Linkuri accesibilitate

Precondițiile unui dialog între opoziție și putere în Ucraina


Una din baricadele de la Kiev...
Una din baricadele de la Kiev...

Leonid Litra: „Observaţia noastră este că se naşte o naţiune, se naşte cumva un spirit ucrainean.”



Expertul Leonid Litra răspunde întrebărilor Lilianei Barbăroșie în legătură cu evenimentele din Ucraina.

Leonid Litra: „«Maidanul» a evoluat cam în felul următor: de la 21 noiembrie, de când s-a decis stoparea procesului de semnare a
Acordului de Asociere, a fost un «Maidanul» pur pentru semnarea Acordului de Asociere, iar din momentul când a existat o încercare de a-l distruge, din acel moment, din 30 noiembrie, din 1 decembrie, avem un «Maidanul» care nu este doar pentru integrarea europeană şi pentru asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, dar este un «Maidanul» şi împotriva actualei guvernări. Aici sunt punctele unde poziţia civică se leagă cumva cu poziţia opoziţiei ucrainene. Dar «Maidanul» nu este considerat neapărat ca fiind un centru al opoziţiei ucrainene.

Acum este clar că la un dialog trebuie să fie preşedintele Ucrainei, trebuie să fie reprezentanţii partidelor cu pondere, deci cele din Parlament, cu cele care au influenţă în societate, şi reprezentanţii «Maidanului», cei care vor decide că „Euromaidanul” poate fi reprezentat de anumiţi lideri.”

Europa Liberă: Ce ar putea da un astfel de dialog? Există speranţe că, odată aşezaţi la masa de dialog, ar putea să se rezolve, pentru că, din câte înţeleg, „Euromaidanul” acuma vrea destituirea acestor autorităţi.

Leonid Litra: „«Euromaidanul» are nişte condiţii, în opinia mea, foarte naturale. În primul rând, condiţia de a nu folosi forţa şi de a permite cetăţenilor să protesteze în mod liber, să protesteze paşnic. Şi doi: eliberarea celor care au fost reţinuţi pentru proteste paşnice. Trei: demisia celor care se fac responsabili de folosirea forţei, deci, pe «Maidanul» se aud cel mai des ministrul de Interne şi demisia guvernului in corpore, şi numirea unui alt guvern. Acestea sunt trei precondiţii, într-un fel, pentru a începe un dialog.

Şi, dacă până acum, până la încercarea din 11 decembrie, de a închide acest protest, se putea face un dialog şi fără aceste precondiţii, acum dialogul nu este posibil, dacă, cel puţin, aceste precondiţii nu sunt îndeplinite. Şi vedem că, într-o anumită măsură, unele din ele se îndeplinesc. De exemplu, eliberarea celor reţinuţi a început deja, ea se face gradual, dar există un astfel de proces. Celelalte două condiţii sunt mai greu de realizat. Şi, bineînţeles, este prea neserios să ne aşteptăm că puterea de la Kiev va începe realizarea precondiţiilor, fără presiuni şi fără a avea careva concesiuni din partea celeilalte tabere.”

Europa Liberă: Comportamentul preşedintelui ucrainean, Victor Ianukovici, cum l-aţi califica? Continuă el să oscileze? Vi se pare că s-a înclinat mai tare într-o parte anume sau nu?

Leonid Litra: „Victor Ianukovici este într-o dilemă pentru că există opinia că el nu îşi doreşte semnarea Acordului de Asociere din cauza că fie are anumite angajamente cu alte părţi, cum ar fi Rusia, fie aceasta nu-i serveşte la consolidarea puterii, nu serveşte intereselor Ucrainei, în opinia dânsului. Nu serveşte nici faptului de a fi reales în 2015. Deşi eu mă îndoiesc în faptul că concluziile dânsului sunt adevărate.

Eu cred că preşedintele trebuie să îşi revizuiască poziţia, să asculte ceea ce îşi doresc cetăţenii pentru că, vă reamintesc, spre deosebire de Republica Moldova, în Ucraina există un cvasi-suport al integrării europene. Nu este jumate la jumate, aşa cum este în Moldova. Aici dorinţa de integrare europeană este mult mai mare şi aceasta, într-un fel, dă tonul discuţiilor. ”

Europa Liberă: Previziunile dumneavoastră care ar fi: va ceda Victor Ianukovici sau va ceda „Euromaidanul”?

Leonid Litra: „De cedări totale nici dintr-o parte, nici din alta nu poate fi vorba. Cred că va fi rezultatul, mă rog, unei încăierări de idei. Observaţia noastră este că se naşte o naţiune, se naşte cumva un spirit ucrainean. Oamenii încep să devină mult mai patrioţi, într-un fel, şi eu cred că ceea ce s-a întâmplat, acum câteva zile, anume atragerea atenţiei demnitarilor americani, demnitarilor europeni asupra crizei din Ucraina este foarte important pentru dialog. Toţi sunt cu ochii pe Ucraina.

Preşedintele nu mai are aceeaşi marjă de manevră, pentru că el s-a angajat în anumite... Deci, când s-a întreţinut un dialog atât cu Catherine Ashton, cât şi cu reprezentantul SUA, Victoria Nuland, el s-a angajat să tempereze această criză şi deja este mult mai limitat în ceea ce va face, mai ales, toţi au încercat să excludă orice scenariu care ar solicita utilizarea forţei. Şi aceasta cred că e o victorie importantă pentru «Maidan».

Desfiinţarea «Maidanului», fără concesiuni din partea puterii, nu poate avea loc, la fel cum nu pot avea loc concesiuni din partea puterii fără ca «Maidanul» să facă el însuşi anumite concesiuni. Şi cred că cel mai probabil va fi demisia celui responsabil de utilizarea forţei, eliberarea celor reţinuţi, ceea ce mi se pare cumva trist din ceea ce observ, în discursul public atât al opoziţiei, cât şi al guvernării, este dispariţia unei discuţii consistente şi serioase, pe marginea Acordului de Asociere. În discursurile opoziţiei, această menţiune se face printre altele şi mi se pare că este periculos pentru că nu răspunde dorinţei celor care protestează şi a societăţii, în general. Deci, eu, ca observator, cred că este o tendinţă periculoasă şi sper ca să fie pus ca acest subiect, care este, de fapt, mărul discordiei, acel punct de unde a început această criză, să fie repus pe agendă. Discuţiile să fie în jurul acestui subiect.”
XS
SM
MD
LG