Linkuri accesibilitate

Liberalii reformatori sunt îngrijoraţi de interesul Rusiei faţă de Aeroportul Chişinău


Deputaţii PLR califică drept ingerință în afacerile interne ale R. Moldova dispoziția premierului rus Dmitri Medvedev menită să asigure „respectarea drepturilor investitorilor ruşi care participă la dezvoltarea aeroportului Chişinău”.



Una din formaţiunile coaliţiei de guvernare, liberalii reformatori cer din nou Guvernului rezilierea contractului privind concesionarea Aeroportului Internaţional din Chişinău, la doar o săptămână de la atacarea în judecată a concesionării. De această dată, reformatorii fac referinţă la o decizie adoptată recent de Guvernul rus care, după părerea lor, reprezintă o imixiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi o tentativă de preluare ilicită a controlului asupra Aeroportului de la Chişinău.

Liberalii reformatori, care din start se desolidarizaseră de decizia guvernului privind concesionarea Aeroportului de la Chişinău, califică drept ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova dispoziția dată de premierul rus Dmitri Medvedev de a pune în sarcina miniștrilor economiei şi al externelor „să asigure respectarea drepturilor investitorilor ruşi care participă la dezvoltarea aeroportului orașului Chişinău”.

Decizia semnata de Medvedev a fost adoptată acum două săptămâni, la şedinţa executivului rus, la pachet cu alte decizii ce vizează concurenţa pe piaţa internă a transporturilor aeriene. Deputaţii liberal reformatori întrezăresc în această decizie o încercare de a prelua ilicit controlul asupra Aeroportului de la Chişinău.

Deputatul Valeriu Saharneanu: „Ceea ce am remarcat noi în această declaraţie este interesul Guvernului Federaţiei Ruse de a pune mâna pe activele strategice ale Republicii Moldova. Presupunem că aceste active sunt necesare pentru a intimida mersul nostru european. A intimida, spun pentru că până când nu există şi alte mişcări care au existat şi există în privinţa Armeniei şi Ucrainei.”

Expertul Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă spune că această decizie a executivului rus de a-şi proteja investitorii privaţi nu se încadrează în practica internaţională, chiar dacă, în urma concesionării, aeroportul a revenit unei companii ruse.

Expertul crede că ar fi vorba mai curând de o eventuală pârghie de presiune politică: „Nu este vorba de ceva care ne afectează în mod direct, pentru că este o dispoziţie internă. Dar are o presiune politică care dă această aură, impresie precum că statul Federaţia Rusă este cumva implicat în acest proces. Un fel de acoperire politică pentru un proiect privat investiţional, care este la rândul său unul extrem de dubios. Toate aceste lucruri sunt foarte stranii şi nu au cum să influenţeze desfăşurarea lucrărilor de gestionare decât prin forma asigurării că politicul dă undă verde acestor proiecte.”

Solicitat de Europa Liberă, viceministrul economiei, Tudor Copaci, care a fost şi membrul comisie de selectare a concesionarului, spune că deocamdată Guvernul nu poate să reacţioneze, pentru că nu a fost înştiinţat oficial despre această decizie a executivului rus:

„La nivel guvernamental noi nu am primit nimic. Dacă vom primi, vom reacţiona. Deşi eu nu cred că se încalcă careva drepturi ale investitorilor cu privire la ceea ce e legat de Aeroportul Internaţional Chişinău. Nici pe intern nu am avut careva conflict sau discuţii la nivel de competenţe a Ministerului Economiei în acest domeniu.”

Liberalii reformatori au cerut astăzi repetat guvernului să rezilieze contractul de concesionare, pe care l-au atacat recent şi în instanţa de judecată, după ce Curtea Constituţională, sesizată tot de ei, şi-a declinat competenţa de a verifica legalitatea tranzacţiei.

Solicitată de Europa Liberă să comenteze demersul liberalilor reformatori, purtătoarea de cuvânt a primului ministru Liliana Viţu a reiterat poziţia Guvernului privind legalitatea deciziei de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, după ce Executivul a adoptat-o repetat, în octombrie, cu sprijinul politic al legislativului, pentru a înlătura temerile privind legalitatea primei decizii adoptate în luna mai, în condițiile unui statut de provizorat al cabinetului de miniștri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG