Linkuri accesibilitate

Războiul pe Acordul cu FMI: Băsescu vs. Ponta


Traian Băsescu a argumentat că refuză să semneze Acordul cu FMI prin care se majorează prețul la carburanți cu aproximativ 50 de bani pentru că această măsură este „anti-economică”, „împotriva intereselor României” și „împotriva șanselor de relansare a economiei”.


Consecințele declarației președintelui Traian Băsescu pot fi în același timp politice și economice. Șeful statului român a explicat că nu va semna Acordul cu FMI câtă vreme se menține prevederea privind creșterea accizei pentru combustibili cu 7 eurocenți pe litru. Adversarii președintelui, aflați la guvernare s-au grăbit să spună că din acest moment Acordul cu Fondul este suspendat, o dorință mai veche a liberalilor și socialiștilor, care fără FMI ar avea mai multă libertate în anul electoral 2014.

Traian Băsescu a intrat în această capcană, mânat la rândul său de presiuni electorale, fiindcă este destul de preocupat ca partidul care s-a înființat în jurul său, Mișcarea Populară, să obțină un scor bun anul viitor. Ideea președintelui român de a bloca Acordul cu Fondul Monetar Internațional se întoarce, însă, tot mai mult împotriva lui, deși specialiștii spun că pe plan internațional nu vor fi consecințe importante, dat fiind că este vorba despre un acord preventiv pe care Bucureștiul îl are cu Fondul în interiorul troicii care participă la negocieri și care este formată din Comisia Europeană, Banca Mondială și FMI.

Comisia Europeană a reacționat, în același timp, abrupt spunând că România trebuie să decidă dacă va continua sau nu acordul cu FMI, dar că indiferent de alegere este “esențial” ca țara să ia măsurile fiscal necesare “pentru atingerea obiectivelor bugetare și să realizeze reformele structural convenite”. Bruxelles-ul avertizează deci în subsidiar că Bucureștiul are nevoie de corsetul Fonduluipentru a nu deraia la capitolele cheltuieli și reforme.

Pe de altă parte premierul român, aflat în război deschis cu președintele spune că acesta șantajează coaliția aflată la putere. Liderii socialiști l-au acuzat pe Traian Băsescu de “iresponsabilitate” și au vorbit chiar despre o comisie care să-i evalueze starea de sănătate. La întrebarea ce se întâmplă cu banii care vor proveni din creșterea accizei pentru carburanți, premierul nu a avut un răspuns elocvent, precizând doar că propune construirea unei autostrăzi care să lege Estul României de Vest.

Traian Băsescu a argumentat că refuză să semneze Acordul cu FMI prin care se majorează prețul la carburanți cu aproximativ 50 de bani pentru că această măsură este “anti-economică”, “împotriva intereselor României” și “împotriva șanselor de relansare a economiei”. Din punctul de vedere al președintelui toate facilitățile sociale legate de creșterea salariilor și pensiilor vor fi anulate, în acest fel, fiindcă vor crește prețurile, va crește inflația, iar multe întreprinderi vor ajunge în faliment.

Președintele român vede două soluții pentru această problemă, fie FMI va accepta o relație direct cu guvernul, fără semnătura președintelui, ceea ce este greu de crezut, fie guvernul va accepta să renegocieze Acordul cu Fondul renunțând la mărirea accizei la combustibil, mai cu seamă că mulți economiști au demonstrat că această creștere nu este necesară pentru Bugetul pe anul viitor. De altfel, chiar premierul român a declarat în această după amiază că majorarea se va regăsi într-o lege specială și nu în Buget. La întâlnirea din această seară dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, secondat de ministrul de Finanțe și guvernatorul Băncii Naționale, cele două părți nu au ajuns la niciun consens.

Dacă această chestiune nu s-a transformat între timp într-un război al orgoliilor între președinte și premier și dacă cei doi nu vor să dea apă la moara grupurilor de interese care vor să scape de constrângerile standardelor occidentale, atunci soluția renegocierii Acordului cu FMI pare cea mai simplă.

Politigraf

XS
SM
MD
LG