Linkuri accesibilitate

Politica bugetar-fiscală pe 2014 și FMI (Adevărul)


Noutățile reformei medicale din 2014 (Adevărul).



Cotidianul Adevărul publică o sinteză a soluţiilor pentru sistemul educaţional din Republica Moldova lansate recent la Chişinău de lectorul român de la Harvard, trainerul şi specialistul în leadership, Marian Staş. Referindu-se la condiţiile mai dure la Bacalaureat, introduse în acest an de autorităţile de la Chişinău, profesorul român spune că intervenţia „chirurgicală“ făcută de ministra Maia Sandu era absolut necesară. „Reformatorul se aseamănă cu medicul care depune jurământul lui Hippocrates şi-şi asumă responsabilitatea să spună doar adevărul. Or, acesta este un act de curaj, iar toate faptele curajoase dor“, compară specialistul. Specialistul în educaţie le sugerează elevilor picaţi să nu se revolte împotriva Guvernului, ci să-şi analizeze greşelile şi să-şi schimbe atitudinea faţă de probă. Profesorilor care se opun reformei Marian Staş le sugerează să plece din sistem. „Cele mai eficiente sunt clasele mici, în care elevii pot să-şi aleagă pachete de discipline opţionale care le-ar dezvolta personalitatea. Nu toţi profesorii vor să-i lase pe copii să decidă curricula. În ei persistă o frică acerbă că vor rămâne fără job. Copiii trebuie să poată alege, dar şi pentru profesori ar trebui să fie o paletă de opţiuni de carieră didactică, de care să se folosească la nevoie. Un pedagog bun îşi face meseria cu dăruire, indiferent de condiţiile de muncă: „Nimeni nu te ţine în sistem. Dacă vrei un salariu mai mare, te duci să lucrezi în altă parte. Este incorect profesional să te plângi de ceea ce ţi-ai asumat“.

Adoptarea, vineri, de către guvern a Strategiei naţionale de sănătate publică până în 2020 le-a servit jurnaliştilor de la aceiaşi publicaţie pretext pentru a analiza noutăţile reformei medicale din 2014. Directorul CNAM, Mircea Buga, intervievat de publicaţie, face câteva previziuni care par de domeniul fantasticului: niciun pacient venit pe polița de asigurare şi cu bilet de trimitere nu trebuie să achite pentru medicamente în spitale, afirmă funcţionarul, în contradicţie totală faţă de ceea ce se afirmă de ani buni că se întâmplă în spitale în realitate. Şi, de la 1 ianuarie, toţi pacienţii cu poliţe medicale îşi vor putea alege spitalul raional în care să se interneze.

Solicitat să comenteze situaţia companiilor „abonate“ la lucrările de reparaţii și modernizări contractate de Spitalul Republican, Mircea Buga a răspuns că aceste servicii nu sunt monitorizate de instituţia pe care o conduce. „Dacă achiziţiile au fost făcute regulamentar și nu sunt încălcări, atunci nimeni nu poate invoca vreun context clientelar. Nu cunosc cazuri concrete de favorizare a vreunui prestator și nu mă pot pronunţa. Asta e treaba ziariștilor. Investigaţi!“, sugerează directorul Casei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Parlamentul a amânat din nou examinarea politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Opoziţia, dar şi experţii spun că motivul tergiversărilor ar fi poziția Fondului Monetar Internaţional în privinţa revenirii cotei TVA la 8%, scrie Ion Preaşcă în Adevărul. După ce documentul a fost elaborat şi prezentat de către Ministerul Finanţelor cu o întârziere de câteva luni, iată că Parlamentul amână din nou examinarea acestuia. Decizia vine după ce, chiar în ajun, conducerea Parlamentului şi doi membri ai Guvernului a avut o întrevedere cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional. Această coincidenţă a provocat suspiciuni că la mijloc ar fi fost opoziţia FMI faţă de unele modificări din legislaţia fiscală, printre care se numără şi revenirea la cota de 8% la produsele agricole. Reprezentanţii misiunii FMI nu au comentat deocamdată situaţia.
Economistul Viorel Chivriga afirmă că subiectul are şi o conotaţie politică. „În jurul acestor proiecte s-a făcut mai mult PR politic, de exemplu, cu impozitul unic în agricultură, care acum nu se mai bucură de sprijin politic“, constată expertul. Acesta crede că autorităţile vor ajunge la un acord cu FMI, mai ales că au nevoie pentru a obţine fonduri externe.
XS
SM
MD
LG