Linkuri accesibilitate

11:41

Kusturica în Crimeea pentru un concert


Regizorul sârb Emir Kusturica a ajuns duminică în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în martie 2014, pentru a susține un concert împreună cu grupul său No Smoking Orchestra în orașul Ialta.

Vizita sa în Crimeea nu este văzută cu ochi buni de Kiev, care a interzis deja unui număr de 140 de artiști ruși intrarea în Ucraina pentru că s-au deplasat în Crimeea după anexarea sa de către Rusia, fapt ce a dus la instituirea de sancțiuni europene și americane încă în vigoare.

Regizorul sârb, a cărui țară este apropiată de Rusia, nu și-a ascuns niciodată susținerea față de președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a descris drept "un tip bine" într-un interviu de la începutul lui iulie pentru săptămânalul francez Le Journal du dimanche.

În 2016, Emir Kusturica a fost decorat cu Ordinul Prieteniei de Vladimir Putin, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin.

11:38

Casa Albă acceptă înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei


Casa Albă s-a declarat deschisă față de înăsprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, într-un context în care republicanii și democrații din Congresul SUA au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege vizând adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord. Proiectul, care ar limita orice potențial efort al administrației președintelui Donald Trump de a încerca să ridice sancțiunile impuse Moscovei, ar putea fi adoptat marți de Camera Reprezentanțilo.


"Susținem legislația în forma actuală și vom continua să colaborăm cu Camera reprezentanților și Senatul pentru a impune aceste sancțiuni severe împotriva Rusiei până la reglementarea deplină a situației din Ucraina, ceea ce cu siguranță încă nu este cazul", a declarat duminică pe postul de televiziune ABC secretara de presă a Casei Albe, Sarah Sanders.

Mulți dintre legislatorii americani speră ca legea să-i trimită lui Trump mesajul de a menține o poziție fermă față de Rusia. În ultimele săptămâni, oficiali din administrația Trump au contestat, în discuții cu congresmeni, unele pasaje din varianta legii care a fost deja adoptată de Senat la 15 iunie, între care prevederea ca șeful statului să obțină aprobarea Congresului înainte de a putea relaxa sancțiunile.

John Thune, unul din liderii republicanilor din Senat, și Ben Cardin, principalul senator democrat din Comisia pentru relații externe, au apreciat duminică pe Fox News că proiectul de lege va obține suficiente voturi pentru a contracara un eventual veto din partea președintelui.

La Bruxelles, Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în privința demersurilor americane vizând înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, făcând apel la Washington să se coordoneze cu partenerii său din G7. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a avertizat că aceste sancțiuni ar putea avea "consecințe nedorite", mai ales în ce privește eforturile Uniunii Europene de a-și diversifica sursele de energie.

Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a afirmat că Donald Trump nu s-a decis încă dacă să semneze sau nu legea.

11:32

Un cetăţean britanic care s-a alăturat separatiștilor a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Un tribunal din Marea Britanie l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe un cetăţean britanic care s-a alăturat miliţiilor pro-ruse din estul Ucrainei.

Benjamin Stimson, în vârstă de 41 de ani, a mers în zona de conflict din estul Ucrainei în anul 2015. Prezenţa sa în zona de conflict a fost atestată prin intermediul unui interviu acordat la faţa locului televiziunii BBC prin intermediul unei fotografii a sa cu un pistol-mitralieră de tip Kalaşnikov, difuzată pe o reţea de socializare.

Avocatul lui Stimson a susţinut în faţa instanţei că acesta nu a participat la nicio luptă în cele patru luni cât a stat în Ucraina şi a recunoscut doar infracţiunea de facilitare a unor acte teroriste comise de alte persoane. Judecătorul a apreciat însă că acuzatul "a ajutat miliţia prin prezenţă şi implicare".

Acesta este primul caz din Marea Britanie în urma căruia un cetăţean britanic este judecat pentru sprijinirea rebelilor din Ucraina.

13:04 19.7.2017

Rusia critică proclamarea noului stat ''Mica Rusie'' în estul Ucrainei

Aleksandr Zakharcenko, liderul din Donețk.
Aleksandr Zakharcenko, liderul din Donețk.


Proclamarea, marți, de către separatiștii proruși a unui nou stat în estul Ucrainei, denumit ''Mica Rusie'', a provocat reacții nu numai din partea unor capitale occidentale, ci și a Moscovei.

Marți, separatiștii din Donețk au anunțat că au creat un nou stat, denumit ''Malorusia'', sau ''Mica Rusie'', în estul Ucrainei. Separatiștii din regiunea vecină Lugansk, care sunt aliați ai miliției din Donețk, s-au arătat surprinși de anunț, spunând că declarația referitoare la caracterul statal nu a fost discutată mai înainte.

Critici au venit și din partea Rusiei, unde Boris Grizlov, negociatorul șef al Moscovei pentru problema privind estul Ucrainei, a respins declarația separatiștilor. ''Această inițiativă nu se încadrează în procesul de la Minsk. O iau pur și simplu ca pe o invitație la discuție. Această declarație nu are efecte cu caracter constitutiv'', a spus Grizlov.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG