Linkuri accesibilitate

Agenţia pentru Eficienţă Energetică a premiat vineri 18 moldoveni care s-au ambiţionat să realizeze proiecte eco-energetice


Pensionarul Boris Grama și premierul Iurie Leancă.
Pensionarul Boris Grama și premierul Iurie Leancă.

Ce i-a motivat să-şi investească banii şi timpul pentru a populariza avantajele energiei curate a încercat să afle Diana Răileanu.



Pensionarul Boris Grama din comuna Hârtopul Mic, raionul Criuleni a făcut, metaforic vorbind, o înţelegere cu soarele care zi de zi acceptă să-şi împartă lumina, iar gospodarul să o transforme în energie electrică. Pe post de intermediari sunt cele 12 panouri aşezate pe acoperişul casei. Lunar, Boris Grama oferă în reţeaua naţională peste 260 de kwh:„Până când mi-a reuşit acest lucru. Primii paşi sunt îmbucurători, cred că pe viitor această sursă de energie îmi va da putinţă ca tot ce am investit să-şi aducă roadele, timp de patru-cinci ani se va recupera investiţia de 4,500 euro.”

Europa Liberă: Dle Grama, 4500 de euro sunt mulţi bani pentru un om de la sat. Cum i-aţi adunat?

Boris Grama:
„Am luat credit. În afară de aceasta am primit un grant şi prima dată noi am investit 1,500 de euro.”

Deşi panourile de transformare a energiei solare în energie electrică l-au costat pe gospodarul din Hârtopul Mic pensia pe un an de zile, investiţia a meritat, spune el:

Boris Grama: „În legătură cu aceea ce cheltuielile de energie pentru încălzire se măreau, fiindcă tariful se măreşte, acest fapt ne-a determinat să ne sfătuim acasă şi să realizăm acest proiect. noi am fost susţinuţi de către copiii noştri. În general, avem un vecin care acum începe şi la el instalarea panourilor.”

Printre laureaţii concursului „Moldova Eco-Energetică” se numără şi Institutul Oncologic din capitală, care printr-un grant oferit de Guvernul Japoniei, de 5 mln dolari, a instalat panouri solare prin intermediul cărora instituţia economiseşte peste 375 de mii de kwh anual. Economiile de sute de mii lei anual contribuie la depistarea precoce a cancerului. Astfel, Institutul Oncologic este primul spital care aplică standardele europene nu doar în tratamentul pacienţilor dar şi în utilizarea tehnologiilor eco-energetice.

Prezent la Gala de premeiere, prim-ministrul Iurie Leancă a constatat că resursele locale de energie ar putea acoperi o bună parte din consumul actual al Republicii Moldova şi, astfel ar reduce substanţial dependenţa ţării de importuri de surse energetice:

„Consumul de energie al blocurilor de locuit constituie aproape jumătate din tot consumul de energie pe ţară, iar proiectele noastre pilot au demonstrat că se pot obţine economii de 40 % şi chiar 50 % la consumul de energie, doar de pe urma efectuării unor investiţii reduse ca şi cost la îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor. Iată de ce trebuie să facem aşa încât fiecare clădire sau întreprindere industrială construită astăzi, făr măsuri de eficienţă energetică, să reprezinte de fapt nimic altceva decât o oportunitate ratată de a pune sub lacăt consumul mare de energie pentru decenii.”

Cei 18 laureaţi ai Galei „Moldova Eco-Energetică” spulberă de fapt scepticismul celor care nu cred că energia în zilele noastre poate fi ieftină şi perfect ecologică.

Autorităţile moldovene şi-au propus până în anul 2020 să reducă dependenţa energetică a ţării cu 20 la sută, or cifrele prezentate în 2012 sugerau că 95 la sută din necesarul energetic al ţării este asigurat din importuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG