Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Crimeea, Festivalul Culorilor.
20:35 24.5.2017

NATO: Intervenția Rusiei în Ucraina a dat un impuls dorinței NATO de a se reforma

Intr-un interviu astăzi cu Europa Liberă, fostul purtător de cuvânt al NATO, și actualmente adjunct al secretarului general NATO pentru afacerile politice, James Appathurai, a spus, vorbind despre amenințarea rusă:

James Appathurai: În NATO am ajuns la un echilibru, căutând să obținem o bună capacitate de descurajare și apărare, dar și să tratăm cu Rusia pe o bază de forță și să ajutăm alte țări în Europa să își păstreze independența și integritatea teritorială. Ucraina și Georgia sunt exemplele cele mai evidente, iar subiectul Ucraina va fi în mod sigur evocat. Ucraina a fost semnalul final de alarmă. Pentru multe țări din NATO a fost semnalul deșteptării, arătând că Rusia încalcă violent toate regulile și toate tratatele, precum și legile care au menținut pacea în Eruopa de două decenii încoace, ceea ce în realitate a dat un impuls dorinței NATO de a se reforma, de a-și întări propriul sistem de apărare.

Europa Liberă: Cum vedem în această lumină aderarea iminentă a Muntenegrului la NATO, cunoscând opoziția Rusiei?

James Appathurai: Sunt trei țări actualmente care sunt candidate în mod formal: Bosnia, Macedonia și Georgia. Sincer, cred că în cazul primelor două țări din Balcanii de vest, Bosnia și Macedonia, sunt îngrijorări serioase în legătură cu ritmul reformelor, iar în unele cazuri asistăm la un regres în procesul politic. Am văzut recent violențele din parlamentul din Skopje, ceea ce îi îngrijorează pe aliații din NATO. Georgia continuă să avanseze pe calea reformelor și își sporește contribuțiile la misiunile și operațiunile NATO. Georgia contribuie însă și la discuțiile noastre comune despre securitatea în Marea Neagră, în lumina ocupării Crimeei de către Rusia și a faptului că a instalat acolo echipament militar de cea mai înaltă calitate. Și a făcut asta nu doar în Crimeea. Există o întreagă discuție printre aliați și partnerii din Marea Neagră pentru a vedea cum putem menține securitatea și libertatea de circulație în zonă.

20:32 24.5.2017

Putin va discuta despre Ucraina cu Macron la Paris pe 29 maiVladimir Putin va efectua o vizită oficială la Paris în data de 29 mai, după ce a răspuns unei invitaţii din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, a anunţat luni serviciul de presă de la Kremlin, notează site-ul agenţiei Tass.

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron vor participa la deschiderea unei expoziţii a Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg în incinta Palatului Marele Trianon din Versailles. Vernisajul este dedicat marcării a 300 de ani de la vizita ţarului rus Petru cel Mare în Franţa, moment care a însemnat începutul relaţiilor durabile dintre cele două ţări.

Emmanuel Macron a promis în campania electorală că va avea o abordare clară în privinţa Rusiei, că vor discuta Ucraina, dar că va încerca să coopereze cu Vladimir Putin pentru combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic.

20:31 24.5.2017

Stoltenberg: Blocarea site-rilor rusești din Ucraina e o problemă de siguranță națională


Decizia conducerii Ucrainei de a bloca site-rile rusești este o problemă de siguranță națională, fără nicio legătură cu libertatea de exprimare, transmite agenția „Ukrinform“ declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la conferința de presă din ajunul summit-ului Alianței de la Bruxelles.

„Guvernul ucrainean a decis să închidă aceste site-uri ca măsură de siguranță, fără legătură cu ceea ce privește limitarea libertății de exprimare“, – a declarat șeful Alianței.

Cu toate acestea, el a subliniat faptul că zona libertății de exprimare este o tema a dialogului dintre NATO și Ucraina.

20:30 24.5.2017

Euronews a închis secția în limba ucraineanăPostul european de televiziune Euronews a anunțat duminică închiderea secției sale în limba ucraineană, invocând dificultăți financiare.

Anunțul închiderii secției ucrainene survine după doi ani de când guvernul de la Kiev a oprit finanțarea pentru acest serviciu. Datoria către Euronews acumulată de televiziunea națională ucraineană (NTKU) este în prezent de circa 10 milioane de euro.

Euronews și NTKU au semnat în anul 2009 un acord prin care postul european a deschis în anul 2011 o secție în limba ucraineană. Dar imediat după inaugurare, această secție a fost acuzată că susține punctele de vedere ale guvernului de la Kiev, ea fiind criticată atunci pentru că ar fi minimalizat importanța unei manifestații a opoziției împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici.

Postul Euronews are sediul la Lyon, în Franța, și după închiderea secției ucrainene rămâne cu emisiuni în 12 limbi, printre care se numără engleza, franceza, germana, rusa și araba. Din anul 2015 acționarul majoritar al postului este miliardarul egiptean Naguib Sawiris.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG