Linkuri accesibilitate

Enzo Avitabile e Bottari


Folclor carnavalesc din Italia, blues, jazz și Africa.

Enzo Avitabile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00

Saxofonistul italian Enzo Avitabile s-a născut în 1955 la Neapole, Italia. La vîrsta de 7 ani începe să studieze saxofonul, influențat probabil de muzica de jazz care suna din barurile frecventate de militarii americani la Neapole în vremea copilărie sale.

A făcut studii de conservator, iar la începutul anilor '80 a lucrat ca muzician de acompaniament pentru câteva nume sonore din muzica pop a acelei perioade, între alții James Brown, Richie Haven, Tina Turner, și pentru una din legendele genului hip-hop, Afrika Bombaataa.

În 1996, începe să scrie cîntece în dialectul napoletan despre populația săracă și marginalizată din orașul lui natal. Studiind folclorul carnavelesc din regiunea italiană Campania, dă peste așa-numiții bottari, percuționiștii din sătucul Portico di Caserta, care folosesc drept tobe butoaie de vin.



La începutul Evului Mediu, bărbații din această din regiune „băteau” afară demonii din cîmpiile cu grîu pentru a se asigura că recolta va fi bună, și făceau un zgomot asurzitor lovind cu secerele în butoaiele de vin. Cu timpul, acest ritual s-a transformat într-o cultură muzicală distinctă, centrată pe celebrarea zilei lui San Antonio Abate în luna ianuarie a fiecărui an.

Avitabile a amestecat aceste ritmuri cu elemente de blues, jazz, și cu muzică africană, și așa a apărut în 2005 albumul de debut, „Salvamm'o Munno” (Salvați lumea), despre care un cronicar muzical dela BBC 3 spune că a fost unul din cele mai neașteptate și încîntătoare succese ale muzicii globale în anii din urmă.

Albumul a primit de altfel o nominalizare pentru premiul publicului la BBC 3 World Music Awards, ediția 2006. Enzo Avitabile e Bottari, așadar, cu piesa „Dance With Me” care deschide albumul „Salvamm'o Munno”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG