Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Rachetă ucraineană Vilha testată cu succes.
18:49 24.6.2018

Mike Pompeo speră că vizita lui Bolton la Moscova va duce la o întâlnire Trump-Putin

Mike Pompeo
Mike PompeoSecretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă că speră ca preconizata vizită la Moscova a consilierului pe probleme de securitate naţională John Bolton să se materializeze într-o întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, informează Reuters.

Într-un interviu acordat editorialistului politic Hugh Hewitt şi difuzat de postul MSNBC, Pompeo a declarat că Bolton intenţionează să efectueze o vizită la Moscova, duminică sau luni.

"Şi cred că este posibil ca preşedintele Trump să se întâlnească cu omologul său într-un viitor nu prea îndepărtat ca urmare a acestei întrevederi", a spus Pompeo. Întrebat dacă Trump ar putea vizita Moscova în această vară, Pompeo a replicat că nu este la curent cu agenda preşedintelui.

Presa rusă a citat Kremlinul care a transmis marţi că nu există planuri pentru o întrevedere între Trump şi Putin înaintea summitului NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie şi la care Trump este aşteptat să participe.

Pompeo a declarat că, în discuţiile cu Rusia, SUA "încearcă să găsească teme cu interese suprapuse, dar să protejeze interesele americane atunci când acest lucru nu se întâmplă". Secretarul de stat al SUA a mai spus că, în cele două convorbiri pe care le-a purtat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, de la preluarea mandatului, în aprilie, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA şi la comportamentul acestei ţări în Siria şi Ucraina. "Unde există subiecte în care putem găsi un numitor comun, ei bine, cu siguranţă că încercăm să facem acest lucru", a adăugat el.

Trump şi Putin s-au întâlnit de două ori în marginea unor summituri globale şi au vorbit de cel puţin opt ori la telefon.

18:48 24.6.2018

Agresori ai romilor arestați


Șapte oameni au fost arestați în vestul Ucrainei în urma unui atac din timpul nopții asupra unei tabere de romi de la periferia orașului Lvov.

Autoritățile spun că un rom de 24 de ani din orașul Rivne a fost ucis în atacul efectuat de persoane mascate la 23 iunie, cu puțin înaintea miezului nopții. Poliția a mai spus că în urma atacului au fost spitalizate patru persoane rănite cu cuțitul: un băiat de zece ani, doi bărbați de 19 ani și o femeie de 30 de ani.

A fost al cincilea atac asupra unei tabere de romi petrecut în Ucraina în ultimele două luni. Comitetul Helsinki din Ucraina și Amnesty International au condamnat atacurile, pe care le-au atribuit grupărilor de extremă-dreapta ca C14 și Sectorul Drept.

18:46 24.6.2018

UE va extinde sancţiunile impuse Rusiei în urma anexării CrimeiiLiderii statelor membre UE vor extinde, săptămâna viitoare, sancţiunile impuse Rusiei în urma intervenţiei în Ucraina, acestea urmând să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii ianuarie, au anunţat mai mulţi diplomaţi şi oficiali.

Sancţiunile impuse Rusiei, în domeniul energiei, apărării şi financiar, au fost extinse odată la şase luni încă de la anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014. Liderii UE vor aproba extinderea sancţiunilor în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, care se va desfăşura între 28 şi 29 iunie.

Moscova susţine că nu va renunţa niciodată la Crimeea. Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în urma conflictului din Ucraina de Est.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor între statele din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), care s-au întâlnit în Canada la începutul lunii iunie. Iniţial, grupul era format din opt ţări, însă Rusia a fost exclusă după ce a anexat Crimeea.

Liderii din G7 i-au cerut Moscovei, anul acesta, să înceteze să mai "submineze democraţiile", cerând în declaraţia lor comună că "extinderea sancţiunilor are legătură cu eşecul Rusiei de a demonstra că poate implementa complet Acordul de la Minsk şi că poate respecta suveranitatea Ucranei".

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că Rusia trebuie reintegrată în Grupul ţărilor puternic industrializată, însă a fost de acord să semneze extinderea sancţiunilor.

"Italia consideră că este important să aibă un dialog cu Rusia, dar acest lucru nu înseamnă că sistemul privind sancţiunile poate fi eliminat peste noapte", a declarat Conte.

18:45 24.6.2018

Ungaria acceptă o reuniune Ucraina-Georgia-NATO, dar blochează summit-ul bilateral

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin și omologul său maghiar Peter Szijjarto in Nijne Solotvino, în Transcarpatia, 22 iunie, 2018
Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin și omologul său maghiar Peter Szijjarto in Nijne Solotvino, în Transcarpatia, 22 iunie, 2018


Ungaria a renunțat oficial la veto-ul său pus pe reuniunea separată a liderilor NATO cu participarea președintelui ucrainean Petro Poroșenko, dar va bloca în continuare Comisia Ucraina-NATO (CUN), a declarat ministrul de externe maghiar Peter Szijjártó, la o conferință de presă susținută în Transcarpatia, potrivit Unian.

„Deciziile guvernului maghiar sunt lipsite de ambiguitate”, a comentat ministrul la finalul primei runde de negocieri dintre oficialii ucraineni si maghiari despre controversata lege a educatiei din Ucraina. În același timp, ministrul a reafirmat că, la întâlnire, Ungaria a redus nivelul cerințelor pentru Ucraina.

”Pana nu sunt îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneția, nu putem sprijini apropierea Ucrainei de NATO „, a spus Szijjártó.

Și, deși desfasurarea CUN în timpul următorului summit NATO este imposibilă, Ungaria a fost de acord cu participarea lui Poroșenko la un format special al summit-ului.

Szijjártó a recunoscut că un astfel de acord a fost atins cu participarea părții americane.

„Cu câteva săptămâni în urmă m-am întâlnit cu domnul Pompeo la Washington si i-am spus că nu avem nimic împotriva ca la reuniunea privind securitatea Marii Negre de la summitul NATO sa fie invitat președintele Ucrainei”, a spus diplomatul maghiar.

Sursele „Adevărul european” din cercurile diplomatice au confirmat faptul că Poroșenko a primit deja invitația la aceasta întâlnire, la care vor participa șefii de stat și de guvern ai țărilor NATO, dar si oficilii din Ucraina și Georgia.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG