Linkuri accesibilitate

„Enigma „Berkut”-ului şi geopolitica de la „Euronews” (Ziarul Național)


„SUA ne ajută pe timp de embargo” (Adevărul).



Pe site-ul „ziarulnational.md”, Sorina Stefârţă readuce în discuţie, într-un editorial intitulat „Enigma „Berkut”-ului şi geopolitica de la „Euronews”, veşnica problema a spaţiului informaţional moldovenesc – dominaţia televiziunilor ruseşti. Pretextul i l-au livrat evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute din Ucraina, când poliţiştii de la „Berkut” (trupe cu destinaţie specială ucrainene) au lovit cu bestialitate, scrie autoarea, în protestatarii semiadormiţi de pe Euromaidan.

„În timp ce butonam tastele de la telecomandă, încercând să înţeleg cine, ce, cum şi de ce în capitala ucraineană, am resimţit unul dintre cele mai acute sentimente trăite la început de aprilie 2009 - cel de izolare informaţională”, scrie autoarea. Şi asta pentru că la televizor a putut găsi doar reportajul despre protestele de la Kiev pus pe post de ORT duminică seară, în care tonalitatea de război alterna cu sintagme ironice la adresa ucrainenilor care, iată, „vor să devină în regim de urgenţă europeni”, iar blamarea nesemnatului, la Vilnius, Acord de Asociere, precum şi a „nesimţiţilor” de comisari europeni care „fac apel la nesupunere faţă de actuala guvernare”, era intercalată cu justificarea acţiunilor celor de la „Berkut”. „Poate că greşesc şi absolutizez, dar, în acest context, mi se pare că Ucraina rezistă mai bine decât Moldova acestui război mediatic rusesc”, conchide Sorina Stefârţă.

SUA ne ajută pe timp de embargo” – titrează publicaţia „Adevărul” care remarcă totodată că „Secretarul de stat american, John Kerry, va merge la Cricova şi va vorbi cu vinificatori moldoveni”. Potrivit Virginia Dumitraş, autoarea articolului, „în timpul zborului spre Bruxelles, unde John Kerry a participat la o reuniune NATO, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că, având în vedere embargoul impus de Rusia, „SUA lucrează cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere!”.

Portalul „Evenimentul Zilei” oferă date despre vizita oficială în Republica Moldova în perioada 4-5 decembrie a Preşedintelui Senatului României, Crin Antonescu, la invitaţia preşedintelui Parlamentului, Igor Corman. Pe lângă întrevederile cu oficialii moldoveni, dl Antonescu va face o donaţie de calculatoare pentru şcolile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, menţionează publicaţia.

„Kommersant.md” susţine că „în ciuda unuia dintre cele mai mari nivele de creştere economică de după criză în Europa, Moldova rămâne în continuare cea mai săracă ţară europeană. „Autorităţile nu pot deocamdată face faţă paradoxului în care parametrii macroeconomici convieţuiesc confortabil cu indicatori dezolanţi ai bunăstării cetăţenilor”, apreciază autoarele articolului, Natalia Melnic şi Inna Kîvîrjik.

Portalul „Moldova Curată” publică un interviu cu directorul Agenţiei „Moldsilva”, Ştefan Chitoroagă, potrivit căruia „un incident similar celui de la vânătoarea din 23 decembrie 2012 din Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” se poate repeta oricând”. Dl Chitoroagă explică această probabilitate prin faptul că regulamentul care există în prezent creează haos la vânătoare.

Victor Ciobanu scrie în „Ziarul Naţional” că „dacă observăm care-i mesajul PCRM, cel mai mare partid de opoziţie, transmis propriilor alegători, vom constata o evidentă dedublare a acestuia. Comuniştii susţin regimul liberalizat de vize, nu neagă necesitatea relaţiilor cu UE. Europenizarea, zice liderul lor, înseamnă de fapt modernizarea R. Moldova”. „După care – menţionează autorul - [PCRM] ne cheamă să aderăm urgent la UV, ceea ce deja e lipsit de logică şi argumente. Lozinca lansată de Voronin la mitingul din 23 noiembrie – ne integrăm în UE prin aderarea la UV, pare chiar deplasată” .
XS
SM
MD
LG