Linkuri accesibilitate

Studiu despre banii pe care îi dau părinții școlilor în Moldova


La fiecare leu alocat de stat, părinţii mai contribuie cu încă un leu.



Ministerul invatamintului a prezentat rezultatele unui studiu despre banii pe care parintii ii dau şcolilor – oficial si neoficial – un studiu realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros Moldova. Relateaza Alla Ceapai.


Studiul realizat de IPP şi CBS-Axa constată că în anul 2012 cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor au fost de 1,7 miliarde de lei, aproape echivalentul celor suportate de stat pentru învăţământ.

Ceea ce înseamnă că la fiecare leu alocat de stat, părinţii mai contribuie cu încă un leu. În proporţie de 16 la sută cheltuielile părinţilor sunt neformale, fiind destinate pentru lecţii particulare, cadouri pentru profesori sau mită pentru note mai bune. Colectarea banilor revine în mare parte asociaţiilor părinteşti, parte dintre care sunt legalizate ca ONG-uri. Autorii studiului sugerează că acestea ar fi controlate făţiş de managerii şcolari. Experta Natalia Vladicescu:

„Deşi în multe instituţii managerul neagă implicarea în comitetul părintesc şi asociaţiile părinteşti, acest lucru este imposibil. Fără aportul managerilor instituţiilor şi a cadrelor didactice colectarea acestor plăţi şi gestionarea acestora este practic imposibilă.”

Studiul arată că marea majoritate a părinţilor intervievaţi achită plăţile colectate de asociaţii şi doar patru la sută nu o fac. În acelaşi timp fiecare al doilea părinte spune că dacă ar fi la discreţia sa nu ar plăti nici un ban, pentru că învăţământul este gratuit. Prin urmare, autorii studiului constată că plăţile nu sunt percepute benevol ci prin constrângere. Şi Procuratura generală a atenționat în repetate rânduri autorităţile din învăţământ că ar deţine dovezi concludente ce contrazic asigurările date de manageri că toţi părinţii depun benevol şi nesiliți de nimeni bani pe conturile acestor asociaţii.

Viceministrul educaţiei Igor Grosu spune că părinţii nu pot fi împiedicaţi să se asocieze ca să ajute şcoala să rezolve parte din probleme:

„Este dreptul lor să se asocieze. Important e să fie benevol, să nu fie constrânşi de cineva. Şi să asigurăm că aceste plăţi sunt făcute şi gestionate în mod transparent.”

Ministerul Educaţiei a prezentat şi un exemplu fericit, asociaţia de părinţi a liceului „Spiru Haret” care colectează donaţii benevole şi în condiţii de evidenţă strictă şi maximă transparenţă. Preşedintele Asociaţiei Alexandru Solcan:

„În cazul când părintele are o problemă, dar vrea să facă parte din această asociaţie se adresează la consiliul coordonator, care examinează cererea şi părintele este scutit de aceste plăţi. Este comisia de cenzori care verifică. În afară de asociaţie care nemijlocit se ocupă de acumularea fondurilor este comitetul părintesc care în orice moment poate să solicite Comisiei de cenzori să fie verificată modalitatea de distribuire a surselor.”

Contribuţia la asociaţiile părinteşti difere de la instituţie la instituţie, ajungând până la 3000 de lei anual per elev. Mai mult de jumătate din aceşti bani sunt destinaţi pentru suplimentarea salariilor cadrelor didactice. În ce măsură aceste plăţi împovărează părinţi? Studiul arată că doar 6 la sută dintre respondenţi au spus că nu le afectează bugetul. Iar fiecare al doilea părinte spune că face eforturi mari pentru ca să achite aceşti bani sau chiar nu îşi permite să o facă. Iar unul din motivele care îi impune să facă aceste donaţii este că în caz contrar copilul ar putea fi marginalizat şi discriminat, lucru negat cu înverşunare de managerii şcolari. Aşa sau altfel atât autorităţile cât şi directorii instituţiilor de învăţământ recunosc că fără aportul financiar al părinţilor care poate fi comparat cu fondurile obţinute de la stat calitatea studiilor ar avea de pierdut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG