Linkuri accesibilitate

Senatorul John McCain sprijină mișcarea pro-europeană la Kiev


Senatorul John McCain (st) vorbind cu Vitali Klitciko, liderul Partidului UDAR la Kiev
Senatorul John McCain (st) vorbind cu Vitali Klitciko, liderul Partidului UDAR la Kiev

John McCain: „Sîntem aici pentru a vă sprijini cauza dreaptă: dreptul suveran al Ucrainei de a-și decide singură destinul, în mod liber și independent. Iar destinul spre care aspirați este în Europa.”



O mulțime estimată la cca 200 de mii de protestatari pro-europeni s-a adunat astăzi în Piața Independenței la Kiev, prelungind demonstrațiile împotriva respingerii de către președintele Victor Ianukovici a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a încurajării strîngerii relațiilor cu Rusia.

Sosit sîmbătă în capitala Ucrainei, senatorul republican John McCain s-a adresat astăzi
participanților la protestele din Piața Independenței cărora le-a spus: „Ucraina va face o Europă mai bună, iar Europa va face Ucraina mai bună. America este alături de voi!”

„Ne aflăm aici - a adăugat senatorul american -, deoarece procesul și protestul Dvoastră pașnic însuflețește țara dumneavoastră și lumea întreagă. Sîntem aici pentru a vă sprijini cauza dreaptă: dreptul suveran al Ucrainei de a-și decide singură destinul, în mod liber și independent. Iar destinul spre care aspirați este în Europa.”

Senatorul McCain în Piața Independenței: „America este cu voi!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00

Jon McCain, care a participat la adunarea din Piața Independenței împreună cu senatorul democrat Chris Murphy, s-a întîlnit în prealabil cu liderii opoziției și cu
Senatorii John McCain și Chris Murphy (dr.), alături de Vitali Klitciko astăzi în Piața Independenței
Senatorii John McCain și Chris Murphy (dr.), alături de Vitali Klitciko astăzi în Piața Independenței
demonstranții pro-europeni. Protestele intră acum în cea de-a patra săptămînă, declanșate de decizia președintelui Ianukovici, de la 21 noiembrie, de a renunța la semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, documente negociate de ani de zile.

Protestele s-au amplificat după tentativa de reprimare violentă de către forțele de poliție, de la 30 noiembrie. Senatorul McCain a vorbit astăzi, într-un interviu cu CNN, despre posibilitatea introducerii unor sancțiuni din partea Statelor Unite, în cazul reluării acțiunilor în forță de către guvern. „Acești oameni iubesc Statele Unite ale Americii, iubesc libertatea - a spus demnitarul american - și nu cred că se poate vedea în actuala abordare [politică americană] altceva decît sprijinul tradițional al poporului nostru pentru cei care doresc o societate liberă și democrată. Nu vorbim despre o acțiune militară, nici despre blocade, vorbim doar de posibilitatea unor sancțiuni în cazul în care ei [guvernul ucrainean] continuă să reprime în mod brutal populația sa. Așa ceva ar cere din partea noastră să intrăm în acțiune, fiindcă este ceea ce reprezintă Statele Unite.”

Uniunea Europeană a spus astăzi că suspendă convorbirile cu Ucraina pe tema
Comisarul european Stefan Fule (dr.) la conferința de presă comună cu prim vicepremierul Serhi Arbuzov la Brussels la 12 decembrie
Comisarul european Stefan Fule (dr.) la conferința de presă comună cu prim vicepremierul Serhi Arbuzov la Brussels la 12 decembrie
Acordurilor, precizînd că între faptele și vorbele guvernului Ucrainei există o mare discrepanță. Peter Stano, purtătorul de cuvînt al comisarului european responsabil cu extinderea UE, Ștefan Füle a declarat Europei Libere: „Ceea ce comisarul pentru extindere și politica de vecinătate europeană a spus astăzi referitor la Ucraina este faptul că între faptele și spusele președintelui ucrainean și ale guvernului există o discrepanță crescîndă, o prăpastie crescîndă, atunci cînd vine vorba de Acordul de Asociere și că argumentele aduse pe tema acestui acord nu sînt ancorate în realitate.”

Ceva mai devreme, duminică, Füle a scris un mesaj Twitter afirmînd că i-a spus săptămîna trecută primului vicepremier Serhi Arbuzov că noi discuții despre acord depind de un angajament clar al guvernului de la Kiev de a-l semna.

Kiev Piața Independenței 15 decembrie
Kiev Piața Independenței 15 decembrie
Vitali Lukianenko, un purtător de cuvînt al guvernului ucrainean, a răspuns prompt că guvernul privește în continuare cu seriozitate negocierile și că nu interpretează mesajul lui Füle ca o poziție oficială a blocului european.

În paralel cu marea demonstrație din Piața Independenței, circa 15 mii de contra-demonstranți s-au adunat la aproximativ un kilometru depărtare pentru a-și exprima sprijinul pentru decizia președintelui Ianukovici.

Acesta este așteptat marți la Moscova pentru convorbiri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG