Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Comisia Naţională de Integritate ca instrument de şantaj


Guvernul a acceptat înăsprirea legislaţiei anticorupţie, după scandalul ex-preşedintelui Comisiei pentru combaterea conflictului de interese, Filip Zlatanov, anchetat pentru abuz de putere.


Supus unor presiuni civice fără precedent - 181 de zile continuă demonstrațiile în centrul Sofiei - guvernul bulgar înăsprește legislația anti-corupție și anti-monopol. Pentru prima dată în cazurile de conflict de interese se va proceda la confiscare de proprietăți.

Unul din cele câteva amendamente la Legea combaterii conflictului de interese introduse în parlament la propunerea unor organizații nonguvernamentale, prevede confiscarea salariilor primite de funcționarii de stat corupți.

Amendamentele au fost inspirate de scandalul ex-șefului Comisiei pentru combaterea conflictului de interese, Filip Zlatanov, care acum este anchetat sub acuzație de abuz de putere. Procuratura a ajuns în posesia unui carnețel în care Zlatanov își nota indicațiile primite de trei lideri politici anonimi care figurează numai cu inițiale. Este vorbă de formule de genul – „să fie lovit”, „să fie presat timp de o lună”, „să fie lăsat în pace”, „îi ajunge”, etc. Ținta indicațiilor au fost deputați, lideri locali și miniștri din guvernul Borisov printre care actualul președinte Rosen Plevneliev.

În medii au apărut informații neoficiale că în spatele persoanelor anonime cu inițiale B.B. și Ț.Ț. se ascund premierul și vicepremierul de atunci Borisov și Țvetanov.

În urma scandalului s-a retras din politică fosta președintă a grupului parlamentar al partidului GHERB Iskra Fidosova ale cărei inițiale sunt menționate de peste 100 de ori în carnețel. S-a stabilit că fostul șef al comisiei a vizitat-o în parlament cel puțin de două ori pe săptămâna.

Ca o reacție la abuzurile lui Zlatanov vor fi limitate prerogativele noului șef al comisiei, iar procedura alegerii viitorilor membri va fi publică, cu participarea ONG-urilor.

Proiectul de lege prevede un control parlamentar și civic mai sever asupra activității comisiei.
XS
SM
MD
LG