Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

21:06 13.12.2018

Trump nu se va întâlni cu Putin până când nu vor fi eliberaţi militarii ucraineni

"Nu văd întrunite circumstanţele, în viitorul apropiat, pentru organizarea unui summit până când militarii şi navele nu vor fi eliberaţi", a declarat John Bolton.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat întrevederea pe care urma să o aibă cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G20 din Argentina, din cauza incidentului ruso-ucrainean din Marea Neagră. Kremlinul a reacţionat transmiţând că preşedintele Vladimir Putin va avea timp suplimentar pentru "întâlniri utile" la summitul G20.

21:05 13.12.2018

Germania dorește prelungirea sancţiunilor UE impuse Rusiei

Germania va susţine prelungirea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, a declarat miercuri cancelara germaniei Angela Merkel.

Autorităţile ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc pe data de 25 noiembrie, în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Departamentul de Stat din SUA a afirmat că incidentul din Marea Azov dintre Rusia şi Ucraina este dovada clară că Europa ar trebui să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Berlinul susţine că proiectul Nord Stream 2 este unul privat şi nu este în niciun fel finanţat din fonduri publice.

21:02 13.12.2018

Porosenko la Bruxelles: NATO va livra armatei Ucrainei echipament sigur de comunicații

Petro Porosenko cu Jens Stoltenberg in Brussels, 13 dec., 2018
Petro Porosenko cu Jens Stoltenberg in Brussels, 13 dec., 2018


NATO va livra Ucrainei echipamente sigure de comunicații în cursul acestei luni, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei întâlniri cu președintele Petro Poroșenko care a avut loc joi.

"I-am transmis preşedintelui Poroşenko că vom livra echipament sigur de comunicaţie către forţele armate ucrainene până la sfârşitul acestui an", a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a lăudat atitudinea Ucrainei în timpul incidentului din Marea Negră, pe care a catalogat-o ca fiind "calmă şi reţinută" şi a reiterat susţinerea Alianţei pentru aderarea fostelor state din Blocul comunist.

21:00 13.12.2018

Washingtonul cere Ungariei să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.


Statele Unite a îndemnat joi Ungaria să repare relaţiile bilaterale cu Ucraina şi să nu încerce să blocheze cooperarea Kievului cu Alianţa Atlanticului de Nord.

NATO a avertizat că "dacă Ucraina va cădea, Ungaria va fi în prima linie în faţa agresiunii ruse".

Relaţiile între Budapesta şi Kiev s-au tensionat în 2017, după ce Ucraina a aprobat o lege privind interzicerea predării limbilor materne în şcolile ucrainene. Ca urmare, Ungaria a ameninţat că va bloca încercările Ucrainei de a adera la NATO şi la UE.

Ambasadorul american la Budapesta, David Cornstein, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că Ungaria ar putea lua mai multe măsuri pentru a "prioritiza alianţa" într-o perioadă în care Rusia ameninţă din nou atât Ucraina, cât şi Europa.

"Acum, mai mult ca înainte, Rusia testează occidentul", a declarat Cornstein într-un comunicat.

"Considerăm că cea mai bună modalitate prin care aliaţii NATO îşi pot promova reformele în Ucraina este aceea de a discuta cu Ucraina, nu prin a o bloca în aderarea la NATO", se mai arată în comunicat.

Secretarul general al Alianţei i-a transmis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, joi, că NATO va livra echipament de comunicaţie forţelor armate ucrainene până la sfârşitul anului 2018.

"Trebuie să avem în faţă imaginea de ansamblu. Putin nu este interesat de suveranitate naţională. Perspectiva sa este neoimperialistă. Dacă Ucraina va cădea, Ungaria se va afla în prima linie în faţa agresiunii ruse", a adăugat Cornstein.

Premierul ungar Viktor Orban a susţinut decizia UE de impune sancţiuni Rusiei, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbass, însă a criticat de asemenea astfel de măsuri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG