Linkuri accesibilitate

Între Statele Unite și Rusia pare să fi izbucnit un scandal diplomatic mai puțin obișnuit


Secretarul de stat american John Kerry (dreapta) și omologul său rus Serghei Lavrov la sediul NATO din Bruxelles, 4 decembrie.
Secretarul de stat american John Kerry (dreapta) și omologul său rus Serghei Lavrov la sediul NATO din Bruxelles, 4 decembrie.

Emisarii Moscovei sînt acuzați că au parazitat sistemul american de asistență medicală pentru... săraci.



Nu este vorba de spionaj, ca alte dăți, sau de vreun accident de circulație cu implicarea vreunui diplomat, ci de presupusa parazitare sistematică și îndelungată de către emisarii Moscovei a sistemului american de asistență medicală pentru... săraci. Detalii are Mircea Țicudean.

Procurorii americani au învinuit 49 de foști sau actuali diplomați ruși și perechile lor că au obținut prin fraudă 1,5 milioane de dolari din programul american de asistență medicală pentru familiile cele mai sărace.

Acuzația a fost făcută publică aseară la New York și confirmată la Washington de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf.

Marie Harf a spus că Departamentul de Stat a informat reprezentanțele Rusiei la New York și Washington, ca și ministerul rus de externe, de acuzațiile aduse diplomaților ruși.

Procurorii americani spun că aceștia au abuzat de sistemul de asistență medicală din Statele Unite timp de aproape un deceniu, prezentând declarații false de venit, ca să rezulte că ar câștiga mult mai puțin decât cîștigau în realitate.

Associated Press a scris că de exemplu din cele aproximativ 60 de nașteri petrecute în comunitatea diplomatică rusă din America în ultimul deceniu, cam 50 au fost însoțite de cereri de ajutor medical pentru mama care susținea că e săracă.

Procurorii spun că asemenea cereri erau depuse în timp ce diplomații ruși și familiile lor cheltuiau sume importante pe bunuri de lux, bijuterii, călătorii în locuri exotice ș.a.m.d.

Surse apropiate anchetei au spus că nu s-au făcut arestări și că marea majoritate a diplomaților incriminați nu se mai află în Statele Unite. Ei nici nu au fost în general numiți, cu excepția câtorva: de pildă Timur Salomatin, diplomat rus la Națiunile Unite și nevasta lui Nailia Babaeva, au depus acte din care rezulta că ar câștiga mai puțin de 3000 de dolari pe lună, când în realitate numai salariul nominal al lui Salomatim, fără premii, era de peste 5000 de dolari pe lună.

Anunțul procurorilor americani a stârnit astăzi reacția furioasă a ministerului de externe de la Moscova. Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a părut însă deranjat nu atât de substanța acuzațiilor, pe care le-a calificat din start false, ci de faptul că americanii au îndrăznit să le facă publice.

”Dacă autoritățile din Statele Unite au pretenții împotriva cetățenilor noștri, ar trebui să ni le comunice mai întâi prin canale diplomatice. Așa cum stau lucrurile, nu este decât o manevră ieftină de relații cu publicul (P.R.) făcută la comanda rusofobilor din Statele Unite”, a spus viceministrul rus.

Ryabkov a mai insinuat că Rusia are la rândul ei multe acuzații la adresa diplomaților americani, dar spre deosebire de Washington este ”discretă”.

Joi seară la Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Marie Harf a spus că guvernul american nu vede de ce învinuirile de fraudă la adresa unor indivizi ar putea provoca tensiuni în relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

”Nu credem că asta va afecta relațiile noastre bilaterale cu Rusia. Sincer vorbind, sunt prea multe teme mai importante în care suntem datori să cooperăm. Sistemul de justiție din Statele Unite va proceda în acest caz ca în oricare altul și nu cred că relațiile noastre ar trebui să aibă de suferit”.

Agențiile de presă notează că învinuirile americane vin pe fondul tensiunilor în creștere între Rusia și Statele Unite și amintesc câteva repere recente: interzicerea adoptării copiilor ruși de către americani, condamnarea traficantului rus de arme Viktor Bout în Statele Unite, ”lista Magnițki” cu interdicții de viză pentru oficiali ruși și o contra-listă rusească pe care se află americani vinovați, în opinia Moscovei, de încălcarea drepturilor omului. Tocmai pe această din urmă listă, adoptată de câteva luni, se află procurorul american Preet Bharara, al cărui birou a înaintat oficial acuzațiile de fraudă la adresa diplomaților ruși.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG