Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Separatist înarmat trece pe lângă observatori OSCE în satul Prîțîb, lângă Luhansk.

15:10 26.4.2017

UE suprimă vizele pentru ucraineni


Ambasadorii celor 28 de state membre a Uniunii Europene au aprobat astăzi ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ucraineni.

Miniștrii de externe vor confirma decizia pe data de 11 mai.

După ce va fi aprobată, aceasta va fi publicată în Jurnalul oficial al UE şi va intra în vigoare la 20 de zile după aceasta.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat miercuri că decizia este una istorică.

În urma acestei măsuri, 45 de milioane de ucrainieni vor primi dreptul de a călători pe teritoriul Uniunii Europene fără a mai avea nevoie de vize.

17:29 25.4.2017

Rusia va furniza electricitate Luganskului

Moscova a decis să înceapă furnizarea de energie electrică în regiunea Lugansk, după ce autoritățile ucrainene au oprit livrărilede curent, din pricina datoriilor pentru facturile neachitate.

În noaptea de 25 aprilie, autoritățile din Ucraina au oprit livrarea de energie electrică în zonele controlate de separatistii din regiunea Lugansk, din cauza datoriilor pentru electricitate.

Guvernul ucrainean estimează datoriile pentru energia electrica livarat si neplatita la aproape 200 milioane de dolari.

15:59 24.4.2017

Lavrov promite UE că Rusia va face presiuni pe separatiști


Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a spus astăzi că Rusia va face presiuni pe separatiștii din Donețk și Luhansk, pentru ca aceștia să respecte prevederile acordurilor de la Minsk.

Lavrov a spus asta într-o conferință de presă cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini.


„Sper că și colegii noștri din Uniunea Europeană, în colaborarea lor cu guvernul ucrainean, vor urmări punerea în aplicare strictă de către acesta a acordurilor de la Minsk. Noi, la rândul nostru, suntem pregătiți să repsectam partea noastra a acestor acorduri, și sa influențam Lugansk și Donețk, ca ei să vina în intaminare, atunci când Kievul, în cele din urmă, va începe să-și îndeplinească obligațiile“, – a spus Lavrov.

Anterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a declarat că Rusia încearcă să rupă orice legături dintre Ucraina și Donbas și sa distruga acordul de la Minsk.

„Rusia în continuare întreprinde măsuri pentru a rupe relațiile dintre Donbas și Ucraina și distruge acordul de la Minsk“, – a spus Poroșenko, adăugând că „Federația Rusă distruge procesul de la Minsk prin recunoașterea documentelor pseudorepublicilor (așa-numitele DNR și LNR), naționalizeaza bunurile Ucrainei în teritoriul ocupat, introduce rubla ca moneda de circulatie și alte măsuri pentru a recunoaște în mod oficial aceste teritorii” – a declarat Poroșenko.

21:02 23.4.2017

Observator OSCE mort în explozia unei mine

Un membru al misiunii de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa a murit în explozia unei mine peste care a trecut vehicolul echipei sale. Alți doi observatori au fost răniți.

OSCE are 700 de observatory în Ucraina, proveniți din cele 57 de țări membre, printre care SUA, Rusia și Ucraina.

Observatorul decedat era de naționalitate SUA.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG