Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


GENERIC – A fragment of the general map of Ukraine by Guillaume Le Vasseur de Boplan, 1648
08:46 25.4.2018

Polonia crede că SUA vor susţine eforturile Varşoviei pentru blocarea proiectului Nord Stream 2Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat, marţi, că este de părere că Statele Unite vor susţine eforturile Varşoviei pentru blocarea proiectului Nord Stream 2 menit să transporte gaze naturale din Rusia către Germania.

Declaraţiile lui Czaputowicz au fost făcute după o întrevedere pe care a avut-o la New York cu ambasadorul SUA la ONU, Nikky Haley.

”Gazoductul va asigura monopolul Rusiei asupra pieţei de energie din Europa şi va submina securitatea energetică a Uniunii Europene”, a avertizat ministrul polonez de Externe.

Polonia, statele baltice şi Ucraina se opun proiectului, care ar putea livra aproximativ 55 miliarde metri cub de gaz natural pe an, din Rusia către Germania, ocolind Polonia, statele baltice şi Ucraina.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că Washingtonul se opune construirii gazoductului Nord Stream 2 considerând că proiectul ar submina securitatea energetică şi stabilitatea Europei şi că va oferi Rusiei un nou instrument pentru a pune presiune pe ţările europene.

08:45 25.4.2018

Rezoluție APCE: Teritoriile din estul Ucrainei – temporar ocupate de Rusia

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o decizie prin care recunoaște ocupația rusă a regiunilor din estul Ucrainei, transmite corespondentul de la Strasbourg al publicatiei ucrainene ”Adevărul European”.

Această recunoaștere este cuprinsă în rezoluția „Cu privire la starea de urgență …”, privind cazurile de suspendare a anumitor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În prezent, suspendarea anumitor articole din Convenție a fost actvata de trei țări – Ucraina (după agresiunea Rusiei), Franța (după atacurile teroriste) și Turcia (după încercarea de lovitură de stat).

Adunarea a sprijinit aproape în unanimitate două amendamente care confirmă că zonele necontrolate de Kiev în regiunile Donețk și Lugansk sunt „teritoriu ocupat temporar, controlate de administrația de ocupație rusă“.

Pentru cele două amendamente au votat 98-100 de deputați, împotriva – 3-4 deputați din „Alternativa pentru Germania“ și Partidul Socialist olandez.

De asemenea, în rezoluție, APCE a confirmat condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, care contravine dreptului umanitar internațional și principiilor Consiliului Europei.

08:43 25.4.2018

Szijjarto: Ucraina pregăteşte o 'a treia lovitură' împotriva minorităţilor naţionale

Peter Szijjarto și Petro Poroșenko
Peter Szijjarto și Petro Poroșenko


Ucraina pregăteşte o 'a treia lovitură' împotriva minorităţilor naţionale, prin solicitarea preşedintelui Petro Poroşenko ca parlamentul să aprobe o lege privind sancţionarea dublei cetăţenii într-o procedură de urgenţă, a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

Prima lovitură a fost modificarea legii educaţiei, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituţională şi planificarea amendării sale, a declarat Szijjarto în cadrul unei conferinţe de presă.

Ucraina acţionează împotriva minorităţilor naţionale 'într-un mod vrednic de dispreţ şi premeditat', a spus Szijjarto.

Preşedintele Ucrainei acţionează împreună cu parlamentul pentru a elimina treptat drepturile dobândite de minorităţi, în timp ce conduce o 'campanie mincinoasă', pretinzând că sunt victime ale geopoliticii, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Ungaria îşi va menţine veto-ul asupra aderării Ucrainei la NATO dacă drepturile minorităţilor naţionale nu vor fi restabilite, a avertizat Peter Szijjarto.

08:42 25.4.2018

Hackeri cer bitcoins de la Ministerul energiei

Site-ul Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui din Ucraina (www.mev.gov.ua) a fost vizat marţi de un atac cibernetic, dar site-urile altor companii de stat din domeniul energetic nu au fost afectate.

În jurul orei 07:34 GMT, într-un mesaj postat în engleză pe site-ul menţionat hackerii cereau o răscumpărare în bitcoin pentru deblocarea paginii web a ministerului.

Potrivit publicaţiei ucrainene Novoe vremea, hackerii au cerut o răscumpărare de 0,1 bitcoin (în jur de 900 de dolari).

''Fişierele voastre cele mai importante au fost criptate (...). Poate că sunteţi acum în căutarea unor modalităţi de a recupera fişierele, dar vă pierdeţi timpul! Nimeni nu vă poate decripta fişierele fără serviciul nostru special de decriptare'', se spune în mesajul trimis de hackeri.

În cazul în care autorităţile nu vor plăti răscumpărarea cerută, atacatorii cibernetici ameninţă să distrugă întreaga informaţie de pe site-ul Ministerului Energiei.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG