Linkuri accesibilitate

Drumul Moldovei spre o Europă opacă: interviu cu lobbyistul Daniel Guéguen


Daniel Guéguen
Daniel Guéguen

În Europa, ca membru plin, Moldova ar avea la rândul ei dreptul la un Comisar european.



Daniel Gueguen este un mare jurist și mare așa-numit „lobbist” belgian, care cunoaște mai bine decât multă lume culisele Uniunii Europene. Ce se întâmplă pe culoare? l-a întrebat corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Daniel Guéguen este un jurist și lobbyist belgian, unul din cei mai fini cunoscători ai labirintului instituțional european. Specializat în funcționarea instituțiilor europene, Daniel Guéguen, autor al unora din cele mai citite și mai traduse cărți despre instituțiile UE, e unul din cei care sînt consultați chiar de eurocrați. L-am întrebat pe Daniel Guéguen cum vede, cunoscând atît de bine funcționarea instituțiilor europene și legislația europeană, eventualitatea reunirii Moldovei cu România. Ideea e respinsă de mulți ca fiind contrarie legislației europene, deși reunificarea celor două Germanii, acum două decenii, a fost acceptată fără probleme, Germania de est, fosta RDG, fiind singura entitate ex-comunistă care a intrat în UE fără a trebui să negocieze nimic.
Daniel Guéguen: „Știu, se spun foarte multe lucruri, de pildă că dacă Belgia se separă și Flandra devine independentă atunci o să survină o catastrofă, iar Flandra va trebui să reînceapă de la zero, negociindu-și intrarea în instituțiile europene și în NATO. Toate astea sînt doar vorbe de pe margine. Asemenea eventualități ar trebui, dimpotrivă, să ne facă să vedem în ce măsură instituțiile europene trebuiesc reformate.

Dacă ar intra independent în Europa, ca membru plin, Moldova ar avea la rândul ei dreptul la un Comisar european...; dar astăzi nu mai sînt posturi, nu mai sînt domenii de dat și nici nu vor apărea altele. Comisar UE pentru ce branșă? Principiul potrivit căruia fiecare țară membră trebuie să aibă un comisar a dus la proliferarea actuală a posturilor și la îngreunarea funcționării instituțiilor. Apoi, fiecare din ei are tendința de a-și apăra țara din care provine, ceea ce nu era scopul inițial. Auzim tot mai des voci care spun: Comisia Europeană se naționalizează... or, asta e ceva foarte negativ.”
Europa Liberă: Putem spune așadar că în formula actuală funcționarea instituțiilor europene e nesatisfăcătoare?
Daniel Guéguen: „Eu aș spune că sistemul UE, funcționarea complicată a instituțiilor europene așa cum a devenit în momentul de față și în ultimul deceniu sub influența actualei echipe de comisari a lui José Manuel Barroso, a devenit aproape anti-democratic... sau, dacă anti-democratic pare un termen prea puternic, este opac. Eroarea era acolo prezentă de la început.”
Europa Liberă: Celor care vin din Est, din răposatul sistem comunist, asemenea afirmații li se par stranii. Putem spune că nu e diferență între UE și alte regimuri în privința corupției?
Daniel Guéguen: „Eu cred că, luat global, sistemul comunitar al UE e clean, e curat în privința corupției. Dacă luăm cazul Comisiei Europene, toți ăștia sînt atât de bine plătiți, încât nu văd de ce ar fura. Sigur că există și unii care o iau razna. La nivelul Parlamentului, au existat acești deputați, acum câțiva ani, de pildă românul Adrian Severin, s-au lăsat păcăliți de niște jurnaliști britanici, care voiau să vadă dacă legislatori europeni sînt gata să vândă amendamente legale pe bani. Bun, trebuie să fii deja total idiot ca să nu recunoști un jurnalist și să vinzi amendamente legale unor necunoscuți... dar să trecem peste asta. Dar, e adevărat că sistemul creează suspiciunea.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG