Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Pe linia frontului lângă aeroportul din Donețk
12:29 13.8.2018

Dronă OSCE filmează în Donbas sisteme rusești de ”război electronic”


OSCE a înregistrat în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk prezența celor mai recente mijloace de apărare aeriană și ”război electronic” aparținând forțelor armate ruse, se arata in raportul Misiunii din 10 august.

Pe 9 august dronele OSCE au consemnat prezența în Lugansk și în zona satelor Lobacevo și Bugaevka până la 30 de tancuri ale forțelor armate ale Federației Ruse, mai multe lansatoare de rachete, patru sisteme de rachete anti-aeriene și 26 de unități de artilerie grea.

În plus, pe 28 iulie, drona OSCE a descoperit 4 sisteme de război electronic (SB-341V „Leer-3”, 1L269 „Krasukha”, SB-109A „Bîlina” și un complex special de bruiere a dronelor „Repellent-1) lângă localitatea Cernuhino.

Misiunea de monitorizare specială a subliniat că a înregistrat pentru prima dată toate cele patru sisteme.

„Pe 2 august, drona OSCE, în timpul zborului deasupra aceluiași loc, nu a înregistrat aceste sisteme”, se arată în raport.

Partea ucraineană a STsKK (”Centrul comun pentru controlul și coordonarea încetării focului și stabilizarea situației din sud-estul Ucrainei”) a subliniat că toate aceste complexe au fost produse în Federația Rusă în ultimii ani.

”De fapt, compexul Bîlina ar trebui să intre în dotarea armatei ruse la finalul acestui an, fiind în prezent înca in teste militare. Se pare ca aceste teste sunt efectuate pe teritoriul Ucrainei“, – se arata intr-un comunicat al partii ucrainene din STsKK.

18:03 12.8.2018

Erdogan acuză SUA de "război economic" şi vrea să se alieze cu Rusia, Ucraina, China şi IranPreşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat "război economic" împotriva Turciei, afirmând că este pregăit să colaboreze cu Rusia, China şi Iran pentru stabilizarea monetară, în contextul deprecierii puternice a lirei turce.

Recep Erdogan acuză SUA de "război economic" şi vrea să se alieze cu Rusia, China şi Iran

Dolarii, euro şi aurul sunt "gloanţe, obuze şi rachete lansate în războiul economic împotriva Turciei", a acuzat Recep Tayyip Erdogan.

„Ne pregătim pentru colaborarea monetară cu China, Rusia, Iran, Ucraina, care au cel mai mare volum în relaţiile comerciale bilaterale. Dacă ţările europene vor să scape de presiunea dolarului, suntem pregătiţi să creăm un sistem similar şi cu acestea”, a subliniat Erdogan, avertizând că nu va tolera presiuni economice şi comerciale internaţionale.

18:01 12.8.2018

Polonia caută lucrători imigranţi din U:craina


Confruntată cu o criză a forţei de muncă din cauza emigraţiei către vestul Europei, Polonia caută lucrători străini, dar cu condiţia ca aceştia să fie creştini, refuzând migranţii care continuă să vină către Europa şi care sunt originari mai ales din ţările Africii şi Orientului Mijlociu.

Totuşi, în ultimii ani imigraţia semnificativă dinspre Ucraina a compensat parţial emigraţia polonezilor. Potrivit Băncii Centrale a Poloniei, circa un milion de ucraineni muncesc în prezent în Polonia, estimându-se că în următorii ani numărul lor va creşte cu încă 200.000-300.000. Însă în acelaşi timp autorităţile poloneze se tem că dacă Germania îşi va deschide piaţa muncii pentru lucrătorii ucraineni, mulţi dintre aceştia ar putea alege să părăsească Polonia pentru un loc de muncă în Germania.

Polonia a emis anul trecut peste 235.000 de permise de muncă pentru lucrătorii străini, cele mai multe fiind acordate pentru ucraineni (192.547), belaruşi (10.518) şi nepalezi (7.100).

O soluţie avută deocamdată în vedere este atragerea de imigranţi filipinezi. 'Varşovia apreciază în special faptul că filipinezii sunt un popor apropiat din punct de vedere cultural, întrucât împărtăşesc credinţa catolică', a declarat ministrul adjunct polonez al muncii, Stanislaw Szwed.

La ora actuală sunt stabiliţi în Polonia cu acte în regulă doar aproximativ 600 de filipinezi, dar numărul lor ar putea să crească dacă guvernul de la Varşovia va reuşi semnarea unui acord cu guvernul de la Manila, a spus acelaşi oficial, care speră că o astfel de înţelegere ar putea fi încheiată în toamnă.

Obiectivul Poloniei este ca aceşti lucrători filipinezi să se dedice în special îngrijirii persoanelor vârstnice şi sectorului medical, la fel cum se întâmplă în Olanda, ţară care serveşte drept model pentru acordul pe care-l negociază în prezent autorităţile poloneze şi filipineze.

Guvernul polonez doreşte să faciliteze sosirea lucrătorilor străini, dând prioritate celor creştini, întrucât ţara duce lipsă de forţă de muncă specializată, mai ales în sectoarele tehnologiei informaţiei, medicinei şi construcţiilor, a explicat Stanislaw Szwed.

Mai mult de jumătate dintre companiile poloneze recunosc că nu pot acoperi posturile vacante din lipsă de candidaţi, în timp ce aproape o cincime dintre companii afirmă că pretenţiile salariale ridicate ale candidaţilor le împiedică să ocupe posturile libere. O estimare pentru orizontul anilor 2030 arată că un loc de muncă din cinci va rămâne vacant în Polonia din lipsă de solicitanţi.

După mai mult de două decenii de creştere economică neîntreruptă, emigraţia masivă către vestul Europei (mai ales către Marea Britanie, Irlanda şi Germania) şi rata redusă a natalităţii ameninţă dinamismul economiei poloneze.

17:58 12.8.2018

Poroșenko: Nord Stream 2, "calul troian" al Kremlinului împotriva securităţii energetice a UEPreşedintele ucrainean Petro Poroşenko a calificat noul proiect de gazoduct al Rusiei- Nord Stream 2 - drept "calul troian" al Kremlinului împotriva securităţii energetice şi geopolitice a UE, îndemnând partenerii europeni să nu cedeze şiretlicurilor Moscovei.

Preşedintele Ucrainei invită partenerii europeni să-şi apere propria securitate energetică şi să nu se lase păcăliţi în problema participării la construirea conductei Nord Stream 2, afirmă Poroşenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Le recomand partenerilor noştri europeni să scape cât mai curând posibil de farmecele înşelătoare şi pernicioase ale Kremlinului şi să-şi apere ferm propria securitate energetica", mai menţionează Poroşenko.

"Semnalul clar şi lipsit de ambiguitate" cu privire la adevăratele motive pentru construirea Nord Stream 2 şi potenţialele sale consecinţe catastrofale pentru Uniunea Europeană este refuzul Gazpromului de a implementa acest proiect în cadrul celui de-al Treilea pachet energetic al UE şi nerespectarea deliberată a deciziilor Curţii de Arbitraj de la Stockholm în litigiile privind gazele cu Ucraina, susţine preşedintele ucrainean.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki avertizase UE cu privire la consecinţele dezastruoase ale acestui proiect de gazoduct, destinat să conecteze Germania direct la resursele de gaze din Rusia, ocolind Ucraina, Polonia şi ţările baltice. Într-un apel către Parlamentul European, el a subliniat că acesta este un proiect politic, care nu va face decât să adâncească dependenţa UE faţă de Rusia.

În acelaşi timp, SUA au avertizat că ar putea institui sancţiuni împotriva companiilor occidentale care participă la proiectul de gazoduct Nord Stream 2.

Cu toate acestea, recent au fost începute lucrările la conducta Nord Stream 2 în localitatea germană Lubmin din golful Greifswald.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG