Linkuri accesibilitate

Aproape un milion de oameni participă la Kiev la un nou protest antiguvernamental și antiprezidenţial


Demonstranții cer continuarea drumului pro-european al Ucrainei şi resping aderarea ţării lor la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.




Opoziţia ucraineană a anunţat ieri condiţiile începerii negocierilor cu autorităţile. Opoziţia a cerut eliberarea protestatarilor care se mai află în arestul poliţiei, pedepsirea celor vinovaţi de intervenţia brutală a forţelor de ordine împotriva protestatarilor, demisia guvernului şi alegeri anticipate.

Într-o declarație trimisă din închisoare, fostul premier Iulia Timoșenko le cere protestatarilor să nu negocieze cu guvernul. Potrivit Interfax-Ucraina, scrisoarea a fost cititiă protestatarilor de fiica Iuliei Timoșencă, și în ea se spune că demonstranții nu ar trebui să plece din piață pînă ce președintele Viktor Ianucovici nu-și dă demisia.

„Nu vă dați bătuți, nu dați nici un pas înapoi, nu negociați cu guvernul!”, scrie Iulia Timoșenko din închisoare.

Unul din liderii opozitiei, Arseni Iațeniuk a subliniat şi nevoia formării unui guvern tehnocrat, care ar semna imediat acordul de asociere a Ucrainei cu UE şi ar începe negocierile cu FMI pentru acordarea unui credit salvator pentru economie şi a calificat uniunea vamală cu Rusia o noua versiune a uniunii Sovietice.

Negocierile dintre putere şi opoziţie ar urma, potrivit lui Iaţeniuk, să tranşeze şi chestiunea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate:

„Preşedintele Ianukovici crede ca nu vom rezista foarte mult in protestul nostru. Dar noi ştim că vom fi din ce in ce mai multi. Suntem aici pentru drepturile noastre şi cu fiecare zi ne vom lărgi acţiunile.”

în semn de solidaritate cu dorinta pro–europeana a Ucrainei, arcul de triumf din centrul Chișinăului este îmbrăcat în culorile naționale ale ţării vecine.
XS
SM
MD
LG