Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: declaraţiile dlui Băsescu dau lozinci comuniştilor (TV7)


„Evaziuni fiscale sub paravanul asigurării de viaţă” (Timpul)


Jurnaliştii de la Chişinău citează mai multe declaraţii din cadrul talk show – ului „Politica” de la TV7 ale ex-premierului Vlad Filat, liderul PLDM, dar în special cea cu referire la declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, care a spus că următorul proiect al său este reunirea celor două state de pe malul Prutului. Liderul liberal-democrat crede că România a ajutat foarte mult Republica Moldova în ultima perioadă şi pentru asta merită mulţumiri. Dar coaliţia vrea să construiască un stat suveran şi aceste declaraţii ale domnului Băsescu nu fac bine, lucru spus şi de partenerii europeni, pentru că dau lozinci comuniştilor.

„EuroTV” citează în pagina sa web comentariile la acelaşi subiect ale ministrului român de Externe, Titus Corlăţean. Potrivit ministrului, „Cine gândeşte şi simte româneşte nu trebuie să afirme în fanfară şi în faţa presei neapărat anumite chestiuni legate de „sângele apă nu se face” … „problema este că acest proces al construcţiei europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex şi de migălos, astfel încât atunci când elefantul intră în vitrina de porţelan şi începe să tropăie generează riscuri şi trezeşte suspiciuni, generează şi reacţii din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână”.

Două comunicări, despre două întrevederi de ieri a liderului comunist Vladimir Voronin cu doi diplomaţi străini confirmă parcă justeţea acestor spuse. La o întrevedere cu ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mathias Szilagyi, Vladimir Voronin şi-a exprimat îngrijorarea în raport cu „acţiunile anti-moldoveneşti” ale puterii de la Bucureşti, aşa cum notează portalul „ABC news”. Iar portalul „Omega” relatează despre întrevederea pe care a avut-o preşedintele PCRM, cu ambasadorul Ucrainei Serghei Pirojkov. Potrivit unui comunicat al PCRM, citez: „interlocutorii au recunoscut că acţiunile unioniste necamuflate ale României, aprobate şi susţinute de elita moldovenească de la putere pun în pericol stabilitatea în regiune”.

„Evaziuni fiscale sub paravanul asigurării de viaţă” – este titlul unui articol publicat de „Timpul” în care este vizată ceea ce publicaţia numeşte „schema în baza căreia se construieşte activitatea „Eurolife” srl – „Grave Carat Asigurări”. În articol se menţionează, între altele, că „sub paravanul unei astfel de asigurări de viaţă (oferite de companiile respective), din Moldova sunt scoase sume foarte mari”.

Portalul „Tribuna” scrie că „toţi judecătorii din R. Moldova vor fi evaluaţi conform unor criterii de competenţă şi pregătire profesională” urmând un grafic de evaluare stabilit de către Consiliul Superior al Magistraturii. „În total, vor evaluaţi 468 de judecători. Evaluarea a început încă în luna octombrie, anul curent cu magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie şi se va încheia în a doua jumătate a lunii aprilie 2015 cu cei de la judecătoriile din UTA Găgăuzia”, mai menţionează publicaţia electronică.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov este citat de portalul „Tribuna” afirmând că „până la acest moment, nici o forţă politică nu a răspuns apelului PCRM de a purcede la crearea unui forum naţional unic al forţelor patriotice”. Deputatul a opinat că „toate partidele ar trebui să lupte pentru independenţă, statalitate în interesul poporului Moldovei şi să depună toate eforturile pentru a opri dezastrul din R. Moldova”. Dl Reşetnicov a repetat apelul partidului său către partide, mişcări etc. „de a se consolida într-un forum naţional unic al forţelor patriotice”, dar a remarcat că deocamdată „nu există alte forţe decât PCRM pentru a apăra interesele poporului şi statului RM”, arată „Tribuna”.


„Ziarul de gardă” scrie că „zeci de companii înregistrate în ţările din Europa de Est şi în Comunitatea Statelor Independente (CSI), conectate la o reţea de firme off shore, încasează anual sume fabuloase de bani prin intermediul unor servicii de tip „timeshare”. În R. Moldova, o asemenea maşinărie de spălare a creierilor a fost pusă pe roate de afaceristul rus Serghei Milovanov”. Ediţia de joi a „ZdG” include, între altele, un articol întitulat „Rusia îşi bate joc de cetăţenii R. Moldova”, precum şi editoriale semnate de Alina Radu („ Memoria bolnavă la Parlament”), Aneta Grosu („Condamnaţii conduc puşcăriile”) şi Petru Grozavu (Războiul rece de după Vilnius).
XS
SM
MD
LG