Linkuri accesibilitate

„Vilnius a trecut, urmează alegerile” (Adevărul)


Planul unionist al lui Băsescu (Adevărul, Hotnews).




Vilnius a trecut, urmează alegerile” – titrează Adevărul. În articolul său, Valentina Basiul subliniază că „după euforia din ultimele zile legată de parafarea Acordului de Asociere cu UE, analiştii susţin că politicienii de la guvernare trebuie să-şi suflece mânecile şi să continue reformele, în caz contrar ar putea pierde alegerile de peste un an, iar visul nostru european riscă să se evaporeze”.

Un proiect de ţară care dezbină” – este titlul unui articol semnat în Adevărul de publicistul comentator român Ioana Lupea care îl ia în răspăr pe preşedintele român Traian Băsescu pentru afirmaţia că realipirea Moldovei va fi următorul proiect politic al Bucureştiului. „Preşedintele României, Traian Băsescu, ne-a spus că proiectul nostru de ţară nu este să fim o societate civilizată şi prosperă, ci o ţară mai mare. Nu oamenii, nici buna guvernare, ci teritoriul, nu fixarea unor obiective tangibile care să asigure celor mai mulţi dintre români un minim confort …, ci o palmă de pământ, Moldova”, notează autoarea. „Şi asta în timp ce România este pe ultimul loc în UE la democraţie şi la stat de drept, la nivel de trai şi la salarizare, la cheltuieli publice cu sănătatea şi cu educaţia etc.”, mai remarcă critic comentatoarea.

Adevărul mai publică şi un articol în care se oferă răspunsuri la întrebarea „ce-ar însemna unirea, în plan economic”. „Dacă ar avea loc în acest moment, unirea i-ar face mai săraci pe români şi (mult) mai bogaţi pe moldoveni, dar asta numai din punct de vedere strict statistic. În cifre, Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,5 milioane de locuitori şi o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de aproape şase miliarde de euro (4,2% din PIB-ul României), însă PIB-ul pe cap de locuitor ar scădea la 5.700 de euro. Acum, în România, PIB per capita este estimat la 6.800 de euro, în timp ce în Republica Moldova este de doar 1.500 de euro”, spune autorul, Dan Stănuţ.

Autorul unui articol de opinie la aceiaşi temă publicat de Hotnews, Valentin Naumescu, se declară convins că „România şi Republica Moldova nu se vor uni. Cel puţin nu la orizontul generaţiei noastre. Şi asta pentru că românii din România ar trăi tot timpul cu impresia că trebuie să suporte din buzunarul lor (tot mai mic, de altfel) costul unificării cu cea mai săracă ţară din Europa, iar cei de peste Prut, foarte probabil, cu sentimentul că România le va desfiinţa o iluzorie şi uşor caraghioasă „identitate naţională moldovenească”, menţionează autorul. „Bucureştiul le-ar răpi totodată funcţiile călduţe pe care cu greu şi le-au creat la Chişinău, după 1991: adio Preşedinte, Guvern, Parlament, administraţie centrală, agenţii şi departamente, diplomaţie, bancă centrală, consilii de administraţie etc. [… ]”, mai apreciază dl Naumescu.

În opinia autorului, „în situaţia în care cetăţenii României ar fi întrebaţi dacă sunt de acord să plătească fiecare, în total, câte 5.000-10.000 de Euro pentru unificare şi uniformizare naţională (pensii şi alocaţii sociale egale, educaţie, sănătate, modernizare instituţională şi de infrastructură etc.), timp de douăzeci de ani, referendumul nu ar avea nicio şansă să treacă, după cum nu ar trece nici un referendum de unificare derulat dincolo de Prut, din lipsă de „fior românesc”…”.

Agenţia Mediafax de la Bucureşti prezintă date dintr-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), potrivit cărora „trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 63% dintre ei au o părere pozitivă despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu acest demers, considerat de şeful statului „următorul proiect politic” al ţării. Pe de altă parte, însă, aproape o treime dintre respondenţi cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu această unire, relevă cercetarea realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Irina Ivaşkina scrie în Kommersant.md „preşedintele României, care-şi încheie mandatul, a sosit la Chişinău pe fundalul unui scandal pe care el însuşi l-a provocat”. „La Chişinău, planul unionist al lui Băsescu a fost apreciat drept o glumă nereuşită”, notează autoarea. În articol sunt analizate împrejurările, efectele şi reacţiile ce ţin de afirmaţiile „unioniste” ale preşedintelui român.

Portalul Omega notează că preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut la 29 noiembrie o întrevedere cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, în cadrul căreia „liderul comuniştilor moldoveni l-a informat pe reprezentantul european despre scopul şi sarcinile mişcării protestatare desfăşurată în faţa sediului misiunii UE în Moldova”. „Noi am ieşit să protestăm nu faţă de UE ca atare. Noi protestăm împotriva politicii UE faţă de ţara noastră. […] Toţi se întreabă ce caută la summitul de la Vilnius fostul premier Vlad Filat. „Oare acest lucru nu este o discreditare a UE şi liderilor ei?”, s-a întrebat liderul comunist. Potrivit portalului, „Vladimir Voronin a comentat, de asemenea, declaraţiile agresive ale Preşedintelui României, Traian Băsescu […] „Noi suntem extrem de revoltaţi. Noi considerăm că asemenea declaraţii încalcă dreptul internaţional, destabilizează situaţia în regiune, în particular în ţara noastră şi într-un mod extrem de negativ se răsfrâng asupra reglementării conflictului transnistrean […]”, a spus liderul comunist care a cerut conducerii UE „o condamnare publică deschisă a unor asemenea declaraţii”, a spus liderul comunist.

Panorama îl citează – via agenţia „Infotag” – pe Artiom Filipenko, directorul filialei Odesa al Institutului Naţional de cercetări strategice din Ucraina, care susține că regimul fără vize în UE pentru cetăţenii Moldovei ar putea spori creşterea cererii pentru cetăţenia moldovenească din partea locuitorilor Transnistriei”. „Luând în consideraţie situaţia economică din Transnistria, dar şi în general din tot spaţiul post-sovietic, deţinerea unui paşaport al R. Moldova ar putea deveni o posibilitate în plus de acces la educaţie şi muncă peste hotare”, apreciază expertul.
XS
SM
MD
LG