Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură respinsă a comuniștilor și integrarea europeană


Retrospectiva săptămânii politice.




În această săptămână, o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului a fost respinsă de Parlament. Iniţiată de partidul comuniştilor, moţiunea este a treia la număr în ultimele două luni. Vitali Andrievschi, directorul portalului informaţional Ava.md crede că opoziţia îi face mai degrabă un serviciu decât un deserviciu guvernării. Analistul aminteşte şi de protestele din centrul Kievului, rezultatul cărora, la părerea sa, ar avea influenţă asupra Moldovei:

„Cât nu ar fi de surprinzător, principalul eveniment al săptămânii, pentru Moldova se desfăşoară la Kiev, pentru că felul în care vor evolua lucrurile la Euromaidan va influenţa în mare parte şi situaţia politică din Moldova.

Ceea ce ţine de moţiunea de cenzură împotriva guvernului, comuniştii se învârt de acum a treia oară în jurul aceleiaşi idei, şi atât timp cât vor insista cu acest lucru, ei nu vor prezenta un pericol pentru guvernare. Aceasta este o opoziţie care mai mult imită activitate, decât ar face ceva concret. Cred că o asemenea opoziţie este una comodă pentru guvernare. Nu vreau să spun că opoziţia acţionează intenţionat după îndemnul guvernanţilor, dar din păcate comuniştii nu au idei cu care şi-ar uni şi mobiliza simpatizanţii şi cu aceste idei să meargă la alegeri.”

Iată ce crede analistul despre integrarea europeană ca subiect de vot de neîncredere împotriva guvernului:

„ Pare destul de banal să te pronunţi împotriva unei idei care este susţinută de o parte considerabilă din populaţia Republicii Moldova, şi mai ales care este agreată de tineri şi intelighenţie. Partidul Comuniştilor ar putea vorbi despre integrarea euro-asiatică, să demonstreze că acolo e mai bine, dar un partid care luptă ca Moldova să nu dezvolte relaţiile cu Uniunea Europeană, se dezice de perspectivă şi viitor. Anti Uniunea Europeană nu poate fi o abordare globală pentru opoziţie.”

Agenda săptămânii curente a fost marcată şi de evenimente desfăşurate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturile Omului. Vorbind despre Gala premiilor ONU, Natalia Ghilaşcu, redactorul şef al revistei discriminare.md, spune că trecerea în revistă şi aprecierea realizărilor obţinute arată de fapt încotro merge Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului:

„După cum s-a văzut, s-a pus accent foarte mult pe categoriile discriminate din Republica Moldova, respectiv au fost susţinuţi cei mai buni şi progresişti lideri care apără drepturile persoanelor în etate, persoanelor cu dizabilităţi. Este important să se facă o astfel de recapitulare pentru a analiza încotro ar putea autorităţile să îmbunătăţească situaţia. S-a văzut că mai este loc de îmbunătăţire, pentru accesul la justiţie şi promovarea nediscriminării. Cred că odată cu formarea Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării, tot mai mulţi oameni vor avea ocazia să aducă în vizor încălcările cu care se confruntă şi mă bucur că în acest an la gala ONU au fost premiaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ceea ce demonstrează că aici s-a deschis o uşiţă către autorităţi, în sensul de a-i încuraja să promoveze şi să iniţieze iniţiative democratice.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG