Linkuri accesibilitate

Procentul celor care se opun unirii cu România ar putea fi cu mult mai mare (Ziare.com)


România nu se afla in cel mai confortabil moment politic al său (Revista 22)Cristian Câmpeanu consemneaza in „România liberă” vizita secretarului de stat american John Kerry la Chisinau, care a avut loc la numai cateva ore dupa ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov ridica degetul mustrator împotriva „intervenţiei externe” a Occidentului, la reuniunea NATO-Rusia. In aceste conditii, turneul în Europa şi Orientul Mijlociu al secretarului de stat Kerry capata o semnificatie aparte, iar deplasarea la statiunea viticola Cricova una de-a dreptul simbolica. Articolul pomeneste si declaratiile facute miercuri la Chisinau de presedintele Senatului României, Crin Antonescu, care a tinut sa argumenteze o pozitie diametral opusa de cea a presedintelui Traian Basescu.

Intr-un interviu acordat publicatiei „Timpul”, Antonescu a apreciat ca ideea unirii Republicii Moldova cu România, avansata de Presedintele Basescu, echivaleaza cu ”a trambita vorbe mari si fara greutate, care sună frumos, dar înşelător şi mincinos”. ”Eu nu pot vinde iluzii”, au fost cuvintele lui Antonescu.

Ioana-Ene Dogioiu publica pe site-ul Ziare.com un interviu cu sociologul Petru Negura, lector la Universitatea Pedagogica de Stat din Chisinau, de asemenea referitor la tema unirii. Petru Negură considera ca sondajele de opinie nu prezinta realitatea. Procentul celor care se opun unirii cu Romania poate fi cu mult mai mare, de circa 95%, asa cum arata de pilda datele Institutului Gallup. In orice caz, citam, ”oricare ar fi cauzele acestei atitudini, unificarea R. Moldova cu Romania este departe de a fi un proiect capabil sa unifice societatea moldoveneasca pe interior”.

In „Adevărul”, Marius Vacarelu publica un text intitulat ”Ucraina isi schimba istoria”. Autorul spune ca ucrainerii care au acum 40-45 de ani stiu foarte bine ca situatia tarii lor nu poate fi depasita decat cu multe sacrificii. Sunt dispusi sa le faca, dedragul copiilor lor, dar cu conditia unei recompense pe termen scurt: libera circulatie.Or tocmai aceasta speranta le-a fost maturata de decizia lui Viktor Ianukovici de a suspenda preparativele pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana. Marius Vacarelu spune ca aproximativ 60% dintre ucraineni doreau aceasta asociere. In aceste conditii, decizia actualei puteri de la Kiev este sinucigasa. Pana la sfarsitul lui 2014, n-ar fi excus ca Ianukovici sa plateasca cu functia, prin crearea unei mari coalitii cu vederi mai degraba proeuropene.

Nici România nu se afla in cel mai confortabil moment politic al sau, rezulta dintr-un articol semnat de Andrei Cornea in revista „22”. Tara are de ales între cele două căi de ieșire din comunismul marxist-leninist: ”capitalism plus libertate, ca în Polonia, sau capitalism fără libertate, ca în China”. Deocamdata, comentatorul semnaleaza atitudinea obsecvioasa, adica foarte supusa, a premierului Victor Ponta fata de omologul sau chinez aflat saptamana trecuta la Bcuuresti, dar mai ales gestul de a elimina din sala sedintei din plenul parlamentului drapelul Ununii Europene, pentru a face loc celui al Republcii Populare Chineze.
XS
SM
MD
LG