Linkuri accesibilitate

Taxiul dubios


Există un soi de organizaţie care vinde licenţe la negru, face parale cu ciocanul, iar şoferii le cumpără cu încredere.



Am privit cu mare interes reportajul de la TV 7 despre taxiurile fără licenţă legală. În numai cîteva minute, poliţiştii şi reprezentanţii fiscului au depistat mai mulţi taximetrişti cu licenţe dubioase. Tragicomic de-a dreptul mi s-a părut faptul că unii şoferi habar nu aveau că au licenţă ilegală. Ei nu ştiau că numai Camera de Licenţiere o poate elibera.

Reportajul cu pricina e unul din multele care ne arată cît de mare e grădina mişmaşului moldovenesc. Dacă stai să te gîndeşti mai bine, absurdul e aici la el acasă, iar Kafka ar putea să ne invidieze. Există deci un soi de organizaţie care vinde licenţe la negru, face parale cu ciocanul, iar şoferii le cumpără cu încredere.

Am văzut din reportajul cu pricina că poliţia şi fiscul au împărţit amenzi şoferilor cu licenţe dubioase. Dar firma care eliberează ilegal licenţe va fi oare găsită şi pedepsită? Asta reportajul nu ne spune şi rămîne doar să intrăm pe terenul presupunerilor.

Dar mai e ceva, stimaţi ascultători. Situaţia descrisă mai sus a avut loc în Chişinău. Dar în provincie cum e oare? Eu unul cred că există locuri în provincie în care lucrurile au degenerat şi mai mult.

Bunăoară, s-ar putea să existe nişte taximetrişti care nu au deloc licenţă. Şi care, pe deasupra, le fac o concurenţă neloială taximetriştilor cu actele în regulă. Mai mult, s-ar putea ca aceşti taximetrişti la negru, fără documente, să-i ameninţe chiar pe cei cu actele în regulă. Vi se pare fantastică situaţia asta? Ei bine, eu am motive să cred că ea nu e deloc apanajul ficţiunii. Aşa ceva s-a întîmplat şi poate se mai întîmplă. Voi reveni cu amănunte într-o tabletă viitoare.
XS
SM
MD
LG