Linkuri accesibilitate

Cazul Chevron vs. Pungești


La Pungești...
La Pungești...

De la premierul Victor Ponta la primarii din regiune, toți au devenit brusc adepții extragerii gazelor aflate la adâncimi mari între straturile de șist.



În România autoritățile au luat măsuri speciale pentru a proteja activitatea gigantului energetic american Chervron, confruntat cu proteste prelungite și pe alocuri violente împotriva exploatării gazelor de șist dintr-un județ din estul țării. Detalii are de la București Sabina Fati.

Compania americană Chevron nu reușește să-i convingă pe cei din zona unde vrea să facă explorări nici că simpla căutare a gazelor de șist nu este periculoasă, nici că țara ar avea nevoie de acest tip de energie care se găsește la adâncimi foarte mari. Jandarmeria Română a institui la Pungești, acolo unde Chevron a început explorarea, o zonă specială de siguranță, după manifestațiile care au avut loc la sfârșitul săptămânii.

In jur de 500 de oameni din județul Vaslui au dărâmat gardul din jurul proprietății unde compania americană reîncepuse lucrul în urmă cu o săptămână. 22 de protestatari au fost ridicați și duși cu dubele la audieri, iar locuitorii din Pungești s-au plâns că sunt hărțuiți de forțele de ordine. Un miting împotriva gazelor de șist a avut loc și în Piața Universității din București, dar și în alte orașe din Estul României. Au fost strigate lozinci războinice, anti-capitaliste și împotriva gazelor de șist.
Nici reprezentanții guvernului, nici cei ai companiei americane nu au încercat să le explice localnicilor pe îndelete ce își propune să facă Chevron la Pungești. Deocamdată nu se pune problema exploatării, iar explorarea se va face cu tehnologie clasică și nu prin metoda fracturării hidraulice, de care se tem oamenii. Totuși aceste amanunte nu s-au dezbătut suficient. În plus, promotorii politici ai gazelor de șist sunt aceiași care acum un an și jumătate se opuneau acestora. De la premierul Victor Ponta la primarii din regiune, toți au devenit brusc adepții extragerii gazelor aflate la adâncimi mari între straturile de șist, numai că părerile oamenilor se schimbă mai greu decât ale politicienilor, mai ales atunci când lucrurile se întâmplă lângă casele lor.
Pe de altă parte, un sondaj de opinie dat publicității săptămâna trecută (INSCOP, 4 decembrie 2013) arată că românii în proporție de peste 65% se declară în favoarea exploatării resurselor naturale. Totuși sociologii nu au pus întrebări directe cu privire de pildă la exploatarea aurului prin metoda cianurilor sau a scoaterii gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Tot aproximativ 65% dintre români se tem de posibilitatea degradării mediului înconjurător, ceea ce înseamnă că majoritatea își dorește să fie folosite resursele naturale ale țării, dar nu cu orice preț.
De fapt mai puțin de 7% din populația României ar fi de acord cu exploatarea resurselor naturale în orice condiții. În vreme ce 20% par să fie ecologiști convinși și se opun oricăror exploatări.
Există totuși aproape o majoritate, 45%, de români, care se declară pentru exploatarea resurselor cu respectarea normelor europene de mediu. Deocamdată în cele două cazuri care fac mare vâlvă în România, exploatarea aurului de la Roșia Montana și explorările în privința gazelor de șist sunt privite cu suspiciune, mai cu seamă că în ambele cazuri chestiunile de mediu nu au fost suficient dezbătute.
XS
SM
MD
LG