Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Mii de ucraineni adunaţi azi la Kiev pentru crearea unei Biserici ortodoxe independente
18:48 15.12.2018

Biserica ortodoxă ucraineană se rupe de Patriarhia Moscovei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (în imagine în spatele preoților), a anunţat azi crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev.

''Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale unite în Ucraina. Ziua independenţei noastre definitive de Rusia'', a spus Poroşenko la televiziunea ucraineană.

Noua biserică va fi condusă de mitropolitul Epifanîi, în vârstă de 39 de ani, susţinut de actualul lider al bisericii ortodoxe ucrainene, Filaret. Biserica ucraineană e recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol (Istanbul).

Biserica rusă a rupt orice legături cu cea ecumenică de la Istanbul condusă de Bartolomeu. Pentru Patriarhia rusă, condusă de Kirill, un apropiat al lui Putin, Ucraina încă reprezintă teritoriul său, situație similară cu cea din Republica Moldova.

În cazul a ceea ce se profilează deja ca o schismă în ortodoxie, între bisericile rivale de la Moscova și Constantinopol, va fi interesant de văzut cum se va profila BOR, a treia comunitate ortodoxă, după cea rusă și cea ucraineană rivale.

13:32 15.12.2018

Mii de ucraineni adunaţi la Kiev pentru crearea unei Biserici ortodoxe independente

Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Kiev pentru a sprijini crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei.


Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Sfânta Sofia, în faţa catedralei cu acelaşi nume în care un 'Conciliul de Reunificare' urmează să ia această decizie istorică.

"Vom rămâne aici şi ne vom ruga pentru ca Biserica ucraineană să fie creată astăzi", a declarat preşedintele Petro Poroşenko, care urmează să participe la deschiderea conciliului, strângând mâinile protestatarilor în timp ce se îndrepta spre catedrală.

"Este un eveniment foarte important pentru mine, poporul nostru îl aşteaptă de mult timp", a spus unul dintre protestatari, venit în capitală din regiunea Kherson (sud).

"În sfârşit, Biserica noastră urmează să fie independentă de Moscova", a mai spus bărbatul de 65 de ani. La fel ca mulţi alţi participanţi, el purta în jurul braţului o panglică galben cu albastru, culorile steagului ucrainean.

Mai mulţi participanţi au declarat pentru AFP că au fost aduşi la Kiev din provincie gratuit cu autobuzul pentru acest protest după ce au răspuns unei invitaţii postate în biserica lor.

Reprezentanţii confesiunilor ortodoxe din Ucraina se reunesc sâmbătă cu ocazia unui "Conciliul de Reunificare" pentru a crea o biserică independentă de tutela religioasă rusească, în absenţa notabilă a ramurii loiale Moscovei.

Conciliul urmează să pună în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei.

19:56 14.12.2018

Comandanţii navelor ucrainene, capturate în Marea Neagră, refuză să depună mărturie


Doi comandanţi ai navelor ucrainene capturate de Rusia în Strâmtoarea Kerci, care în prezent sunt arestaţi într-o închisoare rusească, au refuzat să depună mărturie pentru că se consideră prizonieri de război, au afirmat avocaţii acestora.

Rusia a capturat trei nave aparţinând marinei ucrainene şi echipajul lor pe 24 noiembrie în largul coastei Crimeei, anexată de Rusia, şi le-a acuzat că au intrat ilegal în apele ruseşti.

Ucraina a declarat că Rusia a capturat ilegal cele două nave militare şi un remorcher şi a acuzat Moscova de agresiune militară.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea marinarilor, aflaţi în detenţie preventivă la Moscova.

Roman Mokryak, comandantul uneia dintre nave, a declarat anchetatorilor ruşi că nu va furniza nicio informaţie până când echipajul său nu va fi eliberat, a anunţat miercuri avocatul său, Ilya Novikov.

"El crede că el este răspunzător pentru ceea ce se întâmplă la bord, că echipajul a executat ordinele sale şi că nu pot fi traşi la răspundere", a scris Novikov pe Facebook.

Kremlinul nu-i va elibera pe marinarii ucraineni, capturați în stramtoarea Kerci, de dragul întâlnirii cu Donald Trump, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, la solicitarea UNIAN de a comenta declarația lui John Bolton, consilierul președintelui Statelor Unite. Acesta a declarat anterior ca nu va exista nicio intalnire intre Putin si Trump, cat timp marinarii ucraineni sunt arestati în Rusia.

„Suntem în coninuare convinși că această întâlnire este la fel de importantă pentru Moscova și pentru Washington”, a spus Peskov. El a subliniat că poziția Statelor Unite privind imposibilitatea de a se întâlni cu Putin înainte de eliberarea marinarilor și a navelor ucrainene „nu poate fi un motiv pentru perturbarea cursului procesului și a investigației, care se desfășoară împotriva celor care au ”violat” frontiera de stat a Federației Ruse” (nerecunoscuta international – n.r.).

Peskov a subliniat că partea rusă este pregătită pentru o întâlnire bilaterală la cel mai înalt nivel, precum și alte întâlniri la diferite niveluri pentru a începe „o discuție cu privire la acele probleme urgente vizând cele două țări, cât și la problemele securității strategice ale întregii lumi”.

21:09 13.12.2018

UE oferă Ucrainei mai mult ajutor, dar nu anunță noi sancțiuni pentru Rusia

Șefa diplomației UE Federica Mogherini cu Petro Poroșenko Consiliului UE Donald Tusk in Brussels, 13 dec., 2018
Șefa diplomației UE Federica Mogherini cu Petro Poroșenko Consiliului UE Donald Tusk in Brussels, 13 dec., 2018

UE oferă Ucrainei mai mult ajutor, dar nu anunță noi sancțiuni pentru Rusia

Totuși, cei 28 de lideri din UE au decis să mențină sancțiunile economice existente în urma anexării Crimeei în 2014 de către Moscova și a sprijinului ulterior al Rusiei pentru rebelii din estul Ucrainei. Nu s-a găsit însă un consens pentru a intensifica măsurile punitive, așa cum au solicitat unele guverne.

Într-un semn de diviziune cu privire la modul de a trata Rusia lui Vladimir Putin, nu mai există nicio mențiune în proiectul declarației finale de la summit a faptului că UE ar lua în considerare mai multe sancțiuni împotriva Moscovei în viitor.

UE va oferi Ucrainei ajutor pentru regiunile sale care suferă de schimburi comerciale reduse din cauza acțiunilor Moscovei în Marea Azov, spunând: "Nu există nicio justificare pentru utilizarea forței militare de către Rusia".

Declarația finală va cere eliberarea celor 24 de marinari ucraineni, returnarea celor trei nave și trecerea liberă pentru toate navele care traversează Strâmtoarea Kerci, ce controlează accesul la Marea Azov lângă Crimeea.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, care s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a primit, de asemenea, asigurări și din partea șefului NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că Alianța militară occidentală va furniza Ucrainei echipamente de comunicații securizate în această lună - parte a unui angajament de 40 milioane de euro pentru a susține forțele armate ale Kievului.

Printre cele 28 de state ale UE, cele trei foste republici sovietice din Baltică, susținute de Polonia, Suedia și Marea Britanie, ar fi dorit o asprire a sancțiunilor impuse Rusiei.

Dar Germania și Franța, care au pus accentul pe necesitatea de a atenua tensiunile, au învins.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG