Linkuri accesibilitate

E inacceptabil că România nu are un mesaj post-Vilnius legat de Ucraina


Ukraine - protesters on Independence Square in Kyiv sing the national anthem. roundup screen grab Euromaidan Euromaydan
Ukraine - protesters on Independence Square in Kyiv sing the national anthem. roundup screen grab Euromaidan Euromaydan

Sabina Fati în dialog cu europarlamentara Monica Macovei, şefa delegatiei Uniunea Europeană-Moldova.



„România trebuie sa aibă un glas foarte puternic de partea demonstranților, de partea celor care vor apropierea de Uniunea Europeana și nu de Federația Rusă, pentru ca noi suntem in EU si cel putin la nivel teoretic credem in valorile Uniunii Europene. Uniunea Europeana vine si cu bani dar si cu valori. Federaţia Rusa vine numai cu bani, că asa s-a intimplat inainte de Vilnius.

Deci trebuie foarte puternic si clar si tranşant spus ca suntem de partea demonstranţilor în acest moment.

De altfel, in Parlamentul European am adoptat saptamina trecuta o rezoluţie post Vilnius, Vilnius - unde Ucraina nu a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana - şi sigur ca ne exprimam solidaritatea cu demonstranţii, cu poporul ucrainean, cu toti cei care vor linga Uniunea Europeana si nu linga Federaţia Rusa.

De asemenea, condamnam violenţa şi in continuare usa este deschisă pentru ca Ucraina să semneze acest acord de asociere cu Uniunea Europeana. Nu ne supăram si închidem uşa!

Insistăm să semneze acest acord pentru că este spre binele oamenilor din Ucraina si spre binele Uniunii Europene care vrea sa exstinda zona de democraţie şi de valori cît mai mult.”

Europa Liberă: Din punct de vedere oficial, Romania nu a dat nici un fel de mesaj post Vilnius legat de Ucraina.

Monica Macovei:
„Foarte rău! E foarte rău, e inacceptabil.”

Europa Liberă: Ar fi trebuit Bucurestiul să aibă o anumită pozitie?

Monica Macovei:
„Sigur! La fel cum au avut pozitii atîţia lideri politici importanţi, inclusiv din Statele Unite. Nu poţi să ieşi împotriva poporului tău, să te duci să îi arestezi în piaţa la 4 -5 dimineaţa. Plus ca oamenii s-au simţit trădaţi de ceea ce a făcut preşedintele Ianukovici. Deci, da: trebuia un mesaj foarte clar, repet, neechivoc şi care să vină imediat.”å
XS
SM
MD
LG