Linkuri accesibilitate

Proteste şi violenţe la Kiev


În preajma administraţiei prezidenţiale din Kiev, 1 decembrie 2013
În preajma administraţiei prezidenţiale din Kiev, 1 decembrie 2013

Sute de mii de ucraineni au revenit pe Maidan ca să ceară demisia preşedintelui şi a guvernului. Politicieni din opoziţie au declarat că atacul eşuat asupra administraţiei prezidenţiale din Kiev ar fi fost o provocare organizată tot de către autorităţi.



În Ucraina, opoziţia parlamentară a îndemnat cetăţenii din întreaga ţară să vină la Kiev ca să participe la acţiunile de protest. Agenţia Interfax îl citează cu această declaraţie pe liderul Partidului Batkivcina, Arseni Iaţeniuk, care a spus că mâine protestele vor continua în faţa Consiliului de miniştri.

Mai devreme, liderul partidului de opoziţie Udar, Vitali Kliciko, a îndemnat participanţii la protestul de duminică să rămână în Piaţa Independenţei şi să nu se lase provocaţi.

Între timp, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunţat că în ciocnirile violente din apropierea administraţiei prezidenţiale au fost implicaţi peste 300 de membri ai organizaţiei „Frăţia” (Bratstvo), acţiunile cărora ar fi fost coordonate de un politician radical, Dmitri Korcinski.

Poliţia a anunţat că i-a reţinut pe cei mai activi participanţi la dezordini.

Atacul asupra preşedinţiei de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Potrivit Direcţiei de sănătate de la Kiev, peste 50 de oameni au cerut ajutorul medicilor, după ciocnirile cu poliţia, dintre care 14 au fost internaţi în spital. Ministerul de Interne spune că au avut de suferit şi peste 100 de poliţişti. Printre cei răniţi sunt şi jurnalişti.

Duminică la Kiev au avut loc ciocniri violente între demonstranţii anti-guvernamentali, poliţie şi trupele speciale. Corespondentul Europei Libere la Kiev transmite că o parte a protestatarilor a încercat să ia cu asalt clădirea administraţiei preşedintelui Victor Ianukovici de pe strada Bankova. Persoane neidentificate au adus un buldozer în faţa preşedinţiei şi au încercat să rupă cordonul trupelor speciale, făcând uz de bare metalice, aruncând în poliţie cu bolovani din trotuar şi bombe fumigene.

Politicieni din opoziţie au declarat că atacul eşuat asupra administraţiei prezidenţiale din Kiev ar fi fost o provocare organizată tot de către autorităţi.

În Piaţa Independenţei au ieşit să protesteze, potrivit unor date diferite, de la 100 de mii pînă la o jumătate de milion de cetăţeni ucraineni. Demonstranţii cer demisia preşedintelui şi a guvernului şi organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale.

Manifestanţii sunt indignaţi şi de acţiunile trupelor speciale, care în noaptea de sâmbătă spre duminică, i-au bătut şi i-au împrăştiat cu forţa pe participanţii la manifestaţia pro-europeană, non-stop, din centrul Kievului.

Acţiuni în sprijinul protestului sau, cum i se mai spune, „Euro-Maidanului” au avut loc în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv în localităţile considerate a fi pro-ruseşti - Dnepropetrovsk, Simferopol şi Odesa.
XS
SM
MD
LG