Linkuri accesibilitate

Experţi politici consideră nejustificate reproșurile aduse ambasadorului Lazurca (Adevărul)


Liberalii-reformatori au salvat cursul european al R. Moldova, dar nu şi partidul din care au făcut parte (Ziarul Național).



Cotidianul Adevărul citează experţi care consideră nejustificate reproşurile cu care mai multe ONG-uri unioniste cer Ministerului român de Externe să-l retragă de la Chişinău pe Marius Lazurca, pe care îl acuză de „gafe diplomatice”. „Este unul dintre cei mai vizibili ambasadori ai României în Republica Moldova. A contribuit foarte mult la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, care au căpătat o notă mult mai intensă. Mă refer la şedinţele de guvern comune şi la vizitele oficialilor de rang înalt în Moldova”, susţine Victoria Bucătaru, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă.

Jurnalistul Andrei Rizescu de la Adevărul a extras statistici îngrijorătoare din Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014-2020, aprobată vinerea trecută de Guvern. Astfel, potrivit studiului, cinci din zece bărbaţi sunt fumători înrăiţi, iar două din zece femei care trăiesc la oraş trag ţigară după ţigară. Doi moldoveni din zece consumă zilnic băuturi alcoolice şi vreo patru recunosc că beau în mod regulat câte-un pahar de tărie pe săptămână. Totodată, unul din doi moldoveni adulţi este supraponderal sau obez şi şase oameni din zece, cu vârste de peste 15 ani, duc un stil de viaţă sedentar. Potrivit celui mai recent studiu de sănătate, trei din zece moldovence sunt anemice fiindcă nu ştiu să se alimenteze corect.

Într-un comentariu publicat în paginile Jurnal de Chişinău, Mircea V. Ciobanu observă, cu referire la protestele de la Kiev, că din Republica Moldova au fost doar câteva semnale de susţinere: declaraţia PEN-clubului şi scurtisima alocuţiune a lui Vlad Filat, teleportat la Kiev cu mandatul Partidului Popular European, împreună cu Mihail Saakaşvili. În opinia autorului, pe termen lung, această timiditate le va juca festa guvernanţilor de la Chişinău. „Li se va aminti, sau vor fi trataţi cu rezervă, atât de Bruxelles, cât şi de Kiev, când orientarea proeuropeană a Ucrainei va câştiga teren, şi e inevitabil, mai devreme sau mai târziu”, conchide Mircea V. Ciobanu.

Jurnalistul Vadim Vasiliu, de la Jurnal de Chişinău, a cerut opinia liberalului Valeriu Munteanu cu referire la Congresul de constituire al Partidului Liberal Reformator (PLR), care s-a desfăşurat duminică, 15 decembrie. Valeriu Munteanu a declarat că PLR nu este concurent al Partidului Liberal, ci al PLDM, care l-a şi plămădit, potrivit liberalului. „Nu există nicio tangenţă între electoratul nostru şi potenţialul lor electorat, care n-o să apară niciodată. Atât timp cât există originalul, electoratul n-o să voteze niciodată copia”, crede Munteanu.

Editorialistul Nicolae Negru observă, în articolul semnat pentru Ziarul Naţional, că liberalii-reformatori au salvat cursul european al R. Moldova, dar nu şi partidul din care au făcut parte. Eşecul lor este şi un eşec al democraţiei interne din PL. Noul partid poate fi considerat unul din foarte puţinele, dacă nu singurul din R. Moldova, care apare dintr-un impuls democratic, pluralist, de respingere a dictaturii, a unui mod de organizare de „tip SRL” a vieţii de partid. „Ascultând discursurile înflăcăraţilor delegaţi din raioane, recunoscând în sala congresului pe unii foşti membri activi ai Frontului Popular, ai unor partide democratice, proeuropene, m-am gândit la pierderea serioasă pe care a suferit-o PL. Cu cine a mai rămas Ghimpu?”, se întreabă autorul.
XS
SM
MD
LG