Linkuri accesibilitate

„Jocurile lui Putin”


Stop cadru din filmul „Jocurile lui Putin”
Stop cadru din filmul „Jocurile lui Putin”

Un film documentar despre presupusele ilegalități, furturi și irosire a banilor publici la pregătirea de Jocurile Olimpice de la Soci.




Filmul, care vorbește despre un Soci pre-olimpic și e o coproducție germano-austriaco-israeliană, se întitulează „Jocurile lui Putin”.

Corespondentele Europei Libere Sofia Kornienko și Claire Bigg au aflat că autoritățile ruse au încercat să-l blocheze.

Producătoarea Simone Baumann a declarat postului nostru de radio că i s-au făcut deja trei oferte generoase să vândă filmul și să nu-l difuzeze:

„N-am fost surprinsă de aceste cereri. Petrec multă vreme în Rusia și mă scoate din sărite această mentalitate că banii cumpără totul”.

Baumann și regizorul Aleksandr Gentelev, care e stabilit la Tel-Aviv, au scos și ei din sărite autoritățile ruse.

Mai mult, în cursul documentării și filmărilor care au durat doi ani, Comitetul Internațional Olimpic le-a interzis să folosească arhivele olimpice sau cuvântul „olimpic” în titlu, spunând că ceea ce fac este „motivat politic”.

Filmul îl are în prim plan pe Valeri Morozov, un magnat rus al construcțiilor care a fugit din Rusia cu familia după ce a dat la iveală rutina mitei și intimidărilor de pe imensul șantier Soci.

Cu un buget de peste 50 de miliarde de dolari, Jocurile de la Soci vor fi cele mai costisitoare din istoria olimpică. Morozov spune că mita cerută de oficiali se ridica la jumătate din costul lucrărilor. Cine refuza, avea probleme:

„Am primit amenințări directe că o să ne spălăm și înecăm în sânge. Aluzia era simplă, și știam povestea. În Rusia nu se prea pune preț pe viață”.

„Jocurile lui Putin”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:28 0:00


Lui Morozov sumele cerute i s-au părut din cale afară și a ales în schimb să dea depoziții împotriva estorcatorilor.

În decembrie 2011, a fugit la Londra după ce autoritățile ruse au început o anchetă fiscală împotriva afacerilor sale.

Dar „Jocurile lui Putin” nu e un film doar despre asta.

Pelicula dă în vileag și pagubele cauzate mediului de construcțiile masive la Soci și împrejurimi. Una din problemele cele mai mari este răspândirea unor imense gropi de gunoi în jurul orașului, în ciuda promisiunii autorităților că pregătirile de jocurile olimpice vor produce „zero deșeuri”.

Ecologiștii, între care președintele societății pan-ruse de conservare a naturii, Konstantin Țîbko, spun că aceste gropi pod duce la contaminarea apei din robinetele de la Soci:

„Este o situația catastrofală. Acolo nu se poate trăi. Am examinat zona și e imposibil să locuiești pe o rază de 1 – 2 kilometri în jurul acestor gropi. Cu toate acestea, acolo sunt case, istoric oamenii trăiesc acolo”.

Locuitori nemulțumiți de blocarea drumurilor, întreruperea curentului electric, livrărilor de apă, oameni strămutați pentru a face loc construcțiilor și înșelați pe parcurs apar la tot pasul în ”Jocurile lui Putin”.

Roman Rebenko și familia lui cu nouă copii au fost strămutați, iar în loc de un apartament nou au primit o cocioabă fără apă caldă și cu toaleta în curte:

„Pentru noi Jocurile Olimpice sunt un mare necaz. Locuiam înainte în casa noastră, n-aveam nevoie de nimic de la guvern și autorități. N-am cerut nimănui nimic. Viața mea și familiei mele este de fapt distrusă”.

În film apare și primarul de la Soci, Anatoli Pahomov, dar lipsesc cu desăvârșire oficiali ai administrației prezidențiale, guvernului federal sau companiei de stat Olympstroy.

Producătoarea Simone Baumann insistă că filmul nu este îndreptat împotriva Rusiei:

„Ei cred că avem de gând cine știe ce, poate că este un fel de propagandă împotriva Jocurilor Olimpice sau un film anti-rus. Dar în nici un caz acesta nu a fost scopul nostru. Nu consider filmul anti-rus. Am încercat să ascultăm toate punctele de vedere”.

„Jocurile lui Putin" a fost difuzat prima dată la 23 noiembrie la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar de la Amsterdam. Vineri rulează în premieră în Rusia, la festivalul ArtDocFest.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG