Linkuri accesibilitate

Mesajul către națiune al președintelui Putin: „un lup în blană de oaie”


Nicolae Negru: „o Rusie care îşi arată muşchii”.




Nicolae Negru: „Republica Moldova nu este pomenită, Ucraina chiar este pomenită tangenţial, despre America niciun cuvânt, în aparenţă. Şi
Europa nu este pomenită, la drept vorbind. E un discurs pe care eu l-aş împărţi în două părţi. Prima parte se referă la afacerile interne şi aici domnul Putin seamănă cu un tătuc foarte grijuliu, căruia nu-i scapă nimic, vede până la cele mai mici detalii. De exemplu, vorbeşte despre compunere ca examen obligatoriu pentru absolvenţi. Un preşedinte de ţară foarte mare să vorbească despre compunerea absolvenţilor, fii de acord că nu fiecare face aceasta. Sau vorbeşte despre documentaţia pentru terenurile de construcţie. Mai puţin, de exemplu, vorbeşte despre criza economică sau problemele bugetului, tangenţial se referă la acestea.”

Europa Liberă: Sau despre criza ecologică de la Soci, pe care au provocat-o.

Nicolae Negru: „Criza ecologică... Deci, tonul e triumfalist, sunt, aşa, nişte detalii mici, unde mai trebuie de lucrat. Desigur, se referă la noi şi în partea în care vorbeşte despre reglementarea emigraţiei din CSI, unde spune că imigranţii trebuie să plătească impozite şi taxe. Aceasta, desigur, că ne priveşte în mod direct. Ne priveşte şi faptul că vrea să extindă, într-un fel, o expansiune educaţională să întreprindă Rusia, să atragă studenţi din statele CSI, adică din fostele republici sovietice, să facă centre de susţinere a examenului unic de stat al Rusiei, ca absolvenţii din statele CSI să poată învăţa în Rusia.”

Europa Liberă: Adică Putin nu are de gând să scape din braţe fostele state sovietice?

Nicolae Negru: „Nu are de gând. Deşi nu spune aceasta, dar indirect sau, de exemplu, nu spune nimic despre presiunile pe care le exercită. De fapt, vorbeşte ca un lup în blană de oaie, când spune că viitoarea Uniune Economică Euroasiatică trebuie să fie atractivă, vorbeşte despre acordul care, iată, se pregăteşte, la 1 mai va fi prezentat parlamentelor Rusiei, Kazahstanului, Belarusiei, pregătirea pentru aderarea Armeniei şi Kârgâzstanului.

Dar el nu vorbeşte despre presiunile pe care el le exercită. El zice de atractivitate, se erijează, aşa, în pacifist, că respectă suveranitatea, independenţa, valorile tradiţionale. Dar, când vorbeşte de Ucraina, speră că partidele, forţele politice vor ajunge la înţelegere, dar nu spune nimic de presiunea pe care a exercitat-o asupra Ucrainei. Totul e foarte bine, frumos. El iarăşi vorbeşte despre valorile tradiţionale, despre egalarea dreptului răului şi a binelui. Deci, ceva inimaginabil, care se întâmplă ca şi cum undeva, nu spune că în Europa sau în America. Şi, iată, Rusia se erijează în apărător al acestor valori tradiţionale, conservative, care, consideră el, citându-l pe Berdeaev, că nu permit societăţii să lunece înapoi, în întunericul sau în starea primitivă. Deci, pretenţiile sunt foarte mari în privinţa aceasta, dar evită cu grijă să nu dea o adresă concretă a acestor pretenţii.”

Europa Liberă: Unii comentatori au zis deja că este cu atât mai mare diapazonul de libertate pe care Putin îl lasă pentru cerberi, pentru ortacii care vor fi tălmăcind aceste pretenţii.

Nicolae Negru: „Desigur, este evident lucrul acesta. Dacă Rusia îşi asumă acest rol şi nu numai în spaţiul CSI, dar şi, spune el, în spaţiul regional şi chiar global, desigur că, cineva o să stea şi o să observe lucrurile acestea. Şi, mai cu seamă, eu cred că aceasta ar putea deveni un fel de armă cu care va încerca să atragă statele din jurul ei în orbita de influenţă a Rusiei.”

Europa Liberă: A propos de arme. Aţi văzut procedeul folosit frecvent de Putin, care vrea să şocheze auditoriul şi a operat cu nişte noţiuni militare pe care nu toată lumea le cunoaşte şi le-a spus, fiţi atenţi: „Există şi aşa ceva”, deci, ca să justifice, probabil, nişte cheltuieli noi pentru armată.

Nicolae Negru: Și numeşte şi cifre impresionante, 23 de trilioane de ruble pentru armament nou, vorbeşte despre sistem rus de spionaj global. Adică vrea să impresioneze şi, într-un fel, să sperie lumea din jurul Rusiei. Vorbeşte despre sistemul antirachetă şi spune că Rusia elaborează acţiuni sau armament pe potrivă, în contextul înţelegerilor cu Iranul, privitor la programul nuclear al Iranului zice că trebuie revizuit şi sistemul antirachetă. Evident că se referă la Europa.”

Europa Liberă: În concluzie, domnule Negru, avem în faţă o Rusie mai fermă sau cum i-aţi spune?

Nicolae Negru: „Îmi pare că nu i-a lipsit nici până acuma fermitatea, s-a auto-lăudat domnul Putin în legătură cu rolul pe care l-a jucat în Siria. Dar, desigur că, este o Rusie care îşi arată muşchii. Adică ar vrea să spună că ceea ce a fost este abia un început, iar Rusia se tot întăreşte, se întăreşte. Şi, deşi spune Putin că nu pretinde să fie supraputere, dar pe de altă parte, spune că pretinde să devină lider regional şi global. Acest liderism înseamnă pentru el apărarea unor valori, valori tradiţionale, zice el. Păi, acuma trebuie să ghicim noi în care parte ne aflăm. Sau deviem de la ceea ce crede el că este valoare tradiţională? Aceasta ar trebui să înţeleagă lumea. Cine nu e cu Moscova, desigur că...”

Europa Liberă: ...îi este adversar.

Nicolae Negru: „...poate nimeri, iată, în campania celor care, spune el, egalează răul şi cu binele, care forţează popoarele, împotriva voinţei lor, să adopte nişte valori care le sunt străine. Şi desigur că Rusia aşa lasă să se înţeleagă: domnul Putin nu va permite acest lucru.”
XS
SM
MD
LG