Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea face anumite presiuni asupra Moldovei, dar intenţiile Rusiei vor deveni mai limpezi după Olimpiada de la Soci


Valentina Ursu în dialog cu Marian Lupu la Vilnius.


Într-un interviu acordat Europei Libere la Vilnius, liderul PD Marian Lupu a admis că Rusia ar putea face anumite presiuni asupra Moldovei, dar intenţiile Rusiei vor deveni mai limpezi după ce se încheie Olimpiada de Iarnă de la Soci 2014 - acum, înaintea Jocurilor olimpice, Moscova fiind preocupată mai mult de imaginea sa externă. Interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Cum credeţi, de ce Bruxelles-ul astăzi încă ezită să ofere o perspectivă clară ţărilor-membre ale Parteneriatului Estic? Cel puţin, nu s-a regăsit articolul 49 al Tratatului.

Marian Lupu:
„Eu nu cred că trebuie să facem o tragedie din acest lucru. Mie, cel puţin, la nivel personal, îmi era clar din start că şi parafarea, şi semnarea Acordului de Asociere nu poate oferi, de o manieră automată, ca şi un bilet sau un cec în alb această perspectivă. Perspectiva depinde de noi, de munca pe care o vom depune la noi acasă, de nivelul de pregătire a ţării ca să corespundă standardelor Uniunii Europene. Pe alocuri, aceste standarde sunt foarte dure, ca şi deficit bugetar, ca şi politică macroeconomică. Să ştiţi că noi trebuie să pregătim economia ţării pentru a face faţă unor asemenea cerinţe. Deci totul este în mâinile noastre. Pe de altă parte, faptul că nu regăsim în această declaraţie, în mod automat, acceptul UE ca ţările partenere să aibă o perspectivă clară europeană, această nu înseamnă că o asemenea perspectivă clară nu este oferită. Să înţelegem un lucru. Politica Uniunii Europene se face nu doar în cadrul summit-urilor. Dialogul nostru este unul permanent pe filiera bilaterală, cu cele mai importante capitale ale statelor-membre UE şi cu Bruxelles-ul. Şi repet încă o dată: dacă ne facem bine munca noastră acasă, pentru binele nostru şi pentru bunăstarea oamenilor şi, pe de altă parte, între timp, va cunoaşte o evoluţie pozitivă şi situaţia pe intern, în Uniunea Europeană, această perspectivă clară şi definitivă, poate să-şi facă apariţia cât de curând.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi dacă reformele vor da succese. Sunteţi cei care aţi creat coaliţia de guvernare pro-europeană. Ce încurcă ca aceste reforme să livreze rezultatele, de care să se bucure şi cetăţeanul?

Marian Lupu:
„Există o logică a evenimentelor şi logica vieţii. Dacă o să vă uitaţi cu multă atenţie care a fost calea parcursă de ţări mult mai puternice, cu tradiţii şi democratice, şi economice, şi de suveranitate, în comparaţie cu Republica Moldova, doar calea, de la etapa obţinerii statutului de ţară-candidat, până la aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană, iată, chiar şi în cazul Poloniei, discutam cu ziarişti din Polonia, a durat 13 ani, nemaivorbind de calea parcursă, până la obţinerea statutului de ţară-candidat. Deci miracole în viaţă nu sunt. E vorba de muncă, e vorba de a obţine rezultate durabile. Unele dintre ele vin mai rapid.”

Europa Liberă: Ce rezultate trebuie să fie obţinute?

Marian Lupu:
„Întâi de toate, economia Moldovei să funcţioneze nu pe baze de remitenţe şi pe bază de consum, dar să fie o economie producătoare de valoare adăugată. Acest lucru va putea să fie asigurat doar atunci când vom avea un flux masiv şi suficient de investiţii directe atât europene, cât şi din alte ţări, noi produceri, noi uzine, noi întreprinde, noi locuri de muncă. Şi vă imaginaţi că paşi anumiţi, în această direcţie, au fost făcuţi. În ultimii trei ani de zile, doar 3-4 proiecte de acest gen au adus până la 13-15 mii noi locuri de muncă. Mă refer aici, în special, la investiţiile din Germania în economia ţării. Dar, în mod evident, acest nivel este încă insuficient. Vom asigura să fie continuat acest curs şi să fie amplificat. Şi este doar un singur exemplu, nemaivorbind de sistemul democratic, sistemul politic, nivelul de dezvoltare a societăţii civile, sunt multe mecanisme care determină statutul unei ţări civilizate, unei ţări europene.”

Europa Liberă: Renunţarea Ucrainei, pe ultima sută de metri, de a semnat acest Acord de Asociere este în beneficiul Republicii Moldova sau aţi fi vrut totuşi ţara vecină să semneze la acest summit, acest important Acord ucraineano-comunitar?

Marian Lupu:
„Trebuie să spunem sincer că ceea ce s-a întâmplat, pe ultima sută de metri, înainte de Vilnius, pe de o parte, vine să creeze dificultăţi adiţionale pentru Republica Moldova sau să vină cu nişte oportunităţi ratate. Vă explic de ce. Dacă Ucraina era să semneze Acordul de Asociere, raportul de forţe şi echilibrul politic în regiune era să fie completamente altul. Era să fie şi o perspectivă net diferită şi pentru reglementarea problemei transnistrene şi nu doar. Faptul că Ucraina nu a semnat acest Acord, evident că, nu ne face situaţia noastră, din acest punct de vedere, mai uşoară. Ba mai mult, aş spune că, într-adevăr, am putea să ne aşteptăm la anumite dificultăţi. Pe de altă parte însă trebui să vedem şi pozitivul din situaţia cu Ucraina. În asemenea situaţie, Republica Moldova va avea acces la fonduri mult mai importante, fonduri financiare, fonduri structurale. În aceste condiţii, partenerii noştri europeni deja au reacţionat. Şi eu vreau să vă zic: un beneficiu a fost anunţat, în momentul în care Comisia Europeană oficial a îndreptat solicitarea către Consiliul European şi Parlamentul European pentru abolirea regimului de vize pentru Moldova. Şi vreau să vă spun că, în aceste condiţii, o atare decizie poate să fie chiar adoptată de o manieră rapidă, până la alegerile în Paramentul European. Aceasta ar însemna primăvara anului viitor.”

Europa Liberă: De ce Statele Unite ale Americii s-au angajat să sprijine Moldova, pe acest parcurs european? Şi vreau să vedem ce credeţi despre vizita, pe care secretarul de stat american urmează să o efectueze la Chişinău?

Marian Lupu:
„Vă dau un răspuns care este la suprafaţă, de altfel. Pe de o parte, SUA sprijină şi a sprijinit mereu Republica Moldova, pe calea integrării europene, pe simplul motiv că este vorba de aceleaşi standarde, principii, norme democratice, norme economice, norme sociale. Este vorba de aceeaşi stabilitate şi previzibilitate. Şi atunci, acestea sunt principiile împărtăşite atât de UE, cât şi de Statele Unite. Pe de altă parte, vorbind foarte şi foarte deschis, dincolo de acest motiv, Statele Unite susţin politica de extindere a Uniunii Europene spre Est, reieşind şi din interesele sale geopolitice şi din acel dialog, pe care l-au purtat mereu cu Federaţia Rusă. Deci îşi au interesele lor, în contextul rivalităţii cu Rusia.”

Europa Liberă: Credeţi că autorităţile de la Moscova s-au resemnat că Moldova merge spre UE?

Marian Lupu:
„Vom trăi şi vom vedea. Eu gândesc că noi vom avea deja toate datele problemei cam prin primăvara anului viitor. Sunt mai mult ca sigur că perioada în care se desfăşoară Olimpiada de iarnă va fi o perioadă relativ calmă. Adevărata situaţie şi adevăratele decizii le vom vedea, în primăvara anului viitor. Că vor fi sau nu vor fi, haideţi să fim realişti. Situaţia poate fi şi de natura ca Republica Moldova, ca o ţară mică, potenţial economic şi, bine, marele forţe nu prea au în acest sens nişte interese foarte concrete de ordin economic sau financiar, ar putea să ducă la situaţia ca să nu resimţim niciun fel de presiuni. Însă, trebuie să admitem şi situaţia când aceste presiuni îşi vor face apariţia. Trebuie să fim pregătiţi. Şi cu partenerii europeni deja am discutat toate scenariile.”
XS
SM
MD
LG