Linkuri accesibilitate

O coloană a trupelor militare cu destinaţie specială se îndreaptă spre Kiev


În Ucraina, o coloană de autobuze cu militari din trupele speciale „Tigr” se îndreaptă din oraşul Vasilkovo spre capitală, transmite Interfax-Ucraina, citând surse din miliţia de la Kiev.

Potrivit postului TV „Canal 5” şi unor martor oculari, spre capitala ucraineană s-a îndreptat o coloană din 20 de autobuze şi camioane. Anterior, militarii au fost cantonaţi la Vasilkovo, aflat la 25 km de Kiev, din alte oraşe ale ţării. Însă localnicii care susţin „Euromaidanul” au blocat ieşirea din unitatea militară. Activiştii spun că forţele de ordine i-au bătut cu bastoane de cauciuc, dar poliţia neagă acest lucru.

Între timp, la Kiev, sute de demonstranţi continuă să blocheze cartierul guvernamental. Căile de acces spre guvern, preşedinţie şi Parlament sunt blocate de baricade, dar şi de autobuze ale poliţiei şi trupelor speciale.

La mitingul de duminică la Kiev au participat aproximativ o jumătate de milion de oameni. „Euromaidanul” ocupă acum nu numai Piaţa Independenţei, dar şi întregul cartier cu instituţii guvernamentale.

Ieri seara, „Euromaidanul” i-a înaintat preşedintelui Victor Ianukovici un ultimatum, cerându-i să demită guvernul în următoarele 48 de ore, în caz contrar protestatari ameninţă să-i blocheze reşedinţa prezidenţială din Mejigorie, din apropierea capitalei.

Noaptea trecută, manifestanţii şi-au întărit detaşamentele de apărare şi baricadele. Dimineaţa coloane cu manifestanţi au pornit să picheteze din nou procuratura, guvernul şi administraţia prezidenţială. Căile de acces spre instituţiile guvernamentale au fost blocate de autobuze cu poliţie şi trupe de interne.

Acţiunile de protest ale adepţilor eurointegrării Ucrainei au loc în Kiev şi alte oraşe ale ţării din 21 noiembrie, luând amploare după ce guvernul a decis să suspende semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. „Euromaidanul” cere demisia guvernului şi a şefului statului şi organizarea de alegeri anticipate. UE îndeamnă autorităţile ucrainene să identifice o soluţie politică a crizei. Zilele acestea la Kiev este aşteptată şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.
XS
SM
MD
LG