Linkuri accesibilitate

„De ce e nevoie de un referendum pentru a stabili un adevăr ştiinţific” (Adevărul)


„Lupta pentru Moldova abia începe” (Ziarul Naţional).



Anunţul de vineri al Partidului Democrat că referendumul este cea mai bună metodă pentru a rezolva odată şi pentru totdeauna problema denumirii limbii de stat este consemnat de ziarul „Adevărul”. Într-un articol intitulat „De ce e nevoie de un referendum pentru a stabili un adevăr ştiinţific” publicaţia observă că decizia Curţii Constituţionale nu a însemnat recunoaşterea imediată a limbii române drept limbă oficială în Republica Moldova, aşa cum s-au aşteptat mulţi. Dezbinaţi de interese de partid, politicienii nu sunt capabili să modifice Legea Supremă în Parlament şi vor să paseze poporului această responsabilitate. Reporterii discută propunerea democraţilor, sprijinită şi de liberal-democraţi, şi cu lideri de opinie din diferite domenii. „Această intenţie are scopuri politice şi electorale, nu de a determina un adevăr ştiinţific. Nu poţi stabili printr-un referendum când se începe semănatul sau cum funcţionează un motor, sunt chestiuni pe care trebuie să le spună specialiştii”, este doar una din opinii. Mai multe vă las să vedeţi pe paginile ziarului.

Editorialul lui Petru Bogatu de pe paginile „Ziarului Naţional” analizează semnificaţia vizitei la Chişinău a secretarului de Stat american John Kerry. O vizită ca a întărit, crede autorul, impresia că Republica Moldova, această cvasi-anonimă cenuşăreasă a Europei, pe care, în afară de cizma brutală a Kremlinului, nimeni nu o lua în seamă, a ajuns să fie curtată de marile puteri occidentale. „Oricum ai suci-o, Republica Moldova este acum în pole-position. Postura de favorită a UE, dar şi, după cum ne-am convins miercuri, a Statelor Unite, se datorează unui nou război rece cu miză existenţială”, crede Bogatu.

Victor Ciobanu continuă tema într-un editorial publicat de acelaşi ziar. „Lupta pentru Moldova abia începe”, scrie autorul. „UE și SUA ne promit susținere pentru a merge pe calea europenizării. Rusia ne promite probleme dacă vom merge pe această cale. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Rușii au încă multe pârghii de a influența situația din R. Moldova. De la expulzarea gastarbeiterilor noștri până la măciuca „Gazprom”-ului, la care sper mult că nu se va ajunge. Dar și cartea transnistreană poate fi folosită în acest joc. Pe deasupra, cred că va spori și sprijinul pentru PCRM, cel mai mare promotor al ideii euroasiatice. Cel puțin, de sprijin mediatic aceștia deja beneficiază, dacă e să observăm cum sunt relatate evenimentele din Chișinău pe canalele tv rusești.”

Şi tot în „Zarul Naţional”, Sorina Ştefârţă îngustează unghiul: „Acum, stau și mă întreb: miercuri seară, când îi vorbea lui John Kerry despre faptul că Federaţia Rusă sprijină regimul separatist de la Tiraspol, implicit forțele anti-occidentale și că „ne putem aştepta la provocări în regiunea transnistreană şi în cea găgăuză, la tentative de destabilizare a situaţiei politice de la Chişinău - toate pentru a zădărnici semnarea Acordului de Asociere cu UE şi a influenţa alegerile parlamentare de anul viitor”, președintele Nicolae Timofti a avut o premoniție sau și… informație?” Sinceră să fiu, m-aș întrista să știu că ne ținem doar pe premoniții. Bineînțeles, putem crede că a fost o coincidență, dar… ar fi prea frumos. Căci, se știe bine, în stânga Nistrului nu există nici întâmplări și nici coincidențe. Și, deși aproape erodat și total lipsit de originalitate, scenariul funcționează de fiecare dată - cum la Chișinău lucrurile încep puțin să se așeze, la Tiraspol se naște o criză.”
XS
SM
MD
LG