Linkuri accesibilitate

România se află pe locul 69, la fel ca Italia, urmate între țările UE numai de Bulgaria și de Grecia.Spania s-a prăbușit cu zece locuri de la un an la altul într-un clasament al perceperii corupției în țările lumii. Potrivit raportului Transparency International, cel mai mult a progresat în anul trecut Mianmar. Grecia și-a îmbunătățit punctajul, dar rămâne țara percepută drept cea mai coruptă din UE. Republica Moldova se află din nou în urma României, dar înaintea Ucrainei.

În clasamentul perceperii corupției TI, R. Moldova ocupă locul 102, fiind depășită în fostul spațiu sovietic de Georgia și Armenia, dar depășind ea însăși țările din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, Ucraina și țările Asiei Centrale. România se află pe locul 69, la egalitate cu Italia, urmate între țările UE numai de Bulgaria și de Grecia.

Situația corupției din țările CSI a fost prezentată pe scurt Europei Libere de coordonatoarea de programe regionale Svetlana Savițkaia: „Armenia și Azerbaidjanul au înregistrat schimbări sau îmbunătățiri neglijabile, în vreme ce scorurile tuturor celoralalte țări fie s-au înrăutățit, ca în cazul Moldovei, Belarusului, sau Kazahstanului, fie au rămas aceleași ca și anul trecut, ca în cazul Rusiei, Kirghistanului și altor țări din Asia Centrală”.

Savițkaia ne-a explicat de ce corupția se manifestă în forme relativ uniforme în fostele republici sovietice: „Aceste țări suferă de aceeași boală, adică au rețele controlate de patroni puternici și concentrări de putere politică și economică în mâinile elitelor conducătoare. De asemenea, este o linie foarte estompată între interesele de afaceri și cele politice, iar justiția și poliția sunt slabe”.

Ca și în alți ani, Georgia este singura fostă republică sovietică – dacă nu luăm în calcul țările baltice – aflată în plutonul fruntaș al luptei cu corupția, deși față de anul trecut a dat puțin înapoi, aflându-se în clasamentul global pe locul 55, față de locul 52 în 2012.

Savițkaia crede că ultimul an a adus în spațiul CSI și semnale pozitive. „Consider o tendință pozitivă activismul civic. Dacă ne uităm ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina, vedem că cetățenii nu mai sunt dispuși să accepte chiar orice face guvernul. Vor să urmeze acest vector european de dezvoltare și pentru că în acest fel guvernarea va deveni mai transparentă, iar corupția va fi din ce în ce mai puțin răspândită”.

Dintre țările dezvolate, Spania a coborât de la un an la altul cu nu mai puțin de 10 locuri în clasamentul mondial al perceperii corupției. Mai mult decât Spania, mai bine spus cu mai multe locuri s-a prăbușit în clasament numai Siria, țară măcinată de războiul civil.

Agenția Reuter scrie că recesiunea de cinci ani din Spania și măsurile de austeritate au scos la lumină legăturile dintre politicieni și magnații din construcții, care au stat la baza prăbușirii pieței imobiliare, urmată de criza băncilor spaniole. Transparency International spune că în Spania, dar și în alte țări europene, de pildă în Grecia, criza economică a prilejuit o dezbatere publică mult mai amplă despre corupție, expunând realități care deranjau mai puțin când economia creștea și nimeni nu se gândea la austeritate.

Ca și anul trecut, pe primul loc în lume ca țările cele mai puțin corupte se află la egalitate Danemarca și Noua Zeelandă. La coada clasamentului se află tot la egalitate Somalia, Coreea de Nord și Afganistan.
XS
SM
MD
LG