri de corupţie. Trebuie să dăm mediului de afaceri această previzibilitate prin a lăsa Guvernul să stabilească normele importante.”

Proiectul a fost avizat pozitiv de Guvern, însă urmează să fie elaborate unele modificări în termen de 10 zile. Ulterior, iniţiativa va fi propusă parlamentului spre examinare. Ion Şalaru, prim vice-directorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, una din instituţiile care urmează să aplice această lege, deşi este optimist că legea va fi aprobată într-o variantă care să întrunească toate cerinţele OMS, nu exclude că vor exista şi destui oponenţi:

„Cine se va opune votării o să vedem în Parlament, în primul rând acele persoane care sunt conduse sau au relaţii cu industria tutunului. Din partea lor ne aşteptăm la o opoziţie. Din experienţa internaţională, nu a fost nici o lege privind controlul tutunului care să treacă uşor în parlamente, să nu fie opoziţie din partea industriei tutunului care se teme să nu-şi piardă profiturile.”

Premierul Iurie Leancă a lăsat şi el să se înţeleagă că vor exista destui oponenţi, însă şi-a exprimat convingerea că deputaţii vor da dovadă de voinţă politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG