Linkuri accesibilitate

Oaze ale onestităţii


Faptele merituoase sunt nişte picături într-un ocean al corupţiei, evaziunii fiscale, mişmaşului generalizat.



Deunăzi, doi pensionari octogenari din Bălţi au găsit, la o staţie de troleu, un pachet cu bani. Erau în acel pachet circa o mie de lei, iar oamenii în etate i-au dus la poliţie în speranţa că ei vor fi returnaţi cetăţeanului care i-a pierdut. Ştirea asta, aparent insignifiantă, a fost difuzată de publicaţia SP via HotNews.md.

Gestul octogenarilor, la o privire mai atentă, merită toată admiraţia noastră. În fond, oamenii aceia găsiseră o pensie, o sumă substanţială pentru nişte bătrîni din Moldova. Dacă şi-ar fi însuşit-o, nimeni pesemne nu ar fi aflat. Cu toate acestea, bătrîneii au dus banii la poliţie, au dat dovadă de bun-simţ, au fost oneşti.

E un soi de oază a cumsecădeniei în deşertul fără limite al tranziţiei. Aici demult valorile şi principiile sunt luate în derîdere, aici demult tronează bădărănia, hoţia, ipocrizia şi indiferenţa. Onoarea şi cinstea au fost terfelite şi înlocuite cu mercantilismul cras, agresiv. Tranziţia rapace ne-a pocit, ne-a dezumanizat, ne-a făcut şmecheri şi cinici. Şi totuşi mai există încă nişte oaze ale bunului-simţ. Au rămas, în ciuda noianului viforos al răutăţii şi egoismului. Octogenarii sus-pomeniţi sînt creatorii unei asemenea oaze. Nu vor primi pentru asta premii grase şi nici nu vor apărea zi şi noapte, ca vedetele, în lumina reflectoarelor. Dar îşi vor trăi anii care le-au rămas cu linişte în suflet. Iar asta nu e deloc puţin.

Anume faptul că asemenea gesturi mai există în spaţiul nostru ciudat-miraculos îmi insuflă un dram de optimism. Dacă mă gîndesc mai bine, în anii neguroşi ai tranziţiei am mai văzut asemenea fapte bune. Şi – culmea! – mi s-a întîmplat să cunosc asemenea oameni corecţi, oneşti, oameni care puteau să-mi dea ţeapă, dar nu au făcut-o, cu toate că nu le eram rudă sau cumătru.

Fireşte, faptele astea merituoase sunt nişte picături într-un ocean al corupţiei, evaziunii fiscale, mişmaşului generalizat. Dar existenţa lor te încurajează. Fără ele, viaţa de zi cu zi în deşertul tranziţiei moldoveneşti ar fi imposibilă.
XS
SM
MD
LG