Linkuri accesibilitate

„Limba română” în aşteptarea verdictului CC (România liberă)


Cine sunt „unioniştii” din R.Moldova (contributors)


Intr-un articol din Romania libera, Dan Gheorghe explica importanta deciziei pe care trebuie sa o comunice maine Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, si anume daca limba oficiala a tarii este romana sau moldoveneasca. Este reluat parcursul sesizarii pe care o judeca Curtea, care a fost initiata de parlamentarul și profesorul universitar in lingvistica Ana Gutu, si se evalueaza demersul cu ajutorul analistilor. Nicolae Negru consideră ca "va fi un moment istoric, o lovitură puternică pentru susţinătorii moldovenismului", in situatia in care Curtea Constituţională ar da câştig de cauză limbii române. Istoricul roman Adrian Cioroianu crede ca posibila recunoaştere a limbii române ca oficială dincolo de Prut "nu ar pune capăt teoriei moldovenismului, dar în mod clar ar şubrezi-o". In timp ce profesorul universitar Liliana Ruxandoiu, de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti spune ca, pentru oamenii de stiinta este foarte clar. Dincolo de Prut se vorbeste limba romana, deoarece o limba se defineşte prin structura gramaticală şi prin vocabularul de bază. Articolul lui Dan Gheorghe citeaza in final un fragment dintr-un comunicat transmis de Platforma Civică "Acţiunea 2012, cu privire la decizia de maine. Citam si noi: "judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău au de ales dacă se poziţionează alături de Stalin şi de minciună sau sunt de partea adevărului, deci rămân în istorie alături de Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Doina şi Ion Aldea Teodorovici sau Dumitru Matcovschi".

Pe site-ul contributors, Victoria Stoiciu scrie un text care incearca sa nuanteze in interiorul notiunilor de unionist si antiunionist, în Republica Moldova. Exista, in opinia sa, doua categorii de unionisti: unii pragmatici, care se regasesc in interiorul procentului de 51% care isi doresc un pasaport romanesc, si altii idealisti, in general tineri sub 30 de ani si varstnici peste 80. Lor li se adaugă si o parte a intelectualităţii de toate vârstele, ”cu menţiunea că pentru unii dintre ei, nu demult propovăduitori ai marxism-leninismului, unionismul a devenit o „profesie”, un cal bun de încălecat, cu ajutorul căruia îţi poţi croi un drum în viaţă, uneori chiar o carieră” . Victoria Stoiciu remarca procentul mic de unionisti, rezultat din sondaje (doar 15%), ceea ce dovedeste ca sunt totusi foate vocali.

”Rusia face zid în jurul aliaţilor de la Kiev”, scrie Evenimentul zilei. Se aminteste vizita lui Ianukovici la Kremlin, programata peste cateva zile, dupa ce ieri premierul Mikola Azaros s-a intalnit cu vicepremierul rus Dimitri Rogozin.

Armand Gosu relateaza si comenteaza de la Kiev, in revista 22. El constata ca amploarea manifestatiilor a luat prin surprindere autoritatile ucrainene. ”Reprezentanți de seamă ai Partidului Regiunilor al lui Ianukovici vorbesc despre <trădare>, <provocări>, <coloana a 5-a>. Doi deputați au anunțat, încă de sâmbătă, că părăsesc grupul parlamentar și se alătură opoziției. Alți 20 sugerează că i-ar putea urma, scrie Gosu. Presa începe să ia în serios scenariul unei moțiuni de cenzură care să se soldeze cu căderea guvernului. Numai că acum strada vrea mai mult, nu doar capul lui Azarov. Mulțimea cere demisia președintelui, alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale, pedepsirea vinovaților de brutalitățile comise împotriva manifestanților”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG