Linkuri accesibilitate

Spațiul Schengen și euroscepticismul


@shutterstock
@shutterstock

Victor Ponta: Bucureștiul nu mai insistă să i se dea un termen al aderării la spațiul fără frontiere.



Premierul român social-democrat Victor Ponta a semnalat că s-a plictisit de așteptarea intrării țării sale în spațiul Schengen, unde România ar fi trebuit să se afle din martie 2011. Ponta a spus că Bucureștiul nu mai insistă, așa cum a făcut-o de multe ori până acum, să i se dea un termen al aderării la spațiul fără frontiere. Relatează de la București Sabina Fati.



În ultima vreme, pe fondul apropierii alegerilor europarlamentare și prezidențiale de anul viitor, tot mai mulți politicieni român devin dilematici pro-europeni sau de-a dreptul eurosceptici. Premierul Victor Ponta , de pildă, le-a transmis liderilor de la Bruxelles că România nu mai așteaptă un termen de aderare la Spațiul de Liberă Circulație Schengen. Șeful guvernului de la București a explicat că nu mai vrea să i se spună României “nu acum, data viitoare”: “când termină toate alegerile naționale” a precizat Victor Ponta referinduse la retorica electorală a statelor care se pregătesc de un nou scrutin, atunci România ar putea fi invitată, fiindcă citam“tot ceea ce ține de autoritățile române s-a făcut și ceea ce ține de dânșii, adică de Bruxelles să facă atunci când doresc”. Premierul socialist de la București încearcă în acest fel să se derobeze în fața electoratului de chestiunea stânjenitoare a amânării sine die a primirii României în Schengen.

Europarlamentara liberală Renate Weber susține, pe de altă parte, că România este „discriminată”. Weber se declară revoltată de dubla măsură a Uniunii Europene și dă exemplul Maltei care luna trecută a trecut prin Parlamentul de la Valeta o lege prin care le va permite cetățenilor din afara Uniunii să-și cumpere cetățenia malteză contra sumei de 650 de mii de euro. “Cum e posibil, ca România și Bulgaria să fie ținute în afara spațiului Schengen , invocându-se motive politicianiste” se revoltă eurodeputata Renate Weber făcând comparația cu Malta. Primarul neamț al Sibiului, numărul doi în PNL spune la rândul lui condescendent despre romii de la Paris: „cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt”.

În vreme ce se pregătește pentru alegerile locale de anul viitor, Franța a revenit pe lista statelor care se opun aderării României și Bulgariei la Spațiul de Liberă Circulație motivându-și gestul de prezența taberelor de romi din mai multe orașe mari ale țării. Germania deși a sărit de hopul scrutinului general nu-și schimbă poziția, iar Olanda așteaptă două rapoarte pozitive pe Justiție înainte de a-și retrage obiecțiile.

România ar fi trebuit să devină membră Schengen în martie 2011, dar data aderării a fost mereu amânată. Există voci, ca cea a fostei ministre a Justiției Monica Macovei care consideră că această amânare e favorabilă României pentru că o obligă să-și continute reformele juridice și lupta anticorupție. Cei mai mulți lideri români nu împărtășesc această poziție și se raportează, totuși, mai degrabă cu nervozitate la acest subiect, pe care nu știu cum să-l rezolve, devreme ce toate condițiile care țin de securizarea frontierelor au fost deja îndeplinite.
XS
SM
MD
LG