Linkuri accesibilitate

Rada respinge moțiunea de neîncredere în guvernul Ucrainei


Vedere generală a demonstrației din Piața Independenței, la Kiev

Doar 186 de deputați ai opoziției au votat în favoarea demiterii guvernului.Parlamentul ucrainean a respins votul de neincredere in guvern. Motiunea, inaintata de opozitie, a primit numai 186 de voturi din cel 226 necesare pentru a fi aprobata.

Cum era de asteptat, deputatii Partidului Regiunilor al presedintelui Victor Ianukovici nu au sprijinit motiunea, dar nici Partidul communist, asa cum sperase opozitia.

Motiunea de cenzura a fost provocata de refuzul guvernului de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, saptamina trecuta, la summitul de la Vilnius.

Mii de personae au continuat sa protesteze in fata Parlamentului pe perioada votului. Dimineata, premierul Mikola Azarov ceruse scuze, in numele guvernului, pentru interventia in forta a politiei, simbata, in zori, interventie soldata cu raniti. Dar a continuat sa sustina ca strategia guvernului este corecta.

Opozitia sustine că va continua demonstratiile, cele mai mari din 2004, de la Revolutia Portocalie, pana la demisia presedintelui Victor Ianukovici.

Acesta se afla intre timp in China, iar saptamina viitoare se va intilni cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ianucovici, ca si premierul Azarov, argumenteaza ca Ucraina nu-si poate permite, economic, sa se indeparteze de Rusia, care se opune integrarii europene.
XS
SM
MD
LG