Linkuri accesibilitate

Evenimentele de la Kiev sunt urmărite cu mare atenție în Bulgaria.
Principalele canale de televiziune au trimis echipe speciale în capitala ucraineană. Interesul deosebit este explicabil dacă avem în vedere că de 180 de zile în capitala bulgară au loc proteste ale societății civile prin care se cere demisia guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști.

Liderii opoziției de dreaptă și o parte din analiștii văd elemente comune între cea ce se întîmplă la Sofia și Kiev. În ambele orașe sunt contestate guverne despre care se crede că fac – mai mult sau mai puțin ascuns - jocul Moscovei.

În Bulgaria guvernul Oreșearski a semnat, în pofida avertismentelor Comisiei Europene, acordul final cu concernul „Gazprom” privind gazoductul „Southstream”.

Opoziția afirmă că se pregătește în secret și relansarea proiectului nuclear „Belene”.

Liderii protestelor civice din Sofia consideră că proiectele energetice comune cu Rusia reprezintă un pericol la adresa valorilor europene.

La Kiev și Sofia Rusia încearcă să neutralizeze, folosind arme economice, cursul pro-european dorit de majoritatea cetățenilor.

Protestatarii din Sofia și-au trimis reprezentanții la Kiev.

În capitala ucraineană a fost în urmă cu 5 zile și șeful diplomației bulgare Cristian Vighenin. El a condamnat acțiunile forțelor de ordine și a reconfirmat sprijinul Sofiei pentru cursul proeuropean al Ucrainei.

În timpul aceleiași vizite însă Vighenin s-a întîlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov cu care a analizat „evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale în energetică”.

Este vorba în primul rând de gazoductul „Southstream” despre care la Kiev se afirmă că va deveni cea mai eficace armă rusească de exercitare de presiuni asupră Ucrainei.

Spre deosebire de Vihghenin, alți lideri ai socialiștilor bulgari nu-și ascund simpatiile fața de Ianukovici.

Net pro-rusă este poziția cu privire la revoluția ucraineană a ultranaționaliștilor din „Ataka” care avertizează despre „planurile Occidentului de a-i înrobi pe ucraineni”.
XS
SM
MD
LG