Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american John Kerry şi-a început vizita la Chişinău


Secretarul de stat american, John Kerry, şi-a început vizita la Chisinau. La reşedinţa de stat, el a avut o întrevedere comună cu conducerea ţării – preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi speakerul Igor Corman, şi cu liderii partidelor din coaliţia de guvernare.

După discuţii, atat Vlad Filat, liderul PLDM, cât si Marian Lupu, liderul PD, au tinut sa reafirme importanta sprijinului american: economic si politic.

In plan economic, liderul democrat Marian Lupu a declarat ca s-a discutat acum posibilitatea unui acord bilateral de liber schimb, care ar veni in completarea celui cu Uniunea Europeana, parafat deja la Vilnius.

Vlad Filat, pe de alta parte, s-a referit la importanta politica a sprijinului american: nu numai pentru eforturile Moldovei de integrare europeana, dar si pentru solutionarea conflictului transnistrean. „Statele Unite pot influenta direct anumite situatii” a subliniat Filat.

Este prima vizita a unui Secretar de stat american in Republica Moldova. Actualul turneu diplomatic al lui John Kerry urma sa includa si o escala la Kiev, vizita la care secretarul de stat american a renuntat, dupa ce Ucraina a decis sa nu mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG