Linkuri accesibilitate

De ce au îndrăgit americanii Moldova?


Valentina Ursu în dialog cu Marie Moser, soția lui Wiliam Moser, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.




Marie Moser: „În această ţară poţi iubi tot! Oamenii de aici sunt foarte buni şi ospitalieri, fac vin foarte gustos, sunt meşteşugari iscusiţi. Eu cred că avem foarte multe în comun: avem aceleaşi valori cu moldovenii.”

Europa Liberă: Dar de ce despre Republica Moldova se mai spune ca este săracă? Cum se vede aceasta sărăcia în țară?

Marie Moser:
„De fapt, moldovenii au o inimă mare şi le pasă unii de alţii. Cred că fac lucruri bune. Desigur însă mai sunt multe nevoi în Moldova, recunosc asta. Însă spiritul binevoitor al moldovenilor îi va ajuta să treacă peste greutăţi. De asemenea, sunt sigură că o participare mai activă a femeilor la viaţa politică, economică sau cea socială, va ajuta ţara să-şi atingă obiectivele mult mai repede.”

Europa Liberă: Dvs impreuna cu soţiile ambasadorilor acreditaţi la Chişinău organizazați târguri de caritate cu bucate tradiţionale şi lucruri făcute de mână. Sunt voci care spun ca in Moldova străinii sunt mai implicati in aceste actiuni de binefacere decât cei de pe loc?

Marie Moser:
„Nu sunt de acord cu această opinie. Mai mult de jumătate dintre colegele noastre, din Clubul Internaţional al Femeilor, sunt din Republica Moldova şi lucrează cot la cot cu noi. E un efort colectiv şi nu cred că am fi reuşit să adunăm atâţia bani pentru caritate dacă am fi fost singure. Nu am fi avut atâta succes fără colegele noastre din Moldova. ”

Europa Liberă: Ar exista aceste două lumi paralele: lumea bogaţilor şi lumea săracilor? E o diferenta mare dintre sat si oras in Moldova?

Marie Moser:
„Îmi este dificil să răspund la această întrebare pentru că nu sunt din Republica Moldova, însă îi invidiez pe mulţi moldoveni care locuiesc la oraş şi care în week-end pot să se retragă la ţară. Deci, vorbim despre o balanţă pozitivă.”

Europa Liberă: În final vreau să vă întreb: cât simbolism este în această vizită pe care a făcut-o secretarul de stat american John Kerry în Republica Moldova?

Marie Moser:
„Cred că este un simbol al parteneriatului şi al valorilor noastre comune. ”

Europa Liberă: Vin sarbatorile de iarna, ce mesaj aveti pentru cetatenii Moldovei la cumpana dintre ani?

Marie Moser:
„Ascultătorilor Europei Libere le dorim numai bine, pace şi suntem bucuroşi că Republica Moldova şi America sunt buni parteneri.”
XS
SM
MD
LG