Linkuri accesibilitate

A doua zi a protestului „anti-summit” PCRM la Chișinău


Protestul comuniştilor ar urma să se încheie mâine.



Pentru a doua zi consecutiv, Partidul Comuniştilor a organizat un protest în faţa sediului delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, un aşa – numit protest „anti-summit”, adică împotriva parafarii acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Deputaţii PCRM, relatează corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai, au instalat şi câteva corturi unde s-au întîlnit cu cetăţenii, corturi care însă au blocat partial circulaţia. Iar primăria susţine că montarea corturilor este ilegală.


La cele trei corturi instalate la sediul Delegaţiei UE de la Chişinău la ora amiezii erau câţiva membri şi deputaţi PCRM. Aceştia nu mai scandau lozinci anti-Vilnius şi anti-guvernamentale cum au făcut-o ieri când au lansat acţiunea numită de ei „anti-summit.” Deşi comuniştii au anunţat o întâlnire cu alegătorii la aceste corturi, cetăţenii nu se grăbesc să vină. O recunoaşte chiar deputatul PCRM Oleg Reidman:

„Au fost câțiva cetăţeni, dar nu foarte mulţi. Este din cauza presei care nu a reflectat acest eveniment şi nu a anunţat că deputaţii comunişti organizează audieri pentru cetăţeni. Unii oameni au venit nu pentru a se plânge de problemele lor, dar pentru ca să ne susţină, ne-a adus chiar mâncare caldă, lapte condensat şi cafea.”

Porţiunea de stradă Mihail Kogălniceanu rămâne în continuare blocată chiar dacă primăria municipiului Chişinău a solicitat prin instanţa de judecată evacuarea forţată a corturilor mobile, care ar fi instalate ilegal. În comunicatul de presă al primăriei se precizează că acţiunea de protest a fost autorizată, dar nu şi amplasarea corturilor şi blocarea străzii. Deputatul PCRM Artur Reşetnicov respinge acuzaţiile. El susţine că manifestaţia se încadrează în limitele legii:

„Este o încercare a primăriei şi a guvernării să fugă de responsabilitate. Notificarea şi autorizațiile au fost depuse la primărie şi nu vedem nici o problemă. Orice om are dreptul în loc public în mod paşnic să-şi expună opinia. Mai mult ca atât că nu se încalcă dreptul altor persoane.”

Joi seară şeful delegaţiei UE la Chişinău Pirkka Tapiola a ieşit pentru câteva minute în faţa protestatarilor salutându-l pe liderul PCRM Vladimir Voronin. Tapiola a spus citez „Uniunea Europeană are o atitudine pozitivă față de dreptul la libera întrunire și dreptul de a protesta pașnic. Bine au venit în fața delegației noastre. Este bine când oamenii spun ceea ce simt.”

Vineri dimineaţa a avut loc şi o întâlnire între liderul PCRM Vladimir Voronin şi ambasadorul Pirkka Tapiola. Potrivit unui comunicat de presă al PCRM, Voronin i-ar fi spus ambasadorului că opoziţia comunistă nu protestează împotriva UE, ci împotriva politicii UE faţă de Moldova.” Surse de la delegaţia UE din Chişinău ne-au confirmat întâlnirea dintre Tapiola şi Voronin, fără a da însă mai multe detalii. Protestul comuniştilor ar urma să se încheie mâine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG