Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:40 25.4.2018

Balkan Insight: zeci de moldoveni luptă pentru separatiştii proruşi din Donețk


Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a identificat cel puţin 62 de cetăţeni moldoveni, cei mai mulţi din Transnistria, care participă activ la conflictul din estul Ucrainei, în special de partea separatiştilor proruşi.

"Este de menţionat că 17 mercenari au fost condamnaţi de instanţele din (Republica) Moldova", se precizează în răspunsul trimis de SIS către Balkan Insight, o publicaţie a Reţelei de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN).

Rosian Vasiloi, un expert în domeniul securităţii, a declarat pentru BIRN că cei mai mulţi combatanţi provin din Transnistria şi din regiunea autonomă Gagauzia, însă unii sunt originari din vestul Republicii Moldova, inclusiv din zone de la frontiera cu România.

O anchetă jurnalistică a RISE Moldova a indicat că cetăţeni moldoveni luptă de ambele părţi, atât pentru separatiştii proruşi, cât şi pentru batalioanele de voluntari ucraineni, unii din motive ideologice, alţii pentru bani.

În mai 2017, Republica Moldova a expulzat cinci diplomaţi ruşi, unii dintre aceştia fiind cunoscuţi drept agenţi ai serviciului militar rus de informaţii (GRU).

Agenţia de ştiri Reuters a relatat, citând surse guvernamentale din Republica Moldova, că diplomaţii ruşi încercau să recruteze cetăţeni moldoveni care să lupte în conflictul din estul Ucrainei.

08:20 24.4.2018

Exerciţii militare masive în vestul Rusiei, în apropierea Ucrainei


Peste 1.000 de militari şi 100 de aeronave militare participă la manevre masive organizate în vestul Rusiei, în contextul în care în Marea Britanie au loc exerciţii navale şi aeriene organizate de state membre NATO.

"Echipaje tactice şi de transport ale districtului militar vestic vor efectua peste 50 de misiuni, inclusiv simularea respingerii unui atac aerian inamic, operaţiuni de luptă şi recunoaştere, bombardamente aeriene masive şi transportare de echipamente", se arată într-un comunicat al Comandamentului districtului militar vestic din Rusia.

Asta în vreme ce s-a anunțat că inaugurarea sistemului antibalistic NATO din Polonia va fi amânată doi ani. Din cauza unor probleme tehnice, inaugurarea sistemului antirachetă din Polonia va fi amânată doi ani, până în 2020, a comunicat Ministerul polonez al Apărării.

Potrivit instituţiei, Administraţia de la Washington a anunţat că întârzierea lucrărilor la baza antibalistică din Redzikowo s-a produs din cauza companiei care construieşte sistemul.

08:16 24.4.2018

Ungaria blochează pentru a treia oară comisia ministerială Ucraina-NATO

Petro Poroșenko cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, Brussels, 24 noiembrie, 2017
Petro Poroșenko cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, Brussels, 24 noiembrie, 2017


Reuniunea Comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniștri de externe de la Bruxelles, planificata pentru această săptămână, nu va mai avea loc din cauza opoziției Ungariei, scrie „UkrInform”, citând o sursă din cercurile diplomatice.

Joi, 27 aprilie, o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de externe ai tarilor aliate va avea loc la Bruxelles. Partea ucraineană intenționa să organizeze în cadrul reuniunii o sedinta a Comisiei Ucraina-NATO. Toți aliații, precum și Secretariatul Internațional al Alianței, au susținut aceasta inițiativă, dar Budapesta a respins-o.

Ungaria blocheaza pentru a treia oară reuniunea Comisiei Ucraina-NATO la nivel ministerial. Autoritățile ungare sustin ca astfe exercită presiuni asupra Ucrainei, solicitând o revizuire a legii educației.

Recent, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat ca va bloca participarea președintelui ucrainean Petro Poroșenko la summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles în iulie 2018.

08:12 24.4.2018

Ucraina: Republica Moldova poate ajuta SUA în privinţa contracarării influenţelor Rusiei


Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu: Republica Moldova poate ajuta SUA în privinţa contracarării influenţelor Rusiei

Candu a afirmat că Republica Moldova se confruntă cu ingerinţele Rusiei încă de la destrămarea Uniunii Sovietice.

”Aici, în Estul Europei, în umbra Rusiei, noi urmărim cu atenţie interferenţa Rusiei cu politica din SUA. Cum Statele Unite, cea mai mare putere din lume, să lupte cu o astfel de intruziune? Noi, în permanenţă, ne adaptăm şi căutăm metode noi de a respinge această influenţă nejustificată. Recent, am fost gazdă pentru omologii mei din Ucraina şi Georgia, care au participat la o conferinţă de securitate. Pot spune, cu încredere, că statele din regiune depun eforturi şi obţin succese mari, dar sprijinul occidental este, acum, mai important decât oricând”, a afirmat Candu.

”Rusia controlează 11% din teritoriul nostru, odată cu ocupaţia Transnistriei. Aici, în Moldova, majoritatea cetăţenilor noştri vorbesc limba rusă, precum şi română. 75% din programele noastre de televiziune provin de la Moscova. Rar se întâmplă când SUA are nevoie de lecţii oferite de ţări mai mici, ca a noastră, dar, având în vedere ameninţările comune şi apropierea Moldovei de sursa directă, poate putem fi de ajutor. În timp ce SUA continuă să lupte cu ameninţările din Rusia, noi suntem pe linia întâi a frontului în ceea ce priveşte campania-hibrid a Rusiei de a semăna discordie. Moldova, Ucraina şi Georgia vor avea o cooperare mai strânsă cu partenerii occidentali în vederea partajării informaţiilor şi pentru a combate această ameninţare comună. După ani în care am beneficiat de ajutorul şi generozitatea Occidentului, suntem bucuroşi să oferim ceva în schimb”, a adăugat preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG