Linkuri accesibilitate

Ce-i face pe moldoveni să cumpere o carte


Cărţile în competiţie cu... internetul şi cu... „sărăcia” moldovenilor


Pentru a le oferi un motiv în plus cititorilor să păşească pragul librăriilor, multe din ele afişează în timpul anului oferte promoţionale de felul: cumpără trei cărţi şi plăteşti doar două sau - reduceri începând cu zece şi douăzeci de procente. Cât de atractive sunt reducerile de carte şi în ce măsură acestea pot influenţa interesul faţă de lectură, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Impulsul de a cumpăra o carte - spun vizitatorii unei librării din capitală care a vândut azi cărţi la jumătate de preţ - este şi mai mare, atunci când pe placul cititorilor este nu numai conţinutul dar şi preţul cărţilor. Una din cei care au profitat de promoţie pentru a mai adăuga o carte pe raftul bibliotecii personale este Anastasia Stăjilă. Ea crede că balanţa alegerii ar înclina mai degrabă spre carte, dacă tinerii ar avea în vedere priorităţi şi nu costuri:

„Eu aş considera că ea trebuie să fie pe primul loc. Un om, cu cât este mai citit, cu atât este mai valoros.”

Europa Liberă: Îşi permite cititorul să vină când vrea şi să cumpere o carte pe care şi-o doreşte?

Scriitorul Vladimir Beşleagă dând un autograf
Scriitorul Vladimir Beşleagă dând un autograf
„În Republica Moldova, unele cărţi sunt pipărate pentru cărţi. Şi ei, ori le citesc electronic, ori încearcă să le cumpere de peste hotare. Dar eu cred că, totuşi, renunţi la ceva, dar îţi cumperi o carte.

O altă cumpărătoare este de părere că în Republica Moldova interesul pentru lectură este încă modest şi iată de ce, sunt necesare recomandări şi oferte atractive în librării:

„Este o modalitate de a atrage publicul, potenţialii cititori în librării, mai cu seamă că cartea, astăzi, nu aş zice că este scumpă, dar pentru puterea noastră de cumpărare este dificil. Depinde şi de priorităţi, nu ne permite să mergem la un concert, nu ne permitem să mergem la spectacol, să cumpărăm o carte, în schimb ne permitem să mergem la restaurante costisitoare.”

Printre vizitatori, surprind o tânără care selecta cărţile după o listă de recomandări. Ea spune că nu tocmai reducerile o influenţează în alegerea cărţilor, ci mai degrabă sugestiile prietenilor.

L-am întrebat pe Constantin Cheianu, scriitor, actor şi dramaturg, autorul volumului de memorii „Sex &Perestroika”, dacă recomandările reuşite influenţează apariţia iubitorilor de lectură:

„Pur şi simplu unii tineri sau multora dintre tineri, nu le-a favorizat nimeni această întâlnire cu cartea. Şi poate că aici ar trebui, într-adevăr, să facem ceva, nu să dramatizăm lucrurile. Nu am nici un dubiu că trebuie să se facă foarte mult şi trebuie să se găsească căile acestea, trebuie să se găsească soluţiile astea. Cu asta ar trebui să se ocupe şi librăriile, şi bibliotecile, dar, în primul rând, statul ar trebui să se ocupe cu asta.”

Vizitatorii librăriei au avut parte nu doar de întâlnirea cu cartea, dar şi cu unii autori, acest lucru fiind încă o cale de a spori interesul cititorilor. Iată care a fost reţeta aplicată de Scriitorul Emilian Galaicu –Păun pentru a-l ajuta pe cititor să aleagă din mulţimea de cărţi:

Scriitorul Emilian Galaicu-Păun
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun
„Pot să spun, de exemplu, cuiva, nu pune neapărat mâna pe cartea asta pentru că alături este una mult mai bună. Eu ştiu foarte bine că lumea este într-un fel strâmtorată în mijloacele financiare şi este foarte bine să plece de aici cu cele mai bune cărţi pentru ca după aceea să aibă un stimulent în plus ca să revină la librărie. Eu încercă să plasez aceste cărţi şi în context istoric pentru că dincolo de scriitura foarte particulară a lor, ele reflectă şi nişte realităţi şi poate că lumea este mai interesată de aceste realităţi, decât de scriitura propriu-zisă. Bine, doar rafinaţii urmează să descopere, după aceea, deja plăcerea scriiturii.”

Pentru că ofertele speciale de preţ, de cele mai multe ori, influenţează decizia de cumpărare a cititorilor, unele edituri oferă reduceri pe tot parcursul anului. Totodată, mai mulţi manageri spun că vânzările de carte sunt influenţate şi de apariţia cărţilor electronice, iată de ce, deseori aceleaşi titluri pot fi cumpărate şi în formă tipărită, şi în cea digitală.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG