Linkuri accesibilitate

Opoziţia ucraineană susţine că poliţia din Kiev i-a reţinut pe demolatorii lui Lenin


În Ucraina, activiştii partidului de opoziţie „UDAR” susţin că poliţia a reţinut câteva persoane în legătură cu demolarea, noaptea trecută, a monumentului lui Lenin din centrul Kievului. Potrivit RIA-Novosti, poliţia dezminte această informaţie.

Totuşi, pe faptul demontării ilegale de către protestatari a monumentului lui Lenin a fost intentat un dosar penal, în baza articolului privind „dezordini în masă”, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani. Aseară, Serviciul de securitate al Ucrainei a iniţiat o anchetă împotriva unor lideri ai opoziţiei sub acuzaţia de tentativă de uzurpare a puterii de stat.

La mitingul de duminică la Kiev au participat aproximativ o jumătate de milion de oameni. „Euromaidanul” ocupă acum nu numai Piaţa Independenţei, dar şi întregul cartier cu instituţii guvernamentale.

Ieri seara, „Euromaidanul” i-a înaintat preşedintelui Victor Ianukovici un ultimatum, cerându-i să demită guvernul în următoarele 48 de ore, în caz contrar protestatari ameninţă să-i blocheze reşedinţa prezidenţială din Mejigorie, din apropierea capitalei.

Noaptea trecută, manifestanţii şi-au întărit detaşamentele de apărare şi baricadele. Dimineaţa coloane cu manifestanţi au pornit să picheteze din nou Procuratura, guvernul şi administraţia prezidenţială. Căile de acces spre instituţiile guvernamentale au fost blocate de autobuze cu poliţie şi trupe de interne.

Acţiunile de protest ale adepţilor eurointegrării Ucrainei au loc în Kiev şi alte oraşe ale ţării din 21 noiembrie, luând amploare după ce guvernul a decis să suspende semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. „Euromaidanul” cele demisia guvernului şi a şefului statului şi organizarea de alegeri anticipate. UE îndeamnă autorităţile ucrainene să identifice o soluţie politică a crizei. Zilele acestea la Kiev este aşteptată şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG